Filialele SC "Electrica" - SA privatizate, respectiv "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea", vor primi în continuare plăţile taxelor radio-tv de la clienţii lor, ne-a informat Biroul de presă al societăţii. Cuantumul lunar al taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune, respectiv televiziune pentru fiecare categorie de plătitori este cel prevăzut de normele în materie (HG 997/2003 şi HG 278/2003).
Încasarea taxei radio-tv se face de către SC "Electrica" SA prin cele opt filiale ale sale, ce au în subordine 42 de sucursale cu răspîndire pe întreg teritoriul ţării.
Amintim că, în baza Ordonanţei 18/2003, Guvernul a hotărît obligativitatea plăţii taxei radio-tv prin intermediul facturii de energie electrică. Această modalitate de colectare a generat numeroase nemulţumiri în ceea ce priveşte eventualele exceptări de la colectarea taxei, propuse, la acel moment, de Comisia de cultură din Senat. Sînt scutite de la plată familiile care beneficiază de ajutor social lunar, azilurile de bătrîni, spitalele şi policlinicile de stat, unităţile militare, asociaţiile şi fundaţiile non-profit, instituţiile de învăţămînt, misiunile diplomatice străine şi membrii acestora, persoanele fizice abonate la reţelele de radioamplificare, salariaţii şi pensionarii SRR şi SRTv, precum şi alte categorii prevăzute în lege.
Taxele radio-tv se încasează în continuare pe baza unui contract de mandat încheiat cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. Aceste contracte de mandat au fost încheiate pe o perioadă de patru ani, începînd din 2003, cu posibilitatea prelungirii de comun acord. Din sumele încasate de la persoanele fizice şi cele juridice, "Electrica" deduce comisionul cuvenit, iar restul sumelor este virat integral în conturile SRR si SRTv.