SONDAJ ETORO: Investitorii individuali nu sunt îngrijoraţi de scăderile bursiere de anul trecut

V.G.
Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2023

Investitorii individuali nu sunt îngrijoraţi de scăderile bursiere de anul trecut

Majoritatea investitorilor individuali nu sunt îngrijoraţi de scăderile de pe pieţele financiare care au început acum mai bine de un an, conform ultimului sondaj Retail Investor Beat, realizat de platforma socială de investiţii eToro, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Întrebaţi ce impact a avut piaţa bear asupra atitudinii lor, 60% dintre aceştia s-au declarat optimişti sau ambivalenţi (72% în România), în timp ce restul spun că apetitul lor pentru investiţii a fost diminuat într-o oarecare măsură.

Potrivit sursei citate, anul 2022 a fost prima piaţă bear de amploare pentru mulţi investitori individuali mai puţin experimentaţi, însă datele arată că investitorii mai în vârstă, cu orizonturi de timp mai scurte până la pensionare, sunt cei care resimt cel mai mult presiunea.

Trei din patru (76%) persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au un sentiment pozitiv sau sunt indiferenţi privind scăderea pieţelor, în timp ce acest procent scade la 60% în rândul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani (a se vedea graficul). În toate grupele de vârstă, cu cât investitorul este mai tânăr, cu atât este mai optimist cu privire la piaţa bear din 2022 - ceea ce contrazice percepţia că investitorii mai tineri sunt mai orientaţi pe termen scurt. Investitorii români au, de asemenea, o abordare pe termen lung. Peste 73% dintre cei tineri s-au concentrat pe aspectele pozitive din 2022, coborând la 66% în rândul categoriei de vârstă de peste 55 de ani.

Comentând această tendinţă, Ben Laidler, Global Markets Strategist la eToro, a declarat: "Faptul că două treimi dintre investitorii de retail se simt indiferenţi sau chiar mai degrabă pozitivi, după cel mai prost an pentru pieţe din ultima generaţie, poate părea ciudat. Dar majoritatea investitorilor gândesc în ani şi decenii. Pentru cei cu orizonturi de timp mai mari, sfârşitul anului 2022 a oferit o şansă de a cumpăra companii la evaluări mai , îmbunătăţind perspectivele de randament pe termen lung".

La nivel global, s-a înregistrat, de asemenea, o îmbunătăţire a sentimentului, 69% dintre investitorii individuali simţindu-se încrezători în ceea ce priveşte portofoliile lor. Deşi este încă o cifră relativ scăzută în comparaţie cu precedentele sondaje Retail Investor Beat, este o creştere de cinci puncte procentuale de la un trimestru la altul, în timp ce încrederea în alte aspecte ale vieţii, cum ar fi veniturile şi siguranţa locului de muncă, a crescut, de asemenea.

Conform datelor din ultimul trimestru al anului, 80% dintre investitorii români cred în portofoliile lor, dar nivelul de încredere a scăzut cu 4% faţă de trimestrul precedent. Însă încrederea în nivelul veniturilor a înregistrat o creştere considerabilă de 28%, iar percepţia siguranţei locului de muncă a înregistrat o creştere de 9%, ajungând la 68% în trimestrul al patrulea.

O explicaţie pentru acest lucru este că ameninţarea inflaţiei este percepută în continuare la un nivel ridicat. La sfârşitul celui de-al treilea trimestru, 24% dintre respondenţii români au considerat inflaţia ca fiind cea mai mare ameninţare pentru portofoliul lor pe perioada următoarelor trei luni, această cifră crescând la 28% în ultimul trimestru din 2022. Întrebaţi care este cel mai mare risc pe întreg anul 2023, 23% dintre investitorii români se tem de o recesiune globală, urmaţi de cei care se tem de inflaţie (21%), în timp ce 18% se tem de un conflict internaţional, iar 14% sunt îngrijoraţi de evoluţia economiei româneşti.

În faţa riscurilor generate de recesiune, mulţi investitori români îşi ajustează portofoliile în mod defensiv, pregătindu-se în acelaşi timp pentru oportunităţi viitoare. Proporţia celor care deţin active în numerar a urcat de la 61% în trimestrul al treilea la 78% la sfârşitul trimestrului al patrulea - o creştere de 28%. Între timp, două sectoare defensive tradiţionale - sănătate şi utilităţi - au cunoscut o abordare diferită din partea investitorilor: procentul persoanelor care deţin acţiuni în companiile din domeniul sănătăţii a scăzut de la 60% în T3 la 47% în T4, în timp ce în cazul companiilor de utilităţi acest număr a crescut de la 42 la 50%.

Alte acţiuni defensive în contextul actual - bunuri de consum de bază şi energie - au înregistrat o creştere de aproape 10%. În ce priveşte primele două industrii preferate de investitorii români, asistăm, de asemenea, la un comportament mixt, cu o reducere în sectorul serviciilor financiare (6%), dar cu o uşoară creştere de 3 puncte procentuale a deţinerilor în sectorul tehnologic.

"Investitorii români au o încredere ridicată în portofoliile lor şi şi-au mărit lichidităţile la sfârşitul anului, marcând probabil ceva profituri de la minimele din octombrie 2022, după creşterile din piaţa bear. Aceştia par să fie conştienţi de faptul că majoritatea experţilor prognozează cel puţin o recesiune globală uşoară, iar mulţi se repoziţionează în consecinţă. A existat, de asemenea, o goană semnificativă după numerar în ultimul trimestru, deoarece băncile din întreaga lume au continuat să ofere rate ale dobânzilor mai bune către clienţi, deşi în creştere lentă, iar investitorii au păstrat ceva muniţie pentru oportunităţile de piaţă care vor apărea în viitor", a declarat Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro pentru România.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb