SOCIETATEA ACADEMICA DIN ROMANIA Colapsul sistemului de pensii este iminent

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iunie 2007

Colapsul sistemului de pensii este iminent

Specialiştii SAR aseamănă sistemul de pensii din ţara noastră cu un joc piramidal Potrivit datelor SAR, 4,71 milioane de salariaţi întreţin 5,58 milioane de pensionari

Dincolo de populis­mul din declaraţiile politicienilor legate de creşterea pensiilor, sistemul public de pensii este în mare pericol, se arată într-un studiu realizat de Suzana Dobre şi Sorin Ioniţă, director executiv, respectiv director de cercetare în cadrul Societăţii Academice din România (SAR). Studiul SAR precizează că actualul sis­tem de pensii din ţara noas­tră, de tip Pay-as-you-go, nu pune deoparte contribuţiile lunare ale salariaţilor de-a lungul vieţii pentru a le fi returnate la bătrâneţe, contrar opiniei răspândite în acest sens în rândul publicului larg. Dimpotrivă, tot ce se strânge de la salariaţi într-o lună se distribuie către pensionari în luna următoare. Potrivit SAR, nu există investiţii sau "bani puşi deoparte" într-un cont de economii. Analiştii SAR declară că actualul sistem este asemănător cu un joc piramidal, de tip Caritas, administrat de stat, care merge bine atât timp cât contributorii sunt mai numeroşi decât cei care retrag bani. Din momentul în care raportul se inversează, încep să apară probleme, cred reprezentanţii SAR.

Îngrijorător este, în opinia SAR, nivelul foarte mare al celor pensionaţi anticipat. Potrivit datelor SAR, dintr-un total de 5,58 milioane de pensionari din ţara noastră, 2,27 milioane sunt pensionaţi anticipat, iar 0,94 milioane sunt pensionari de la fostele CAP-uri. Aceşti 5,58 de milioane de pensionari sunt întreţinuţi de numai 4,71 milioane de contribuabili. Acesta este motivul pentru care analiştii SAR declară că ţara noastră se află într-o situaţie dramatică, deoa­rece raportul pensionari/angajaţi se apropie de rata de 1:1. Mai mult, dacă socotim şi pensiile agricultorilor, care nu au contribuit niciodată în sistem, proporţia de un angajat la un pensionar a fost net depăşită în defavoarea angajaţilor.

De altfel, cei doi analişti din cadrul SAR precizează că atât timp cât raportul angajaţi/ pensionari este de aproximativ 1:1, iar proporţia contribuţiilor CAS este de aproximativ 30% din salariu, pensia medie va fi în mod obligatoriu de aproximativ 30% din valoarea salariului mediu. În ceea ce priveşte nivelul contribuţiilor, creşterea acestora este foarte greu de realizat, deoarece sunt deja printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Pentru evitarea creşterii şomajului, guvernanţii au practicat politici de pensionare anticipată

Studiul SAR notează că s-a ajuns în această situaţie pentru că toate guvernele de după 1990 au practicat politici agresive de pensionare anticipată.

Astfel, prin diverse legi şi măsuri punctuale, autorităţile au redus vârsta reală de pensionare mult sub 60 de ani, chiar şi pentru bărbaţi, pentru evitarea creşterii şomajului. Analiştii mai sus amintiţi declară că totalul forţei de muncă a scăzut continuu - cel puţin cea legală, care contribuie la fondul de pensii, pe când numărul celor asistaţi a crescut. "Cu alte cuvinte, guvernul i-a introdus peste rând în faţă la Caritas, deşi nu îndepliniseră stagiul de contribuţie", precizează studiul SAR.

Vina principală pentru cedările continue din perioada tranziţiei o poartă, în opinia SAR, guvernele succesive, care şi-au cumpărat astfel pacea socială pe termen scurt, cu preţul ruinării pensiilor pe termen lung. Nu este mai puţin adevărat că, pe de altă parte, salariaţii în cauză şi sindicatele au ştiut ce se întâmplă. Ba chiar, în majoritatea cazurilor, au făcut presiuni pentru acceptarea pensionărilor anticipate, continuă acest studiu.

Propunerea de creştere cu 50% a pensiilor are consecinţe dezastruoase

Un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Ioan Cindrea amendează Legea 19/2000, a sistemului public de pensii, în aşa fel încât valoarea punctului de pensie să urce cu aproximativ 50% începând din acest an. Cheltuielile suplimentare generate de această propunere, după calculul iniţiatorului, ar urma să fie de 6,4 miliarde de lei, adică în jur de 30% din suma totală estimată să se încaseze în 2007 la bugetul asigurărilor sociale, afirmă studiul. Analiştii SAR afirmă: "Nu doar guvernul, ci şi Comisia de Buget-Finanţe a Camerei, condusă de vicepreşedintele PSD Mihai Tănăsescu, au dat în luna mai aviz negativ acestei propuneri cu totul neobişnuite".

În condiţiile în care, prin introducerea pensiilor private, o parte din banii sistemului public de pensii vor migra către fonduri private, creşterea punctului de pensie ar însemna creşterea contribuţiilor cu mai mult de 30%. Astfel, fondurile de pensii private vor beneficia de contribuţiile actualilor angajaţi, iar capitalul de care dispune sistemul de pensii al statului se va diminua dramatic.

Suzana Dobre: Vârsta reală de pensionare este de 52 de ani

Din cauza numărului foarte mare de persoane care au optat pentru pensionarea înainte de termenul legal, vârsta reală de pensionare este de aproximativ 52 de ani, ne-a declarat directorul executiv al SAR, Suzana Dobre. În ceea ce priveşte reforma din sistemul de pensii, prin introducerea pilonilor 2 şi 3, doamna Dobre ne-a spus că acestea nu vor îmbunătăţi sectorul pensiilor, ci doar va face ca cei care contribuie la aceşti piloni să beneficieze de mai mulţi bani. De altfel, în opinia directorului SAR, introducerea fondurilor private de pensii, care înseamnă mai puţini bani pentru sistemul public de pensii, nu va duce decât la adâncirea problemelor din acest sector.

"Trebuie luate măsuri pentru stoparea sau cel puţin reducerea numărului celor ce se pensionează anticipat", ne-a declarat doamna Dobre.

Societatea Academică Română (SAR) a fost înfiinţată în 1996 cu scopul de a promova ideile de libertate, democraţie şi bună guvernare în Europa de Est. Printre membrii SAR se numără Aurora Liiceanu, Andrei Pleşu, Daniel Dăianu sau Alina Mungiu-Pippidi. Sponsorii SAR sunt instituţii de renume mondial ca: USAID, Banca Mondială, NATO, Fundaţia Bertelsmann, Fundaţia Volkswagen, Uniunea Europeană, Universitatea Stanford, Ambasada Olandei, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Germaniei şi Ambasada SUA.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Si situatia se va degrada in continuare atata timp cat se doreste falimentarea unor fabrici pentru terenul de sub ele.Exemple sunt multe, dvs. ziaristii stiti mai bine decat noi.Statul nu isi sustine industria sub nici o forma pentru ca asta inseamna munca si cine din ministere isi bate capul cu asa ceva?Degradarea mediului inconjurator este o alta mare problema de care nu tine nimeni cont.Pe hartie in ministere probabil ca exista programe minunate.In realitate...Ar trebui sa initiati o campanie pentru relansarea industriei, solutii sunt destule si deasemenea pentru ingrijirea mediului, plantarea masiva de arbori. Altfel ne ia naiba pe toti.

    ...Si ce facem cu..."coloneii" pensionati inainte de termen,care, pe langa compensatii de sute de milioane,primesc pensii intr 20 si 30 de mil,au "colaborari" retribuite,part-timeuri,etc... le marim si lor pensiile?....

    1. NU ,NE CUMPATAM CITE O ARMA

    Nu cumva din banii respectivi se plateste tot sistemul (deci Banii nu merg numai la pensionari) ?

    Toata lumea sustine ca muncitorii romani de afara trimit sume importante care au efecte benefice asupra economiei. Aceste efecte se acumuleaza undeva ca profituri. Nu cumva ar trebui ca acest profituri care vin de la muncitorii de afara (nu sumele trimise ci "efectele lor")sa mearga spre pensii si nu in alta parte.  

    Dna Dobre si Dl.Ionita nu sunt 4,71 mil contribuabili ci mult mai multi.

    Cine ii numara, sa le mai inchidem gura celor care ne tot spun ca sunt mai multi pensionari decat contribuabili? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb