Societatea civilă protestează faţă de intenţia partidelor politice de a creşte numărul de membri ai Consilului Naţional al Audiovizualului

Ziarul BURSA #Politică / 20 septembrie 2006

Mai multe organizaţii ale societăţii civile protestează faţă de anunţata intenţie a partidelor politice de a creşte de la 11 la 13 numărul de membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului şi solicită guvernului să nu adopte ordonanţa de urgenţă care ar modifica Legea audiovizualului în acest sens.

Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenţia de Monitorizare a Presei, Convenţia Organizaţiilor de Media, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale şi Coaliţia pentru o Guvernare Curată cer Parlamentului să procedeze de urgenţă la completarea componentei CNA prin votarea celor şase noi membri, conform legii actuale şi la lansarea unor dezbateri transparente şi deschise pe tema trecerii la televiziunea digitală.

Potrivit Rompres, Cristian Rădulescu, liderul grupului parlamentar al PD a declarat că liderii grupurilor parlamentare au căzut de acord că "numărul de membri CNA să fie mărit cu doi, pentru a avea o reprezentare corectă" a tuturor partidelor parlamentare. El a mai adăugat că cele două posturi suplimentare vor aparţine PC şi PSD şi că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă în acest sens după încheierea Sommet-ului Francofoniei.

Această decizie survine eşecului înregistrat de partidele parlamentare de a vota noii membri ai CNA care ar fi trebuit să îi înlocuiască pe cei şase membri ale căror mandate au expirat.

"Pentru a satisface interesele politice ale tuturor partidelor parlamentare, mandatele celor şase membri au fost prelungite de către Parlament printr-o hotărâre administrativă, în lipsa oricărei prevederi legale care să permită acest lucru, aruncând astfel în derizoriu ideea de mandat limitat în timp şi şubrezind o instituţie menită să reprezinte interesul public", apreciază reprezentanţii societăţii civile. Organizaţiile menţionate consideră că decizia de creştere a numărului de membri CNA nu se justifică deoarece în sectorul audiovizual nu s-a înregistrat nici o evoluţie care să impună creşterea numărului de membri ai CNA.

Semnatarii protestului apreciază că această sporire a numărului de membrii este menită "doar să satisfacă interesele de moment" ale partidelor parlamentare. "Introducerea a două noi poziţii în CNA echivalează cu crearea a două noi posturi de secretari de stat, conform Legii Audiovizualului, ceea ce va atrage complicaţii organizatorice şi bugetare pentru o instituţie care a fost deja obligată să-şi micşoreze personalul şi bugetul", remarcă reprezentanţii societăţii civile.

Ei spun că argumentul "reprezentării corecte" a partidelor parlamentare în componenţa CNA este "vicios şi periculos". "Nu face decât să consolideze controlul politic asupra unei instituţii care, prin lege, ar trebui să fie independentă şi autonomă şi transformă calitatea de membru CNA într-o sinecură politică", afirmă protes-tatarii. Aceştia mai reclamă faptul că decizia nu a fost discutată cu factorii interesaţi - CNA, radiodifuzori, organizaţii ale societăţii civile - propagând astfel practica modificării arbitrare a legii şi încălcând principiile legislaţiei transparenţei instituţionale.

Ei spun că modificarea prin ordonanţă de urgenţă şi fără consultare publică a legislaţiei din domeniul audiovizualului, domeniu inclus în acquis-ul comunitar, va atrage criticile forurilor europene într-o perioadă crucială pentru integrarea României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb