SONDAJ INSTITUTUL ZEW: Companiile orientate spre export din Germania îşi revizuiesc negativ aşteptările de afaceri

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 decembrie 2021

Companiile orientate spre export din Germania îşi revizuiesc negativ aşteptările de afaceri

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a scăzut, în luna decembrie, după o creştere puternică în noiembrie, sondajul ZEW sugerând că aşteptările anterioare ale managerilor germani pentru o creştere economică ceva mai puternică în următoarele şase luni încep să se deterioreze.

Înainte de creşterea din noiembrie au fost consemnate cinci luni consecutive de scădere a încrederii în economia Germaniei, perioadă începută în iunie. Evoluţia din noiembrie a avut la bază inclusiv o aşteptare de ameliorare a presiunilor pe preţuri începând de anul viitor.

Condiţiile curente sunt de asemenea văzute de experţii şi analiştii chestionaţi ca fiind într-o deteriorare puternică în decembrie, inclusiv pe fondul unui nou val de infecţii cu Covid-19 în Europa de Vest. Totodată, managerii indică o persistenţă a problemelor de pe partea aprovizionării cu produse intermediare (input-uri), probleme care sunt aşteptate să greveze în continuare producţia industrială şi evoluţia afacerilor.

De asemenea, potrivit sondajului ZEW, aşteptările de venituri ale companiilor germane orientate spre export şi ale societăţilor din industriile de consum s-au deteriorat puternic în luna decembrie.

Practic, indicele ZEW a înregistrat o scădere lunară de 1,8 puncte, de la 31,7 puncte la 29,9 puncte, aşteptarea fiind pentru un declin mai puternic la 25,1 puncte. Însă, indicele ce priveşte evaluarea situaţiei curente a înregistrat o scădere de 19,9 puncte la -7,4 puncte în decembrie, de la o valoare anterioară de 12,5 puncte. Economiştii consultaţi de Reuters anticipau un declin la o valoare de 5 puncte în decembrie pentru indicele ce corespunde evaluării situaţiei curente.

ZEW a înregistrat în iunie o valoare de 80 de puncte pe fondul startului campaniei de vaccinare şi a eliminării restricţiilor în primăvară în Germania şi Europa de Vest.

"Economia germană suferă în mod notabil ca urmare a ultimelor dezvoltări pandemice", afirmă într-un comunicat preşedintele institutului ZEW Achim Wambach.

Scăderea prelungită a indicelui ZEW din a doua jumătate a anului a venit pe fondul riscurilor asociate valului patru de coronavirus din toamnă şi pe fondul scăderii activităţii economice din China, cel mai mare partener comercial al Germaniei.

De menţionat de asemenea că sondajul pentru luna noiembrie a arătat că managerii şi investitorii se aşteaptă ca problemele de pe lanţurile de aprovizionare - penuria de microchip-uri şi alte produse intermediare - şi presiunile inflaţioniste să fi restrâns activitatea economică în trimestrul curent.

Pentru primul trimestru din 2022 aşteptarea era însă ca dinamica economiei să accelereze din nou şi inflaţia să scadă atât în Germania cât şi în zona euro.

Problemele de pe partea ofertei pentru materii prime şi produse intermediare au restrâns deja producţia industrială în trimestrul al treilea în Germania. Date publicate recent arată însă că o revenire a avut loc în octombrie, producţia industrială având un plus lună/lună de 2,8% după un declin de 1,1% în septembrie. Scăderea producţiei industriale din Europa din trimestrul al treilea are legătură în mare parte cu penuria de semiconductori, aici fiind afectat puternic inclusiv masivul sector auto german.

De asemenea, tot mai multe companii germane şi-au revizuit ţintele de creştere pe întreg anul 2021 în luna noiembrie anticipând neîndeplinirea bugetelor anuale pe fondul creşterii preţurilor la materii prime şi produse intermediare.

În acelaşi timp, indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei euro a urcat surprinzător în decembrie cu 0,9 puncte la 26,8 puncte de la 25,9 puncte în noiembrie şi 21 de puncte în octombrie. În luna mai valoarea indicelui ZEW pentru zona euro era de 84 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb