PSD respinge ideea alianţei cu liberalii, lansată de Dinu Patriciu. Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu, a arătat că există "foarte multe elemente negative în relaţiile dintre PSD şi celelalte partide aflate la putere", care fac imposibilă orice apropiere dintre social-democraţi şi partidele de guvernămînt. Diaconescu a mai explicat că o alianţă între PSD şi PNL este exclusă ca urmare a "actelor antinaţionale" săvîrşite de liberali în ultimii doi ani. Este cauza pentru care "niciun gest politic al PNL nu poate reprezenta un precedent" pentru comportamentul politic al PSD, a adăugat domnia sa. La rîndul său, deputatul Valer Dorneanu a acuzat atmosfera de "tunete şi caniculă" existentă în viaţa politică românească. Acest climat, crede vicepreşedintele PSD, a fost determinat de războiul celor două roze - liberalii şi democraţii, care se luptă între ei punînd în pericol aderarea la UE. Dorneanu s-a arătat, de asemenea, nemulţumit şi de "loviturile aduse democraţiei şi statului de drept", generate de atitudinea preşedintelui ţării. Acesta, "cu de la sine putere, îşi permite să aprobe demisia celor doi şefi de servicii secrete", SRI şi SIE, spune parlamentarul social-democrat. Domnia sa consideră dorinţa şefului statului de a apela la interimat în cazul funcţiilor de conducere a serviciilor secrete drept "periculoasă şi ne-constituţională", întrucît pentru asemenea funcţii nu există interimat.
• Dosare declasificate, dar conform legii
PSD doreşte desecretizarea dosarelor de securitate ale politicienilor, susţine Cristian Diaconescu.Totuşi, colegii de partid i-au luat apărarea deputatului Ion Stan, declarînd că domnia sa este de acord cu declasificarea, dar că ea trebuie să se facă în conformitate cu legea. Amintim că Ion Stan, Secretarul Comisiei SRI, consideră că declasificarea dosarelor politicienilor care au colaborat cu Securitatea nu trebuie să afecteze "siguranţa naţională", situaţie care a fost percepută ca o încercare de blocare a procesului de de-secretizare.
Social-democraţii afirmă că ei sunt cei care doresc cel mai mult ca acest proces să se desfăşoare. În momentul de faţă, o desecretizare completă este greu de realizat întrucît nu exis-tă legislaţia necesară, crede deputatul Dorneanu. Conform reglementărilor în vigoare, accesul la arhive nu se poate face decît după 50 de ani de la crearea lor. Dorneanu este convins că de acest lucru sunt conştienţi şi cei aflaţi la guvernare, dar că în goana după imagine, ei sus-ţin declasificarea chiar şi împotriva legii. Domnia sa a anunţat că PSD va susţine o eventuală modificare a legislaţiei în domeniu, care să permită accesul la arhive. Procesul de declasificare este unul "moral şi etic pentru România", iar el trebuie făcut cu bună credinţă, a adăugat Cristian Diaconescu.