Societatea civilă şi asociaţiile de magistraţi cer Preşedintelui să nu promulge legea care desfiinţează doar formal SIIJ, acestea trag un semnal de alarmă şi spun că procesul legislativ este opac şi grăbit fără motiv, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, Asociaţiile Declic, Funky Citizens, Vedem Just şi asociaţiile profesionale Forumul Judecătorilor din România, Iniţiativa pentru Justiţie şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor trag un semnal de alarmă asupra modului în care puterea legislativă continuă procesul opac şi accelerat de adoptare a proiectului de lege care desfiinţează doar formal SIIJ .
La mai puţin de 24 de ore de la trimiterea legii către Senat, Comisia juridică a stabilit dezbateri cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi ai sistemului judiciar, cu asociaţiile profesionale şi societatea civilă, fixând termen de depunere a amendamentelor tot în aceeaşi zi. Asociaţiile profesionale şi societatea civilă nu au fost anunţate despre dezbatere, ci au aflat despre acestea consultând ordinea de zi a Comisiei.
Practic, în mai puţin de o zi, asociaţiile profesionale şi societatea civilă ar fi trebuit să afle despre dezbateri, să pregătească opinii şi să se prezinte la Senat pentru a participa la şedinţa Comisiei Juridice. Acest mod de a acţiona demonstrează faptul că se intenţionează aprobarea proiectului de lege în regim de urgenţă, fără a se ţine cont în vreun fel de opinia magistraţilor sau a cetăţenilor.
"Deşi am atenţionat public, constatăm că proiectul de lege nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de Veneţia, rapoartele MCV şi opiniile GRECO, nu rezolvă deficienţele constatate în cazul SIIJ şi nu rezolvă, în niciun fel, problemele generate de înfiinţarea SIIJ. De aceea, solicităm puterii legislative să temporizeze adoptarea legii până la momentul emiterii noului aviz de către Comisia de la Veneţia şi preşedintelui României să nu promulge un act normativ care nu rezolvă, în niciun fel, deficienţele constatate şi în cazul SIIJ.
În acest context, asociaţiile Declic, Funky Citizens, Vedem Just şi asociaţiile profesionale Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor subliniază faptul că adoptarea actului normativ, în timp ce este în derulare un proces de analiză din partea Comisiei de la Veneţia este cel puţin îngrijorătoare, neexistând niciun motiv obiectiv care să justifice graba şi lipsa de transparenţă a procesului legislative", menţionează sursa citată.