Potrivit sondajului de opinie intitulat "Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României - Ediţia I", majoritatea populaţiei (53,7%) este de părere că cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei este îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea acestor servicii publice, în timp pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate soluţiile populaţiei sunt împărţite între îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea acestor servicii publice şi alocarea de mai multe resurse financiare, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Sondajul de opinie, realizat în perioada 23 mai - 14 iunie 2022 pe un eşantion de 1500 de respondenţi, este împărţit în mai multe capitole. Prezentarea grafică a datelor celui de-al şaptelea capitol poate fi descărcată accesând link-ul: https://www.strategicthinking.ro/wp-content/uploads/2022/07/12.07.22-Capitolul-7-Bunuri-si-servicii-publice.pdf
Potrivit sursei citate, sondajul de opinie "Agenda România 2050. O conversaţie despre viitorul României - Ediţia I" a fost realizat de INSCOP Research în la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat şi având drept parteneri academici Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi.
Remus Ioan Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group: "Proiectul Agenda România 2050 îşi propune demararea unei conversaţii naţionale despre politici publice esenţiale pentru viitorul României pe termen lung având ca punct de plecare opiniile românilor culese printr-o serie de sondaje de opinie naţionale. Pornind de la ceea ce cred românii, dorim să încurajăm o conversaţie amplă a experţilor (din mediul academic, din sectorul public şi privat) pe fiecare dintre temele proiectului. Proiectul îşi propune realizarea mai multor studii sociologice pe şase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărţită în teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viiorului, mediul şi resursele viitorului, economia şi afacerile viitorului, tehnologiile şi meseriile viitorului şi locul României în lumea viitorului."
Întrebaţi care cred că este cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de educaţie, 53,7% dintre români menţionează îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea acestor servicii publice, 21,9% bani mai mulţi alocaţi pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice, 16,4% reglementări mai bune şi aplicate corespunzător. 1,1% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Analiza socio-demografică: Cred că îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea serviciilor publice de educaţie este cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii acestor servicii cu precădere: persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, cele cu educaţie medie sau superioară, gulerele albe sau albastre. Alocarea mai multor bani pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice este văzută drept cea mai bună soluţie în special de către persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai scăzut, cei inactivi pasivi, locuitorii din urban. Sunt de părere că reglementări mai bune şi aplicate corespunzător reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei mai ales: persoanele sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele gri sau albe şi locuitorii din Bucureşti.
SĂNĂTATE: Soluţii privind îmbunătăţirea serviciilor publice
38,1% dintre români consideră că îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea de servicii publice de sănătate este cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii acestor servicii publice. 32,7% sunt de părere că cea mai bună soluţie ar fi bani mai mulţi alocaţi pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice, iar 18,2% reglementări mai bune şi aplicate corespunzător. 1% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Analiza socio-demografică: Îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea serviciilor publice de sănătate este văzută drept cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor în special de către: femei şi persoanele peste 30 de ani. Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu un nivel de educaţie medie sau superioară, cei inactivi pasivi sau gulere gri cred într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că alocarea mai multor bani pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice reprezintă cea mai bună soluţie. Sunt de părere că reglementări mai bune şi aplicate corespunzător reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice de sănătate mai ales: persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori).
SIGURANŢĂ ŞI ORDINE PUBLICĂ: Soluţii privind îmbunătăţirea serviciilor publice
În opinia a 49,8% dintre respondenţi, îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea serviciilor de siguranţă şi ordine publică reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii acestor servicii publice. 25,9% sunt de părere că cea mai bună soluţie ar fi reglementări mai bune şi aplicate corespunzător, iar 15,7% bani mai mulţi alocaţi pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice. Ponderea non-răspunsurilor este de 1,8% din total eşantion.
Analiza socio-demografică: Persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educaţie medie sau superioară, cei inactivi pasivi cred într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea serviciilor de siguranţă şi ordine publică reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii acestor servicii publice. Alocarea mai multor bani pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice este văzută drept cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de siguranţă şi ordine publică în special de către persoanele cu un nivel de educaţie mai scăzut, cei inactivi potenţial activi. Sunt de părere că reglementări mai bune şi aplicate corespunzător reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de siguranţă şi ordine publică mai ales: femeile, persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori).
INFRASTRUCTURĂ DE TRANSPORT: Soluţii privind îmbunătăţirea serviciilor
Întrebaţi care cred că este cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport, 43,4% dintre respondenţi indică bani mai mulţi alocaţi pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice, 29,8% îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea acestor servicii publice, 22,5% reglementări mai bune şi aplicate corespunzător. 0,9 % nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Analiza socio-demografică: Sunt de părere că alocarea mai multor bani reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de transport în special persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educaţie medie sau superioară. Persoanele peste 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie primară sau medie, cei inactivi pasivi, cred într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de transport. Tind să creadă că reglementări mai bune şi aplicate corespunzător reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de transport mai ales: persoanele între 30 şi 59 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai ridicat, cei activi pe piaţa muncii, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori).
SERVICII SOCIALE PENTRU POPULAŢIA VULNERANILĂ: Soluţii privind îmbunătăţirea serviciilor publice
34% dintre respondenţi consideră că îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea de servicii sociale pentru populaţia vulnerabilă este cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii acestor servicii publice. 30,2% sunt de părere că cea mai bună soluţie ar fi bani mai mulţi alocaţi pentru furnizarea acestor bunuri şi servicii publice, iar 27,7% reglementări mai bune şi aplicate corespunzător. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,8% din total eşantion.
Analiza socio-demografică: Persoanele mai în vârstă, cei cu un nivel de educaţie mai scăzut, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural cred într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că îmbunătăţirea calităţii oamenilor implicaţi în furnizarea de servicii sociale pentru populaţia vulnerabilă reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii acestor servicii publice. Alocarea mai multor bani este văzută drept cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale pentru populaţia vulnerabilă în special de către tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi. Sunt de părere că reglementări mai bune şi aplicate corespunzător reprezintă cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale pentru populaţia vulnerabilă mai ales: persoanele cu vârsta între 30 şi 59 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti, se menţionează în comunicat.