Peste patru din 10 români cred că un sistem hibrid, cu 3-4 zile pe săptămână de muncă de la birou, va domina anul 2023, iar mai mult de un sfert mizează pe sistemul cu 1-2 zile pe săptămână la birou, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit comunicatului, un sfert dintre angajaţi cred că munca exclusiv de la birou va fi preponderentă în acest an, şi doar 7% pariază pe munca exclusiv remote, arată un sondaj iniţiat în luna octombrie de Genesis Property, în rândul a 1.031 de respondenţi din toată ţara.
"Studiul ne confirmă că viitorul muncii este hibrid. Angajaţii doresc flexibilitatea de a lucra de acasă sau de la birou, în funcţie de nevoile şi preferinţele lor unice. În acelaşi timp, înţelegem valoarea colaborării şi a socializării în persoană pentru stimularea inovaţiei şi construirea unor relaţii puternice în echipă. Tocmai pentru a satisface această nevoie, dezvoltăm YUNITY Park, un concept modern ce prioritizează, prin intermediul ecosistemului de opţiuni, flexibilitatea, confortul şi colaborarea, esenţiale pentru companii în misiunea lor de a atrage şi de a păstra talentele de top", declară Maria Jianu, Commercial Real Estate Manager, Genesis Property.
Rezultatele studiului relevă că principalul beneficiu al prezenţei fizice este interacţiunea în persoană cu colegii, iar 90% dintre respondenţi consideră că facilităţile de la birou eficientizează comunicarea internă, continuă sursa. Acelaşi procent (90%) este asociat persoanelor care cred că existenţa unor spaţii dedicate socializării şi timpului liber ajută la integrarea mai facilă în colectiv şi la consolidarea echipelor, dar şi la un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea personală. De asemenea, 8 din 10 respondenţi consideră că astfel de spaţii le pot economisi timp.
YUNITY Park, dezvoltat de Genesis Property, este proiectat ca un campus în extensia biroului, care oferă suportul urban pentru experienţe adaptate stilului modern de viaţă, atât pentru timpul petrecut la birou, cât şi pentru cel personal sau social. YUNITY Park va avea multiple destinaţii dedicate interacţiunii sociale, un amfiteatru şi o pădure urbană, toate fiind elemente ale unui concept complex destinat nevoilor prezente şi viitoare, se precizează în comunicat.
Principalele aşteptări ale românilor faţă de angajatori sunt ca aceştia să creeze condiţii mai bune de lucru la birou, ca spaţiu şi facilităţi (48,7%), să ofere mai multe opţiuni de petrecere a timpului liber alături de colegi (32,1%) şi să ajute angajaţii să se integreze mai bine în echipă (26,4%).
În ceea ce priveşte şansele crescute ale angajaţilor care vin la birou la promovare sau la o mărire de salariu, părerile românilor sunt împărţite - 15,2% sunt siguri de acest lucru, 37,5% spun că există o probabilitate, 33,2% spun că probabilitatea este ca acest lucru să nu se întâmple, iar 13,9% sunt siguri că prezenţa la birou nu va aduce şi sporul salarial, arată comunicatul.