SONDAJ: 84% dintre angajaţii români spun că pandemia le-a afectat parcursul profesional şi simt o scădere a motivaţiei

A.B.
Comunicate de presă / 26 noiembrie 2020

84% dintre angajaţii români spun că pandemia le-a afectat parcursul profesional şi simt o scădere a motivaţiei

Majoritatea angajaţilor români (84%) consideră că pandemia COVID-19 le-a afectat parţial sau chiar mult parcursul profesional şi doar 2% au afirmat că a avut un aport pozitiv, potrivit unui sondaj realizat de Dora, robotul de recrutare, şi prezentat în cadrul unui webinar organizat de PwC România, Happy Recruiter şi Şcoala Informală de IT, transmite un comunicat de presă.

Cei mai afectaţi au fost absolvenţii de studii vocaţionale (peste 57%), care au arătat că evoluţia lor profesională a regresat în 2020.

"Conform sondajului, angajaţii nu sunt dispuşi să facă schimbări în carieră, dar cum tendinţa de digitalizare s-a accentuat şi companiile au fost nevoite să apeleze la soluţii digitale şi să se descurce cu mai puţini oameni, cred este un moment bun pentru îmbunătăţirea competenţelor şi pregătirea pentru munca viitorului. Această tendinţă este prezentă şi în alte ţări, precum Belgia şi Olanda, şi se va păstra şi în continuare", spune Călin Ştefănescu, Co-Founder şi CEO la Happy Recruiter.

Dintre cei care şi-au schimbat locul de muncă de la începutul pandemiei până în prezent, cei mai mulţi au fost cei cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani (23.3% din respondenţi), urmaţi de cei cu vârste între 18-24 de ani (21.8% din respondenţi) şi 35-44 de ani (17.4% din respondenţi).

Munca de acasă aduce cu sine discuţii legate de motivaţie şi starea generală de bine a angajaţilor. Potrivit sondajului, doar 7,42% dintre respondenţi se foarte motivaţi. În schimb, 50% se consideră demotivaţi sau foarte demotivaţi. Principalele provocări întâmpinate de angajaţi în munca de acasă sunt echilibrul între muncă şi familie, indicat de 31,4% dintre respondenţi şi lipsa interacţiunilor sociale (17,9%). Alte răspunsuri vizează aspecte de ordin logistic: acces la tehnologie 14,7%, restricţii de spaţiu 9,32% sau utilizarea anumitor aplicaţii: 6.3%.

"Sentimentul angajaţilor faţă de impactul lucrului de acasă asupra moralului lor este în strânsă cauzalitate cu presiunea emoţională puternică a izolării sau lipsei de socializare, mai ales pentru cei singuri sau cu copii. Starea de bine a angajaţilor (well-being) este esenţială pentru productivitate, dar şi pentru sănătatea oamenilor, iar companiile au început să investească în programe dedicate", a declarat Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation PwC România.

Pe de altă parte, munca de acasă cu instrumente online a scos la iveală multe dezechilibre la nivelul pregătirii digitale a angajaţilor şi o nevoie de îmbunătăţire a competenţelor acestora. Potrivit sondajului, nevoia de a dobândi abilităţi noi este mai degrabă importantă pentru cei cu studii universitare (27,9%) şi postuniversitare (20,45%), în timp ce în zonele cele mai expuse digitalizarii rapide - angajaţii cu studii vocaţionale/ liceale - interesul este mult mai scăzut, de doar 13,76%.

"Companiile pot profita de această criză pentru a investi în programe de digitalizare, mai

ales că formarea online este acum disponibilă indiferent de locaţia cursantului. Persoanele curioase, care vor căuta mereu să înveţe şi sa se reinventeze, vor dobândi mai repede competenţele necesare pentru a se adapta cerinţelor pieţei muncii", a declarat Carmen Ciulacu, General Manager Digital Stack, divizia de business a Şcolii Informale de IT.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Angajații au ajuns mai degrabă sclavi digitali; după ce stau într-un scaun 10-12 ore pe zi, în fața calculatorului, mailurile curg și după ora 20 iar viața socială este zero, fasciștii bagandu-si nasul și în sărbătorile românilor.

    Mai mult, am auzit idei tâmpite, fasciste prin Germania unde propuneau unii o impozitare suplimentara a salariaților pe motiv că rămân cu mai mulți bani în buzunar in urma tele-muncii, ceea ce este mama hitlerismului corporatist. 

    1. In viziunea matale, ar fi o binecuvantare sa fii sclav zilier... adica sa nu mai fii angajat pe 'plantatiile' patronilor. Ar fi mai bine sa n-ai o stabilitate la locul de munca. Siguranta zilei de maine si libertatea financiara inseamna sclavagism pt capetele seci. Iti urez cum iti inchipui tu ca e mai bine pt tine: vedea-te-as sclav zilier!

      Taci din gura cu siguranta locului de munca la patron in romania :)) dupa ce au plecat multi pe unde au vazut cu ochii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb