Soluţia de criză a preşedintelui Băsescu: Daniel Dăianu

DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Politică / 27 noiembrie 2008

Cum va arăta viitorul Guvern?

O întrebare la care putem răspunde mai degrabă prin ceea ce nu poate face Traian Băsescu, decât prin ceea ce poate face. În niciun caz, Băsescu nu este în poziţia de a accepta o alianţă cu PSD, care i-ar reduce semnificativ şansele pentru un nou mandat, lipsindu-l de orice temă electorală.

Ultima perioadă a arătat o apropiere dintre PD-L şi PNL, greu de imaginat până de curând, însă aici dificultatea preşedintelui Băsescu va fi în a motiva păstrarea liberalilor la guvernare, după ce trei ani i-a călcat efectiv în picioare, ba că ar fi corupţi, ba incompentenţi, ba în cârdăşie cu PSD.

Criza actuală pare să fie un aliat al preşedintelui, căci îi poate justifica aproape orice alianţă la guvernare, pe motivul că România nu-şi permite acum un guvern slab.

Şeful statului, calitate care îi oferă avantajul să nominalizeze persoana care să formeze viitorul prim-ministru, a enunţat deunăzi, la televizor, criteriile pe baza cărora îl va alege pe cel care va conduce Guvernul: "om politic", "de dreapta", "priceput la economie".

PD-L, partidul prezidenţial, are doi oameni reprezentativi care să poată cumula, cu largheţe, aceste criterii: Theodor Stolojan şi Adriean Videanu.

Cum ultimul este măcinat de scandalurile din Primăria Capitalei, singura soluţie rămâne tot Stolojan. Fostul premier este însă greu de digerat de liberali, după ce le-a rupt partidul, de dragul preşedintelui. Ca să fie coerent cu el însuşi, după aceşti patru ani, preşedintele este cumva obligat să-l numească pe Stolojan drept omul în jurul căruia să se formeze viitorul Cabinet.

Chiar dacă Stolojan va eşua în negocierile cu PNL, Băsescu îşi va fi onorat promisiunea electorală faţă de partidul care l-a susţinut în aceşti ani grei, în conflictul cu tabăra Tăriceanu şi faţă de Theodor Stolojan, cel care i-a fost mereu alături, după 2004.

Apoi, un eventual eşec al lui Theodor Stolojan îi va permite preşedintelui să poată nominaliza un candidat chiar de la PNL, dar nu dintre actualii lideri ai partidului, ci un economist recunoscut, de tipul, Daniel Dăianu, privit mai degrabă ca un tehnocrat decât ca un membru al PNL. Astfel, preşedintele şi-ar putea justifica alegerea din tabăra liberalilor, prin nevoia unui premier capabil să înţeleagă şi să contracareze actuala criză economică.

Soluţia ar putea primi uşor acceptul liberalilor şi chiar al grupării din jurul actualului şef al PNL, căci un premier precum Dăianu nu ar reprezenta un pericol pentru scaunul lui Tăriceanu de preşedinte al PNL, mai ales dacă actualului premier i se va oferi poziţia de şef al Camerei Deputaţilor. În schimb, PD-L ar primi un post de vicepremier, care să coordoneze mai multe ministere importante.

Până acum, în teritoriu, liderii PD-L au transmis activiştilor de partid că nu vor negocia poziţia de premier şi nici alte două portofolii- finanţele şi internele.

Surprinzător, PD-L nu mai trage de Ministerul Justiţiei, exact cel care a distrus alianţa cu liberalii. Renunţarea PD-L la acest portofoliu pare să netezească şi mai mult refacerea alianţei cu PNL, încă valabilă din punct de vedere juridic.

Faptul că ieri, prin vocea lui Stolojan, a mai apărut şi Ministerul Transporturilor, cu un buget uriaş, pe lista portofoliilor nenegociabile poate însemna că acest portofoliu care va fi cel care va fi negociat la sânge cu liberalii, în schimb PD-L putând ceda fotoliul de premier, dacă Stolojan nu reuşeşte să fie acceptat de liberali. Condiţia care se va pune, mai mult ca sigur, va fi să nu rămână Tăriceanu sau vreun exponent important al acestei grupări, ci o personalitate de tipul lui Daniel Dăianu, membru de partid, dar cunoscut mai degrabă pentru calităţile sale de profesionist.

Dacă actuala criză pare să fie un aliat al preşedintelui, atunci o soluţie de genul lui Daniel Dăianu, prin asta numind generic orice altă personalitate mai puţin marcantă la nivel politic, ar putea fi soluţia de criză a preşedintelui post-alegeri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dar daianu nu era apropiat de grupul rompetrol? altfel a fost un bun ministru de finante si este un economist mult mai bun decat stolojan. ar putea fi o solutie buna pentru romania in contextul actual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb