Soluţii pentru scoaterea din impas a "Uzinei Tractorul" Braşov

Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 28 iulie 2005

Guvernul ar urma să aprobe în şedinţa de astăzi o ordonanţă de urgenţă menită să impulsioneze vînzările Uzinei Tractorul Braşov, prin subvenţionarea celor care vor cumpăra utilaje agricole. Această măsură urmăreşte să scoată din impas această societate ale cărei datorii se ridică la 10 milioane de dolari. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a promis angajaţilor că va susţine privatizarea uzinei şi va insista ca la Braşov să rămînă în continuare o platformă industrială puternică.

Şeful executivului a spus: "Vom încerca să asigurăm o soluţie viabilă pentru Tractorul şi nu o soluţie de tip paleativ. Nu vrem să privatizăm Tractorul numai de dragul de a face privatizare şi să ne trezim că viitorul proprietar foloseşte întreprinderea pentru speculaţii imobiliare. Vrem ca aici să rămînă în continuare o unitate industrială puternică".

Preşedintele AVAS, Gabriel Zbîrcea, care l-a însoţit pe şeful executivului, a precizat că plicurile celor două companii care vor să devină proprietarul fabricii braşovene, respectiv Myo-O - România şi Mahindra & Mahindra - India, au fost deschise marţi, iar cîştigătorul va fi cunoscut abia la jumătatea lunii septembrie.

La rîndul său, directorul general al societăţii, Titu Şerban, a declarat pentru Rompres că pentru continuarea programului de subvenţionare a tractoarelor şi maşinilor agricole s-a cerut suma de 250 de miliarde de lei vechi.

În prezent au loc discuţii între Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe pentru găsirea acestei sume ce va fi transferată apoi în bugetul Ministerului Agriculturii. Directorul general a precizat că aceşti bani sunt foarte importanţi pentru ca uzina să supravieţuiască pînă la privatizare, altfel riscă să intre în lichidare. De la începutul acestui an, societatea a livrat pentru piaţa internă 1.200 de tractoare, iar pentru piaţa externă 1.500. Cel mai mare contract pe care îl are uzina în prezent este cel cu Turcia pentru 1.500 de tractoare care trebuie finalizate pînă la 1 aprilie 2006. Al doilea contract este pentru Egipt, de 600 de tractoare, care este posibil să fie majorat pînă la sfîrşitul anului. În 1990, la Uzina Tractorul Braşov lucrau peste 22.000 de oameni, acum mai sunt 3.300 de angajaţi, iar fabrica a început să înregistreze pierderi din ce în ce mai mari. De-a lungul anilor, Guvernul României a încercat să privatizeze fără succes societatea. Ultima încercare eşuată este vînzarea către italienii de la Landini, care nu au făcut transferul de proprietate, deşi contractul era semnat. De asemenea, o altă soluţie vehiculată în decursul timpului a fost închiderea uzinei, primită cu proteste de muncitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb