SONDAJ IRES "ROMÂNIA CREDINCIOASĂ" : 63% dintre români consideră că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru o funcţie publică

S.A.
Politică / 16 august 2015

63% dintre români consideră că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru o funcţie publică

Românii nu au încredere în politicienii care nu cred în Dumnezeu, un procent de 63% dintre repondenţii celui mai recent studiu IRES cu privire la percepţiile populaţiei din România asupra religiei şi comportamentului religios afirmând că aceştia nu sunt potriviţi pentru a ocupa o funcţie publică.

Acelaşi studiu, citat şi de hotnews.ro, mai arată că 70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserica, sumele variind de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).

Sondajul a fost realizat în perioada 13-14 august 2015, pe un eşantion de 1.001 indivizi de 18 ani şi peste, multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Eroare maximă tolerată este de ± 3,1%. Interviurile s-au desfăşurat prin metodă CAŢi.

Mai mult de un sfert dintre participanţii la studiul IRES (26%) susţin că au fost cel puţin o dată într-un pelerinaj, 21% dintre ei de mai multe ori. Mormântul lui Arsenie Boca (Prislop) (21%), Mănăstirile din Moldova (18%) şi Mănăstirea Nicula (jud. Cluj) sunt locurile de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulţi dintre cei chestionaţi.

83% dintre respondenţii care au fost cel puţin într-un pelerinaj susţin că intenţionează să facă acest lucru şi în viitor, printre destinaţiile pe care şi le doresc respondenţii sunt: mormântul lui Arsenie Boca + Prislop (18%), Mănăstirile din Moldova (15%), Ierusalim/Israel (11%).

În ceea ce priveşte percepţia şi raportarea românilor la religie şi Biserică, 77% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu ideea conform căreia religia înseamnă adevăr (77%), alţi 17% nu sunt de acord cu această idee.

Pentru 89% dintre cei chestionaţi religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei.

Aproape trei sferturi dintre respondenţi (72%) îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor, în timp ce alţi 22% declară că este important.

În ceea ce priveşte rolul Bisericii, 86% sunt de acord că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că această oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viaţă de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.

69% dintre participanţii la studiu se roagă cel puţin o dată pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi. 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămâna, în timp ce 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. 3% dintre respondenţi spun că nu au acest obicei. 83% dintre respondenţi spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieţii în mare şi în foarte mare măsură;

Mai mult de jumătate dintre respondenţii creştini susţin că obişnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceştia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămâna, iar 3% susţin că fac acest lucru o dată pe lună.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanţii la studiu declarând că şi-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea.

Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionaţi participa cel puţin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenţi spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.

70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).

În ce mai cred românii în 2015?

- Cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu

- 89% cred că există suflet

- 89% cred în păcat

- 85% cred în îngeri

- 75% cred în Răi

- 66% cred în Diavol

- 66% cred în Iad

- 64% cred în viaţă de după moarte

În acelaşi timp însă, 63% dintre cei chestionaţi cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si ca sa continuam lista, 23% dintre romani ii doresc in tara pe evrei doar ca turisti.

    1. isus a fost evreu pur .

    Chiar daca ar crede in Dumnezeu...... politicienii nu respecta ce zice D-zeu.... Sunt cei mai MINCINOSI din clasa sociala..... Mint...pas cu pas ....,fura pas cu pas..... si santajeaza populatia care i-au ales. Trist este ca nu este cineva mai ferm sa-i pedepseasca..... Recunosc totodata ca n-am voie nici eu sa doresc o astfel de fapta ...( pedeapsa}

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb