Sondaj BEI: Întreprinderile româneşti percep schimbările climatice şi accesul la finanţare drept ameninţări pentru afacerile lor

S.B.
Companii / 16 martie 2023

Sondaj BEI: Întreprinderile româneşti percep schimbările climatice şi accesul la finanţare drept ameninţări pentru afacerile lor

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a dezvăluit astăzi rezultatele Sondajului său anual de investiţii în România, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Banca Naţională a României.

Sondajul arată că, în medie, firmele din România au ieşit din pandemie într-o formă relativ bună şi au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare.

Sondajul BEI a vizat peste 12 000 de întreprinderi din Uniunea Europeană şi 800 de firme din SUA.

Discursul principal al vicepreşedintelui BEI, doamna Lilyana Pavlova, şi cel al guvernatorului Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu, precum şi prezentarea directorului departamentului economic al BEI, doamna Debora Revoltella, au evaluat starea economiei româneşti, percepţiile întreprinderilor cu privire la provocările cu care se confruntă şi oportunităţile apărute în contextul tranziţiei verzi.

Firmele româneşti au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi şi şi-au scurtat lanţurile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca în Statele Unite şi UE, conform rezultatelor EIBIS.

Cu toate acestea, în faţa noilor şocuri, vulnerabilitatea persistă. Firmele româneşti sunt mai susceptibile să sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei şi a înăspririi condiţiilor de finanţare. În general, firmele au o perspectivă negativă asupra viitorului, în special în ceea ce priveşte climatul economic. Accesul la finanţare este îngrijorător. Proporţia firmelor româneşti care au declarat că se confruntă cu constrângeri de finanţare (15,2 %) depăşeşte media UE (6,2 %) şi este cel mai ridicat procent înregistrat până acum pentru România în seria Sondajului BEI.

"Mediul economic actual din România face ca investiţiile publice şi private în energie regenerabilă să fie extrem de rentabile. Sprijinul politic în Europa trebuie să se asigure că implementarea unor astfel de investiţii nu durează prea mult, pentru a menţine competitivitatea pe piaţa globală", a declarat directorul departamentului economic al BEI, doamna Debora Revoltella. "Utilizarea tuturor finanţărilor disponibile României, inclusiv a fondurilor UE din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, al Invest EU şi al programelor operaţionale 2021-2027 este esenţială. Combinarea resurselor disponibile de granturi ale UE cu împrumuturi, capitaluri proprii, resurse proprii sau alte forme de instrumente financiare va fi crucială pentru a promova o economie mai ecologică în România şi capacitatea acesteia de a se baza pe resurse energetice sigure şi previzibile. Există, de asemenea, o mare nevoie ca firmele şi autorităţile publice să abordeze lipsa de personal calificat şi de finanţare necesare pentru tranziţia ecologică", a completat doamna Debora Revoltella.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu, a declarat:

"Felicit BEI pentru implicarea şi susţinerea constantă pentru angajarea tuturor părţilor interesate din România, prin această serie de evenimente. A devenit deja o tradiţie, aceasta fiind ce-a de-a şeasea conferinţă pe care o găzduim şi co-organizăm împreună. România şi BEI au un lung istoric de parteneriat fructuos, care a generat proiecte în sectoare importante ale economiei. Am încrederea că vom continua să construim pe baza acestui parteneriat important, abordând provocările şi oportunităţile în continuă schimbare. [...] În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse."

Disponibilitatea personalului calificat

Patru din cinci firme româneşti chestionate în EIBIS au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol în calea investiţiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problemă în special la firmele de producţie industrială (87 %) şi de infrastructură (81 %).

Schimbările climatice şi criza energetică

Sondajul arată că aproape 69 % dintre firmele din România raportează că evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea. Aproape jumătate dintre firmele româneşti (49 %) au dezvoltat sau au investit deja în măsuri de consolidare a rezistenţei la riscurile fizice cauzate de schimbările climatice. Această rată este substanţial mai mare decât media UE (33 %) şi este în concordanţă cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme.

Criza energetică a amplificat îngrijorările cu privire la creşterea preţurilor la energie, 90 % dintre firme menţionând costurile energiei drept preocupare pentru investiţii pe termen lung. Aproximativ 35 % dintre firmele din România au investit în îmbunătăţirea eficienţei energetice în ultimul an, aproape de media UE de 40 %.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Te umfla rasul cand citesti astfel de porcarii.Limbajul orwelian surprinde de fiecare data.e noaptea mintii.si somnul ratiunii.ce firme romanesti au avut probleme din cauza"schimbarilor climatice"????cum au consolidat rezistenta la riscurile fizice cauzate de schimbarile climatice???patronii au innebunit si ei?si-au pierdut mintile???nu-si dau seama ca politicile energetice si de mediu impuse cu forta de bruxelles o sa puna pe butuci toata industria europeana????in Romania s-au inchis termocentrale si am pierdut cateva mii de gw in ultimii 2-3 ani.nu s-a pus nimic in loc.pana la vara mai pierdem 660 gw.au avut grija de asta sinistrii de la ue si ministerul energiei.acest lucru nu-i ingrijoreaza pe astia cu firmele lor?repet,e noaptea mintii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb