Lupta împotriva infracţiunilor cibernetice nu se poate desfăşura fără ajutorul autorităţilor. Bitdefender anunţă că a dezvoltat, cu sprijinul Europol, Poliţiei Române, DIICOT şi altor instituţii de aplicare a legii, precum FBI, un nou utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celor mai recente versiuni a virusului GandCrab, aflată în continuă expansiune.
Ameninţarea GandCrab a restricţionat accesul la o cantitate considerabilă de date, făcând numeroase victime şi în ţara noastră, şi a devenit cea mai prolifică formă de ransomware a momentului. Din ianuarie 2018 până în prezent, pagubele cauzate de acest ransomware se ridică la sute de milioane de dolari. Noul decriptor le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor, anunţă News.ro. Peste 400.000 de utlizatori au descărcat până acum instrumentele Bitdefender de decriptare pentru versiunile precedente ale GandCrab. Acest virus se răspândeşte prin vectori de atac multipli, precum email-uri de tip spam şi campanii de malware. Atacatorii îşi diversifică modalităţile de atac şi dezvoltă constant noi versiuni ale GandCrab cu scopul de a cauza pagube cât mai mari. Acest model le permite hackerilor să solicite plăţi care încep de la 600 de dolari pentru un calculator personal, dar care urcă până la 700.000 de dolari pentru companii, în funcţie de cât de importante sunt datele criptate. Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să evite să acceseze linkuri sau fişiere din email-uri nesolicitate.
Potrivit Poliţiei Române, întreaga activitate de cooperare investigativă internaţională s-a făcut prin intermediul proiectului EMPACT, prioritatea CybercrimeAttacksAgainst Information Systems. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate, în perioada 2018-2021, lupta împotriva criminalităţii organizate.