Românii nu au încredere în politicienii care nu cred în Dumnezeu, un procent de 63% dintre repondenţii celui mai recent studiu IRES cu privire la percepţiile populaţiei din România asupra religiei şi comportamentului religios afirmând că aceştia nu sunt potriviţi pentru a ocupa o funcţie publică.
Acelaşi studiu, citat şi de hotnews.ro, mai arată că 70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserica, sumele variind de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).
Sondajul a fost realizat în perioada 13-14 august 2015, pe un eşantion de 1.001 indivizi de 18 ani şi peste, multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Eroare maximă tolerată este de ± 3,1%. Interviurile s-au desfăşurat prin metodă CAŢi.
Mai mult de un sfert dintre participanţii la studiul IRES (26%) susţin că au fost cel puţin o dată într-un pelerinaj, 21% dintre ei de mai multe ori. Mormântul lui Arsenie Boca (Prislop) (21%), Mănăstirile din Moldova (18%) şi Mănăstirea Nicula (jud. Cluj) sunt locurile de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulţi dintre cei chestionaţi.
83% dintre respondenţii care au fost cel puţin într-un pelerinaj susţin că intenţionează să facă acest lucru şi în viitor, printre destinaţiile pe care şi le doresc respondenţii sunt: mormântul lui Arsenie Boca + Prislop (18%), Mănăstirile din Moldova (15%), Ierusalim/Israel (11%).
În ceea ce priveşte percepţia şi raportarea românilor la religie şi Biserică, 77% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu ideea conform căreia religia înseamnă adevăr (77%), alţi 17% nu sunt de acord cu această idee.
Pentru 89% dintre cei chestionaţi religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei.
Aproape trei sferturi dintre respondenţi (72%) îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor, în timp ce alţi 22% declară că este important.
În ceea ce priveşte rolul Bisericii, 86% sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că această oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viaţă de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.
69% dintre participanţii la studiu se roagă cel puţin o dată pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămâna, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 3% dintre respondenţi spun că nu au acest obicei. 83% dintre respondenţi spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieţii în mare şi în foarte mare măsură;
Mai mult de jumătate dintre respondenţii creştini susţin că obişnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceştia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămâna, iar 3% susţin că fac acest lucru o dată pe lună.
Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanţii la studiu declarând că şi-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea.
Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionaţi participa cel puţin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenţi spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.
70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).
În ce mai cred românii în 2015?
- Cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu
- 89% cred că există suflet
- 89% cred în păcat
- 85% cred în îngeri
- 75% cred în Răi
- 66% cred în Diavol
- 66% cred în Iad
- 64% cred în viaţă de după moarte
În acelaşi timp însă, 63% dintre cei chestionaţi cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.
1. Evreii
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.08.2015, 10:24)
Si ca sa continuam lista, 23% dintre romani ii doresc in tara pe evrei doar ca turisti.
1.1. povesti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de adam în data de 16.08.2015, 16:58)
isus a fost evreu pur .
2. fără titlu
(mesaj trimis de vasile în data de 16.08.2015, 17:56)
Chiar daca ar crede in Dumnezeu...... politicienii nu respecta ce zice D-zeu.... Sunt cei mai MINCINOSI din clasa sociala..... Mint...pas cu pas ....,fura pas cu pas..... si santajeaza populatia care i-au ales. Trist este ca nu este cineva mai ferm sa-i pedepseasca..... Recunosc totodata ca n-am voie nici eu sa doresc o astfel de fapta ...( pedeapsa}