SONDAJ INSOMAR Traian Băsescu se menţine în topul încrederii electoratului

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 10 iulie 2006

Preşedintele Traian Băsescu se menţine în topul încrederii electoratului, arată un sondaj realizat de INSOMAR dat ieri publicităţii. Potrivit datelor sondajului, 16% dintre cei intervievaţi au foarte multă încredere în şeful statului, 37% destul de multă, 27% des-tul de puţină, iar 16% foarte puţină încredere în preşedintele Traian Băsescu.

Pe locul doi în privinţa încrederii în personalităţile politice se află deputatul liberal Mona Muscă, urmată de consilierul prezidenţial Theodor Stolojan. Pe locurile următoare ale încrederii se situează Gigi Becali, liderul democrat Emil Boc, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Datele sondajului mai arată că 3% dintre subiecţi au foarte multă încredere în premierul Călin Popescu-Tăriceanu, 17% destul de multă, 37% des-tul de puţină încredere şi 40% foarte puţină încredere în liderul liberal.

Pe versantul opoziţiei parlamentare sau neparlamentare, Gigi Becali domină confortabil în topul încrederii electorale (33%), fiind urmat la o distanţă de 9 puncte de Corneliu Vadim Tudor (24%). Preşedintele PSD, Mircea Geoană, întruneşte abia 21% din încrederea electoratului.

Românii susţin poziţia şefului statului în privinţa problemelor de interes naţional

Conform sondajului, poziţia exprimată de preşedintele Traian Băsescu cu privire la problemele de interes naţional este susţinută de 47% dintre români, în timp ce punctul de vedere al premierului Călin Popescu-Tăriceanu este apreciat de numai 10%.

De asemenea, 44% dintre respondenţii sondajului nu îi dau dreptate nici unuia.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte participarea trupelor româneşti la menţinerea păcii în zonele de război, 46% dintre subiecţii sondajului sunt de acord, iar 54% nu agrează această prezenţă militară românească în teatrele de operaţiuni externe.

Episodul "Felix" a discreditat clasa politică

Potrivit sondajului INSOMAR, episodul "Felix" constituie una dintre noile surse de discreditare a clasei politice, o temă larg dezbătută în presă în perioada de referinţă a studiului fiind situaţia liderilor care au colaborat cu Securitatea şi care au făcut poliţie politică.

În această privinţă, subiecţii intervievaţi apreciază ca fiind "destul de grav" şi "foarte grav" un asemenea fapt (77%), declarându-şi totodată şi dezacordul lor, parţial sau total, în privinţa dreptului de a mai ocupa funcţii înalte în stat de către acei oameni politici pentru care există dovezi clare în acest sens (83%).

Vasile Blaga, cel mai apreciat ministru

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, se bucură de încrederea a 34% dintre români, fiind urmat de ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, (32%) şi de ministrul justiţiei, Monica Macovei, (29%), relevă sondajul. De menţionat că încrederea în ministrul justiţiei a scăzut cu 6% comparativ cu sondajul efectuat în luna iunie.

Cele mai mari cote de neîncredere din partea res-pondenţilor sondajului le-au primit ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu (74%), minis-trul agriculturii, Gheorghe Flutur (68%) şi ministrul educaţiei, Mihail Hărdău (63%).

Sondajul a fost realizat în perioada 1-5 iulie pe un eşantion de 1.134 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de peste 18 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb