SONDAJ BLOOMBERG "Investitorii nu şi-au recâştigat încrederea în băncile europene, după testele de stres"

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 noiembrie 2014

"Investitorii nu şi-au recâştigat încrederea în băncile europene, după testele de stres"

Recentele teste de stres derulate de Banca Centrală Europeană nu au reuşit să restabilească încrederea investitorilor în instituţiile financiare, deoarece nu au oferit un indicator precis al stabilităţii lor financiare, au declarat 51% din respondenţii la cel mai recent sondaj realizat de Bloomberg în rândul abonaţilor săi, potrivit Agerpres.

Rezultatele au fost apreciate ca exacte de 32% dintre cei 510 investitori, traderi şi analişti care au participat la sondajul desfăşurat în perioada 11-12 noiembrie, în timp ce 17% au anunţat că nu sunt siguri.

Investitorii se aşteptau ca BCE să aibă o abordare mai dură înainte de a prelua, din 4 noiembrie, activitatea de supervizare bancară în zona euro.

Luna trecută, BCE a anunţat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres, după o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, dar şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia.

Pe lista băncilor din zona euro care au operaţiuni în România şi au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues - BCP şi Bank Of Cyprus. Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.

Băncile şi-au majorat capitalul şi au devenit mai transparente, dar asta nu este suficient. "Sunt sigur că există bănci care sunt într-o situaţie mai dificilă decât a părut în urma testelor", a apreciat Michael Nicoletos, director al AppleTree Capital GS SA.

60% dintre participaţii la sondaj au apreciat că BCE nu a adoptat suficiente măsuri pentru a preveni o altă criză financiară în Europa, 30% au spus că s-a făcut suficient, în timp ce 17% au anunţat că nu sunt siguri.

"Autorităţile de reglementare nu privesc niciodată spre viitor, vor să prevină viitoarele crize, analizând ce s-a întâmplat în trecut, dar viitorul este întotdeauna diferit de trecut", a afirmat Florin Bota-Avram, trader la Banca Transilvania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb