Soluţiile investitorilor străini pentru relansarea economiei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 octombrie 2010

Mariana Gheorghe, preşedintele CIS şi CEO "Petrom"

Mariana Gheorghe, preşedintele CIS şi CEO "Petrom"

Produsul Intern Brut (PIB) al ţării noastre ar putea creşte cu aproape 12%, până în anul 2015, dacă ar fi implementat planul de relansare economică prezentat, ieri, de Consiliul Inves-titorilor Străini (CIS), susţin reprezentanţii acestuia.

Dominic Bruynseels, membru al Boardului CIS şi CEO al BCR, a precizat că, pe lângă creşterea PIB, investiţiile străine directe ar atinge minim 25 miliarde euro, în perioada 2011-2015, iar încrederea consumatorilor ar urca considerabil în următorii cinci ani. O altă ţintă a "Programului pentru Creşterea Economică" lansat de CIS este poziţionarea ţării noastre în clasamentul european, pe locul 25, în 2015, de la 30, în prezent, în ceea ce priveşte competitivitatea. Totodată, şomajul ar trebui să scadă de la 7,4% la 5%, iar deficitul bugetar ar fi de maximum 3%, faţă de 8,3% cât este în prezent.

Potrivit reprezentanţilor CIS, "carburantul economiei noastre" îl reprezintă fondurile strucurale, absorbite în foarte mică măsură, până în prezent. Odată cu implementarea noului program de relansare economică, a fost calculată absorbţia a 10-13 miliarde de euro din aceste fonduri, până în anul 2015.

Dacă planul de măsuri propus va fi implementat, există şi posibilitatea ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să ia în considerare devierea de la ţinta impusă Executivului, potrivit Marianei Gheorghe, preşedintele CIS şi CEO "Petrom". Domnia sa a precizat că, "în situaţia în care există un program de infrastructură bine definit, care poate da încredere Fondului Monetar Internaţional, există o şansă ca FMI să ia în considerare devierea de la ţinta asumată. Nu suntem promotorii schimbării unei ţinte agreate, dar chiar şi în cazul unor termene rigide considerăm că acestea se pot schimba".

Pentru îndeplinirea măsurilor propuse de CIS, investitorii străini sunt dispuşi să ofere atât expertiză, resurse manageriale, dialog permanent cu reprezentanţii instituţiilor statului, cât şi bani, prin investiţiile pe care intenţionează să le facă în ţara noastră, a subliniat Mariana Gheorghe. Domnia sa a precizat că, în următorii ani, cele 15 companii membre în Boardul Consiliului intenţionează să investească 10 miliarde de euro în România, "ceea ce reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul anual". Totalul investiţiilor realizate de cei 118 membri ai CIS în ultimii 20 de ani se ridică la 30 de miliarde euro, adică mai mult de 60% din totalul investiţiilor din ţara noastră. Cifra totală de afaceri a acestor societăţi a fost, în 2009, de 36 miliarde euro, profitul atingând 2 miliarde de euro.

Planul de relansare economică întocmit de Consiliu reuneşte 80 de măsuri, structurate în zece arii de acţiune - stabilizarea mediului macroeconomic, implementarea unei mai bune guvernanţe, susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, susţinerea investiţiilor în economie, accesarea de finanţări din fonduri UE, dezvoltarea infrastructurii necesare unei economii moderne, realizarea potenţialului în agricultură, urmărirea unor politici fis-cale care stimulează creşterea, reformarea sistemului juridic şi modernizarea sectorului public. Boardul CIS a prioritizat cele mai urgente şi mai importante 12 măsuri din totalul celor propuse, care pot conduce la creştere economică pe termen scurt.

Potrivit Marianei Gheorghe, membrii Consiliului deja au avut o serie de întâlniri, atât cu reprezentanţii preşedinţiei şi parlamentului, cât şi cu oficiali din BNR şi FMI, urmând să aibă întrevederi constante cu instituţiile statului, în vederea implementării planului de relansare economică.

Statul ar trebui să-şi ţină datoriile la vedere

Una dintre principalele măsuri propuse de CIS este ca lista creanţelor bugetare să fie publică, pentru ca băncile să poată vedea situaţia companiilor care au de recuperat bani de la stat şi solicită credite. Astfel, potrivit Claudiei Pendred, membru în Boardul CIS şi directorul pe Ro-mânia al BERD, băncile vor acorda mai uşor împrumuturi. Ţinta, în acest sens, este contractarea de către societăţi a unui volum de credite de 500 milioane de euro, crearea a 19.000 de noi locuri de muncă şi o creştere de 0,9% a PIB.

De asemenea, ar trebui implementate programul "Prima Casă 3" şi un program pentru subvenţionarea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin crearea unui fond de 50 milioane euro, care să producă 250 de milioane de euro în economie.

Investitorii străini propun asistarea guvernanţilor

Întrucât deciziile guvernamentale "nu sunt predictibile, peste 90% fiind Ordonanţe de Urgenţă", CIS propune înfiinţarea unui consiliu, format din profesori, cercetători şi reprezentanţi ai mediului public şi privat, care să acorde asistenţă şi să ajute la proiectarea de politici economice sănătoase, garantând conducerea mai eficientă a ţării.

Zonele operaţionale ale Consiliului de Dezvoltare Economică ar trebui să fie macroeconomia, moneda şi finanţele, finanţele publice şi bunăstarea socială, industria, comerţul, piaţa forţei de muncă, domeniul juridic, economia şi globalizarea.

Avem nevoie să găzduim Campionatul European de Fotbal

Infrastructura este una dintre cele mai slabe puncte pe care le are ţara noastră. În acest domeniu, avem nevoie, printre altele, potrivit membrilor CIS, de un master-plan întocmit de o companie privată şi de strategii pe termen mediu şi lung. De asemenea, ar trebui să găzduim Campionatul European de Fotbal din 2020. Astfel, până atunci, ne-am putea crea infrastructura de drumuri şi o infrastructură turistică modernă, care să atragă mulţi vizitatori. Claudio Zito, preşedintele "Enel" Ro-mânia, a precizat că, dacă ţara noastră ar organiza, împreună cu Ungaria sau Bulgaria acest campionat, PIB-ul ar putea creşte cu 1% pentru fiecare miliard de euro investit în infrastructură.

Avem nevoie de o strategie agricolă pe zece ani

În sectorul agricol, prima propunere făcută de CIS a fost stabilirea unui termen pentru utilizarea fondurilor structurale contractate, întrucât mare parte dintre acestea rămân neutilizate. De asemenea, este nevoie de dezvoltarea unui sistem de irigaţii, iar loturile de terenuri agricole ar trebui comasate. Jean Valvis, preşedintele "Valvis Holding", spune că avem nevoie de o strategie agricolă pe zece ani, subliniind: "Mandatele politice sunt pe patru ani şi nimeni nu priveşte mai departe".

Regândirea politicii fiscale, reforma sistemului juridic şi flexibilitatea legislaţiei în domeniul muncii reprezintă alte trei direcţii indicate de CIS în cadrul programului de relansare a economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb