SOLUŢIA: REFINANŢAREA Pieţele externe pot fi o soluţie pentru refinanţarea companiilor

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 iunie 2011

Pieţele externe pot fi o soluţie pentru refinanţarea companiilor

Interviu cu Adriana Puşcaş, avocat asociat, SPV Legal

Care este opinia dvs. referitoare la produsele de refinanţare, în actualul context economic?

Produsele de refinanţare nu sunt altceva decât nişte împrumuturi cu dobândă fixă sau variabilă al căror scop este acela de a permite refinanţarea unui împrumut mai vechi luat în condiţii mai puţin avantajoase. Aceste produse sunt utile numai în condiţiile în care beneficiarul unui împrumut deţine resursele şi instruirea necesară să facă o analiză comparativă a produselor de refinanţare propuse de bănci şi să determine avantajele şi dezavantajele fiecărui astfel de produs prin raportare la împrumutul ce se doreşte refinanţat. De regulă, cei mai mulţi beneficiari de credite ce-şi doresc refinanţarea acestora sunt atraşi exclusiv de ratele de dobândă semnificativ mai reduse decât cele la care a fost iniţial contractat creditul. Aceste persoane sunt cele mai vulnerabile, deoarece noul împrumut, cel de refinanţare a împrumutului vechi, poate fi sau deveni mai costisitor decât dacă s-ar fi menţinut produsul de creditare refinanţat (împrumutul anterior).

Este mai avantajos să derulezi creditul existent decât să-l refinanţezi?

Avantajele şi dezavantajele pot fi identificate numai prin raportare la produsul bancar specific ce se doreşte refinanţat şi la produsul de refinanţare pentru care se optează. Atunci când se doreşte refinanţarea ar trebui identificate şi calculate în primul rând costurile pentru închiderea împrumutului anterior, în special comisionul/penalitatea de rambursare anticipată şi alte "costuri de închidere a contractului". Totodată, cei care au în derulare împrumuturi ce au o anumită vechime şi doresc să opteze pentru refinanţare este bine să ştie că cea mai mare parte din sumele restituite în primii ani de derulare a împrumutului sunt dobânzi şi că doar spre finalul perioadei împrumutului începe res-tituirea mai consistentă a împrumutului, situaţie în care o refinanţare a unui credit cu o vechime mare ar fi de natură să ducă la plata dobânzilor de două ori, atât la împrumutul iniţial, cât şi la cel de refinanţare, fără ca împrumutul în sine să fi "suferit" vreo diminuare semnificativă. O atenţie deosebită trebuie să acorde cei care au în derulare credite ipotecare, deoarece valoarea imobilelor ipotecate e posibil să se fi diminuat, situaţie în care poate fi necesară suplimentarea pachetului de garantare a creditului ipotecar. Şi situaţia actuală a veniturilor poate pune probleme celor care îşi doresc refinanţarea împrumuturilor, mai ales dacă veniturile au suferit modificări negative comparativ cu momentul acordarii împrumutului ce se doreşte refinanţat.

Care sunt beneficiile unui credit de refinanţare?

Beneficiile se evaluează, la fel ca şi dezavantajele, prin raportare la împrumutul ce se doreşte refinanţat şi la împrumutul de refinanţare. Refinanţarea nu determină în mod obligatoriu şi universal un beneficiu, tocmai de aceea numai o analiză completă asupra avantajelor şi dezavantajelor înlocuirii împrumutului vechi sau mai multor împrumuturi vechi cu unul nou va fi de natură să determine în ce măsură refinanţarea este recomandabilă.

Clienţii băncilor se pot refinanţa pe alte pieţe? Ce presupune acest lucru?

Clienţii de retail au puţine şanse să se refinanţeze pe alte pieţe, însă companiile (în special cele mijlocii şi mari sau chiar şi cele mici dar care fac parte din grupuri de companii cunoscute) au acces atât la finanţări cât şi la refinanţări pe pieţele externe. Totul depinde însă de racordarea managerilor respectivelor companii la o reţea de contacte din industria bancară şi a fondurilor de investiţii care le permite să-şi facă cunos-cute afacerile, dar şi de transparentizarea la nivel corporativ a companiilor.

Ce aşteptări aveţi pentru următoarea perioadă în ceea ce priveşte ofertele bancare?

Îmi doresc să găsesc un produs de finanţare sau refinanţare în care toate costurile, comisioanele, taxele aferente împrumutului să fie reflectate în dobândă, aşa cum ar fi normal şi poate tradiţional, însă nu conservator. Din păcate, nevoia de "diferenţiere" cu orice preţ şi "marketingul" agresiv de produs au condus la "inventarea" diferitelor tipuri netransparente de comisioane, taxe şi penalităţi ataşate împrumuturilor, doar pentru ca rata dobânzii afişată in panotajul stradal să fie "cea mai mică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb