Conform comunicatului de presă remis către Redacţie, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a declarat că: "Luând act cu îngrijorare de înaintarea Anexei nr. 10 Comisiei de Dialog Social înainte ca negocierile asupra ei să fie finalizate şi toate posibilităţile să fie utilizate, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a solicitat Ministerului Sănătăţii eliminarea Anexei nr. 10 la Regulamentul de sporuri şi înlocuirea ei cu un set de prevederi care respectă criteriile unui model etic de reglementare."
"Aşa cum am afirmat public, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" este de acord cu aplicarea tranzitorie a principiului solidarităţii între categoriile salariale pentru a proteja unele categorii salariale de pierderea veniturilor, însă această susţinere este condiţionată de respectarea următoarelor reguli: aplicarea acestui principiu trebuie făcută abia în momentul în care nu mai există altă soluţie tehnică pentru asigurarea menţinerii cuantumului sporurilor de la 1 ianuarie 2018; costul solidarităţii trebuie să fie egal distribuit între categoriile de salariaţi care beneficiază de creşterea salariului de bază, respectiv creşterea salariului brut/net; utilizarea principiului solidarităţii trebuie făcută respectând principiul ierarhizării sporurilor pe tipuri de locuri de muncă simetric cu ierarhia salariilor de bază", au delcarat reprezentanţii Federaţiei.
Deoarece "taxa de solidaritate" este bazată pe reducerea sporurilor, neputând fi aplicată tuturor salariaţilor care beneficiază de creşteri ale salariului de bază, ea are un caracter discriminatoriu. De aceea, considerăm că utilizarea ei trebuie să aibă un caracter limitat şi tranzitoriu, fiind necesară utilizarea tuturor mecanismelor legale pentru înlăturarea ei în cel mai scurt timp posibil.
În condiţiile în care solidaritatea este utilizată deja pentru a acoperi greşelile (intenţionate) de legiferare ea nu poate fi folosită şi pentru a acoperi interpretările eronate ale prevederilor legale.
Conform declaraţiei, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" "solicită Ministerului Sănătăţii să elimine Anexa nr. 10, respectiv să o înlocuiască cu prevederile tranzitorii transmise de către ei, concomitent cu aplicarea următoarelor măsuri: utilizarea sumele suplimentare disponibile pentru sporuri (raportat la limita de 30%) ce corespund creşterii sumelor aferente salariilor de bază determinată de asimilarea salarială a moaşelor, surorilor medicale, tehnicienilor sanitari s.a.m.d. cu asistentele medicale, fiindu-le aplicabile prevederile art. 38, alin. 3, lit. b) din Legea nr. 153/2017, respectiv creşterea salariilor de bază de la 1 martie 2018; crearea mecanismului prin care unităţile sanitare aflate în subordinea autorităţilor locale pot să utilizeze disponibilităţile suplimentare corespunzătoare calculării limite de 30% la nivel de ordonator principal de credite. Federaţia"Solidaritatea Sanitară" a demonstrat Ministerului Sănătăţii încă din data de 19.02.2018 posibilitatea legală de-a utiliza aceste disponibilităţi, solicitându-i să le preia în calculul cuantumului minim garantat al sporurilor; utilizarea cu prioritate a veniturilor proprii ale unităţilor sanitare pentru a completa diferenţele de cuantumuri ale sporurilor necesare în vederea asigurării fiecărui salariat a aceluiaşi cuantum al sporurilor la care avea dreptul la 1 ianuarie 2018."