SONDAJ ETORO: Investitorii individuali văd în inflaţie cea mai mare ameninţare pentru portofoliile lor

S.B.
Piaţa de Capital / 28 iulie 2021

Investitorii individuali văd în inflaţie cea mai mare ameninţare pentru portofoliile lor

Investitorii individuali consideră că inflaţia în creştere este în prezent cea mai mare ameninţare la adresa portofoliilor lor, arată un nou sondaj realizat de platforma de investiţii multi-active eToro.

Sondajul Retail Investor Beat al eToro, realizat prin intervievarea a 6.000 de investitori individuali din 12 ţări, a arătat că majorarea costurilor bunurilor şi serviciilor pare să influenţeze portofoliile investitorilor.

Investitorii din Polonia (55%), SUA (51%), România (48%) şi Germania (48%) au considerat că inflaţia reprezintă o ameninţare serioasă. În România, starea economiei mondiale (44%) a ocupat locul al doilea şi doar o treime dintre cei intervievaţi au menţionat starea economiei româneşti ca fiind o ameninţare pentru portofoliile lor de investiţii.

Instrumentele tradiţionale de acoperire a riscului de inflaţie, cum ar fi bunurile imobiliare, au fost alegeri populare pentru portofolii (22%), iar 40% dintre respondenţii la nivel global au menţionat că metalele preţioase, cum ar fi aurul, ar fi bunurile fungibile care prezintă cele mai bune oportunităţi de cumpărare pentru următoarele 12 luni. Cu toate acestea, în cea mai mare parte, portofoliile au fost alcătuite din acţiuni (62%), obligaţiuni (39%) şi numerar (28%).

Conform sondajului, 25% dintre investitorii individuali intervievaţi la nivel global au investit în criptoactive - deşi procentul este aproape dublu în România, unde 46% din respondenţi au declarat ca investesc în criptomonede. Investitorii români cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au fost cei mai pro-cripto, 61% dintre ei declarând că este probabil să investească în criptoactive în următoarele 12 luni.

În ciuda temerilor legate de inflaţie, investitorii individuali sunt optimişti. În general, 53% dintre respondenţii la nivel global cred că investiţiile lor se vor îmbunătăţi în următoarele 12 luni, România (70%), SUA (60%) şi Australia (57%) fiind cele mai încrezătoare, iar Franţa (41%) cea mai puţin încrezătoare.

Ben Laidler, strategul eToro pentru pieţe globale, a comentat: "Datele arată că investitorii individuali au portofolii echilibrate - proporţia este de 60:40. Aceştia deţin numerar şi se concentrează pe strategii fundamentale, cum ar fi diversificarea, pentru a-şi distribui riscul - o regulă de aur atunci când pieţele sunt imprevizibile, aşa cum au fost în ultimele luni. De asemenea, aceştia cer ajutor. Nimeni nu are o formulă magică de investiţii, iar transmiterea informaţiilor şi cunoştinţelor prin participarea la discuţii despre investiţii sau prin cercetări este esenţială pentru a deveni un investitor mai bun."

Sunt pieţele supraevaluate? Ne aşteaptă o prăbuşire a acestora?

În ceea ce priveşte pieţele, doi din cinci dintre investitorii individuali intervievaţi (40%) consideră că pieţele globale se află într-o "bulă", în timp ce preţurile acţiunilor ating noi maxime. Vestea vine în contextul în care mulţi indici bursieri importanţi, cum ar fi S&P 500 în SUA, Dax 30 în Germania şi CAC 40 în Franţa, au atins sau se află aproape de recorduri maxime.

Doar 15% dintre cei 6.000 de investitori intervievaţi consideră că pieţele sunt corect evaluate sau subevaluate, în timp ce 45% nu au fost nici de acord, nici în dezacord, ceea ce poate semnalează incertitudinea cu privire la performanţele viitoare ale pieţei.

În România nu există un grad mare de consens dacă va exista o scădere semnificativă a pieţei în următoarele 3 luni sau nu. Întrebaţi dacă consideră că pieţele se află într-o bulă, 43% dintre participanţii români la sondaj au răspuns afirmativ, în timp ce 12% nu sunt de acord, iar restul rămân nehotărâţi.

Cu toate acestea, în ciuda opiniilor diferite privind eventuala supraîncălzire a pieţelor, puţini sunt cei care cred că o nouă prăbuşire a pieţei se întrevede la orizont. Datele eToro arată că doar unul din patru respondenţi (27%) crede că este probabil să aibă loc o scădere semnificativă a preţurilor acţiunilor. Investitorii din Polonia sunt cei mai îngrijoraţi de o prăbuşire iminentă, 39% dintre polonezii intervievaţi spunând că sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei în următoarele trei luni. Aceştia sunt urmaţi de investitorii din Franţa (36%), România (35%), Spania (30%) şi Republica Cehă (30%), precum şi de cei din SUA (29%). Olandezii (15%) şi danezii (17%) sunt cei mai puţin îngrijoraţi de o viitoare prăbuşire.

Ben Laidler a adăugat: "Acesta este probabil cel mai clar semnal de până acum că investitorii obişnuiţi cred că pieţele sunt supraevaluate. Cu toate acestea, după cum ne-a arătat istoria, acest lucru nu înseamnă neapărat că o nouă prăbuşire se afla la orizont.

Merită să ne amintim că, deşi evaluările sunt ridicate, acţiunile sunt în prezent ieftine în comparaţie cu obligaţiunile, iar faptul că doar unul din patru investitori crede că o nouă corecţie este prevăzută înainte de sfârşitul anului sugerează că mulţi dintre ei sunt dispuşi să continue să plătească evaluările actuale - cel puţin pentru moment.

Economia globală se află într-o stare ciudată în acest moment. Poate pentru prima dată în istorie, băncile centrale din întreaga lume sunt fericite să lase inflaţia să se accelereze pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a permite economiilor lor să-şi revină din pandemie.

Acest lucru reprezintă un stimulent pentru investitori să continue să-şi plaseze banii în acţiuni, care s-au dovedit a fi singurul activ pe termen lung capabil să ofere în mod constant randamente superioare inflaţiei.

Chiar şi atunci când băncile centrale vor începe să majoreze ratele, nu cred că acest lucru va face să dispară interesul pentru acţiuni; în schimb, cred că vom vedea doar cum investitorii individuali vor renunţa la acţiunile de creştere şi se vor îndrepta către cele ciclice - lucru care s-a întâmplat deja într-o oarecare măsură în ultima vreme. Aspectul pozitiv este că peste jumătate dintre investitori (53%) cred că investiţiile lor se vor îmbunătăţi în următoarele 12 luni, ceea ce relevă optimism în ciuda faptului că lumea nu este foarte sigură de ceea ce se va întâmpla în continuare, pe măsură ce încercăm să ieşim în sfârşit din umbra Covid-19."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb