SONDAJ INACO: "Şcoala nu te pregăteşte pentru viitor"

V.G.
Miscellanea / 5 septembrie 2022

"Şcoala nu te pregăteşte pentru viitor"

Sistemul educaţional nu este adaptat pentru meseriile viitorului şi nu îţi dezvoltă aptitudinile necesare pentru acestea, consideră aproape 72 % dintre elevii intervievaţi în cadrul sondajului realizat de Asociaţia INACO, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Mai mult, peste jumătate dintre aceştia, mai exact 62.8%, nu se regăsesc profesând meseriile viitorului şi consideră că problemele principale sunt programa şi calitatea informaţiilor pe care le primesc în şcoală. Aproape 15 % consideră că şcoala a integrat foarte bine educaţia digitală, în timp ce 70% cred că nu au dobândit competenţele digitale necesare pentru viitoarea piaţă a muncii. Puţini elevi însă (13.3%) acuză un nivel slab de pregătire al profesorilor.

Sondajul mai arată şi că:

2 din 3 elevi se simt confortabil cu învăţarea online, fără să fi întâmpinat dificultăţi majore de adaptare la condiţiile pe care le presupune. Majoritatea elevilor consideră că abilităţile lor de studiu şi de învăţare nu au fost afectate (64,8%);

Prezenţa fizică este considerată de peste jumătate dintre elevi ca fiind cea mai eficientă formă de învăţare;

Mai mult de 1 din 3 elevi a declarat pierderea motivaţiei de a învăţa în mediul online;

4 din 5 elevi au raportat probleme de comunicare cu profesorii în şcoala online.

Sunt informaţii care reies din sondajul ,,VOCEA COPIILOR cu privire la MESERIILE VIITORULUI", dedicat elevilor din clasele V-XII, parte a proiectului "Viitorul văzut prin ochii copiilor Sectorului 3 în ediţia a V-a a Ghidului Meseriilor Viitorului", finanţat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

"Pentru prima dată de când realizăm acest ghid, am vrut să avem şi opinia copiilor noştri care reprezintă viitorul. Educaţia şi dezvoltarea noastră ca ţară. A cincea ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului completează şi îmbogăţeşte turul virtual cu cele mai noi rezultate ale cercetărilor asupra viitorului, cu noi abilităţi căutate şi oportunităţi de carieră care valorifică puterea inteligenţei artificiale în plină dezvoltare. Toate acestea sunt puse faţă în faţă cu percepţiile şi aşteptările, uneori surprinzătoare ale generaţiilor tinere, dar şi cu noile tendinţe age tech pe care le-am abordat ca noutate în această ediţie. Ghidul este dedicat, în egală măsură, tinerilor, profesorilor, părinţilor, adulţilor şi seniorilor dornici de recalificare şi permanentă dezvoltare umană şi profesională. Mulţumesc ISMB sector 3 pentru parteneriatul cu INACO în realizarea acestui ghid", a declarat Andreea Paul, preşedintă şi fondatoare INACO.

Care sunt cele mai căutate profesii ale viitorului

Creator de chatbot, manager alfabetizat digital pentru magazine inteligente, chirurg de memorie, specialist în readucerea la viaţă şi reîntregirea speciilor dispărute, dezvoltator de energie alternativă, clinician spaţial, pilot comercial spaţial, jurist specialist în dreptul roboţilor sau în etica geneticii, lucrător la uzinele de energie neconvenţională (solară / eoliană / ferme de alge), miner de mare adâncime în căutare de minerale rare în ocean, remodelator organizaţional (Corporate Disrupter), profesor virtual, family technologist (o persoană care cunoaşte foarte bine tehnologiile asistive existente şi ia decizii corecte în contextul unei familii care îmbătrâneşte), manager evenimente sporturi electronice, inginer şi designer de materiale plastice regenerabile, instructor de supravieţuire în condiţii extreme.

Acestea sunt doar câteva dintre profesiile viitorului la mare căutare acum şi în viitorul imediat pe care Ghidul Meseriilor Viitorului le prezintă, împreună cu abilităţile şi profilul psihologic necesare unor astfel de meserii inovatoare. O secţiune specială este dedicată abilităţilor de bază pentru viaţă (life skills) care ne pot ajuta să facem faţă unor condiţii grele, uneori extreme, generate de perturbări geoclimatice, criza de apă, război.

Lipsa forţei de muncă stă la baza multor inovaţii tehnologice

Criza de personal în multe domenii a dus la automatizarea tot mai multor industrii - armată, agricultură, medicină, ospitalitate, poliţie. Apar tot mai mulţi roboţi poliţişti, roboţii chelneri, roboţi agricoli, roboţii-capsulă endoscopici din telechirurgie, roboţii militari inteligenţi prezenţi deja pe câmpurile de luptă - Statele Unite, China şi Israelul sunt lideri mondiali în folosirea lor pe teren.

Ghidul prezintă trei dintre cele mai robotizate fabrici din România (Fabrica de porţelan IPEC - cea mai robotizată fabrică din România şi cea mai robotizată fabrică de porţelan din lume), Uzina Dacia Renault de la Mioveni şi fabrica Arctic 4.0 de la Ulmi, judeţul Dâmboviţa.

A cincea ediţie poate fi accesată aici şi pe website-ul Asociaţiei INACO.

Sondajul este prezentat pe larg în cea de-a V-a ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului, realizat de INACO-Iniţiativa pentru Competitivitate şi finanţat de Primăria Sectorului 3, liber accesibil online, completat şi actualizat, şi a avut ca subiecţi elevi din clasele V-VIII, respectiv clasele IX-XII, din Sectorul 3 din Bucureşti, în perioada iulie-septembrie 2022.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt multe studii prin strainatate care considera ca tot acest acces, din ce in ce mai mare, la informatie este o cale sigura spre indobitocire. Copiii din ziua de azi au acces la orice informatie, iar ei considera ca nu mai au nevoie sa invete, gasesc totul pe "gugal". De aici mai multe probleme: nu mai au rabdare, nu mai stiu sa scrie, sa citeasca, nu se pot concentra mai mult de 5 secunde si nu pot retine mai mult de o propozitie.

    Fara exersarea creierului drumul e sigur spre asistenta sociala! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb