Deşi s-a încercat reorganizarea sistemului centralizat de încălzire al municipiului Buzău, prin înfiinţarea unei noi societăţi, nici actuala societate, respectiv RAM Termo Verde, nu reuşeşte să fie rentabilă. Trecerea de la Regia Automonă Municipală la RAM Termo Verde s-a făcut în urmă cu doi ani, când noua societate înfiinţată a preluat de la fosta scoietate un nucleu de circa 5.000 de abonaţi, locuitori din municipiul Buzău, pentru care trebuia să asigure apa caldă şi, pe timpul sezonului rece, căldură.
Furnizarea agentului termic s-a făcut fără probleme în toată această perioadă, însă cheltuielile au fost foarte mari astfel că societatea a acumulat pierderi foarte mari, în medie 35% pe an.
"Pentru perioada de referinţă 01.10.2020 - 31.12.2020 pierderile induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat sunt 3.636,51 Gcal valoare de în valoare 1.763.089,14 lei. (...)
Pentru perioada de referinţă 01.10.2021 - 31.12.2021 pierderile induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat sunt 13.151,12 Gcal (...) Pierderile reprezentând 34.97% în valoare de 6.897.485,31lei.
În 2020, pierderile totale de 3.636,51 Gcal, reprezentă 32,39% în medie (...)În 2021, pierderile reprezentând 34.97% ", au informat reprezentanţii RAM Termo Verde.
O parte din aceste pierderi au putut fi acoperite de RAM Termo Verde din alte surse, însă o parte au rămas neacoperite astfel că, pentru a se evita un blocaj financiar, a fost nevoie ca suma de 1.352.056 lei să fie plătită din bugetul local, fapt care s-a şi întâmplat după printr-un proiect de hotărâre aprobat în şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii aprilie.
Chiar şi aşa, Ram Termo Verde continuă să aibă probleme. Şi asta pentru că, pe partea cealaltă, buzoienii continuă să se debranşeze de la sistemul centralizat. În ultimii doi ani, noua societate a pierdut circa o mie de abonaţi, în prezent mai având 4000 de clienţi.
În aceste condiţii, sistemul centralizat de încălzire din municipiul Buzău funcţionează la limita de avarie, iar pentru a reduce pierderile conducerea RAM Termo Verde a anunţat măsuri extreme pentru populaţie dar şi pentru angaţi.
Din această lună, buzoienii vor avea apă caldă cu program, pe timpul nopţii. Concret, între orele 22.00 şi 5.00 apa la robinet va fi "călduţă", după cum a spus directorul Ram Termo Verde.
"Circa două ore după ce am oprit, apa va fi la fel de fierbinte. După miezul nopţii apa ca fi călduţă. Măsura a fost implementată şi anul trecut şi nu au fost niciun fel de probleme, nu am avut nicio reclamaţie. Însă, pentru noi, înseamnă o reducere foarte mare, de circa 50% la factura de gaze. Vorbim de 150.00 - 200.000 de lei lunar, la consumul de gaze", a explicat Geani Matei.
Tot directorul Ram Termo Verde a estimat că vor fi afectate de această măsură circa 10.000 de persoane.
Pe de altă parte, conducerea societăţii a decis desfiinţarea a şase posturi. Este vorba despre cinci dispeceri şi un salariat de la departamentul contracte şi recuperare creanţe care vor rămâne fără locuri de muncă. Geani Matei a explicat că în urma unei analize s-a dovedit că cele cinci posturi de dispecer, adică toţi angajaţii din cadrul acestui departament, nu sunt rentabile motiv pentru care vor fi desfiinţate, iar oamenii trimişi acasă. În această situaţie, dispeceratul a fost mutat într-o centrală termică astfel că persoana care va asigura supravegherea punctului termic va fi şi cea care va răspunde la telefoanele primite de la populaţie.
"Prin desfiinţarea celor şase posturi vom face o economie la fondul de salarii de 250.000 lei anual", a spus Geani Matei.
Astfel, Ram Termo Verde va avea o organigramă de 89 de posturi, faţă de 95 cât prevede în prezent. Totuşi, spune Geani Matei, în prezent nu sunt ocupate toate cele 89 de posturi, însă, cu siguranţă, nu se vor face angajări în perioada următoare.
Preţul gigacaloriei plătit de buzoienii branşaţi la RAM Termo Verde a fost în iarna 2021-2022, de 450 de lei, adică cu 150 de lei mai mare decât cel din sezonul anterior.