Aproape 60% dintre directorii executivi anticipează creşterea economiei globale în următoarele 12 luni, iar 46% se aşteaptă la îmbunătăţirea rentabilităţii prin utilizarea inteligenţei artificiale generative (GenAI), conform sondajului PwC Global CEO Survey 2025.
Deşi directorii executivi sunt optimişti privind economia globală, volatilitatea macroeconomică (29%) şi inflaţia (27%) rămân principalele riscuri pentru 2025. În Orientul Mijlociu şi Europa Centrală şi de Est, conflictul geopolitic este considerat cel mai mare risc, în timp ce în Europa de Vest, volatilitatea macroeconomică, riscurile cibernetice, lipsa angajaţilor calificaţi şi inflaţia sunt preocupările majore.
În România, liderii companiilor manifestă un optimism prudent faţă de evoluţia economiei naţionale. Jumătate dintre respondenţi estimează că economia locală va înregistra o creştere în acest an, în timp ce cealaltă jumătate se aşteaptă ca aceasta să rămână la acelaşi nivel sau chiar să scadă. Recent, Banca Mondială a prognozat o creştere de doar 2,1% a PIB-ului naţional, sub media regiunii şi sub prognoza autorităţilor de la Bucureşti de 2,5%. Conflictele geopolitice (30%) revin în topul ameninţărilor la adresa afacerilor din România, urmate de inflaţie (23%) şi lipsa forţei de muncă (23%). Climatul economic şi de afaceri va depinde mult de soluţiile pe care guvernul le va adopta în 2025 pentru a reduce deficitul bugetar ridicat şi a implementa o consolidare fiscală credibilă, menţinând astfel economia atractivă pentru investitori, conform declaraţiilor lui Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România.
La nivel global, 42% dintre directorii executivi consideră că firmele pe care le conduc nu vor mai fi viabile în următorul deceniu dacă vor continua să funcţioneze în acelaşi mod. Printre cei care nu se aşteaptă să reziste fără schimbări semnificative, 42% consideră că schimbările din mediul de reglementare vor avea cea mai mare influenţă asupra viabilităţii lor economice. În ultimii cinci ani, 63% dintre respondenţi au luat măsuri semnificative pentru a se reinventa, ceea ce a dus la creşteri ale marjelor de profit în ultimele 12 luni. Aproape 40% dintre companii s-au extins în cel puţin un sector nou, iar o treime dintre acestea au raportat venituri de peste 20% din aceste noi domenii.
În ceea ce priveşte implementarea inteligenţei artificiale generative (GenAI), 56% dintre directori au observat îmbunătăţiri ale eficienţei angajaţilor, iar 32% au înregistrat creşteri ale veniturilor. Totuşi, încrederea în impactul AI asupra profitabilităţii este încă timidă, iar doar 34% dintre CEO-uri se simt încrezători în integrarea completă a tehnologiei în procesele-cheie ale companiei lor. Cu toate acestea, optimismul privind utilizarea AI pentru creşterea profitabilităţii a crescut uşor faţă de anul trecut, iar 49% dintre directori se aşteaptă la îmbunătăţiri în următoarele 12 luni. Aproape jumătate (47%) dintre aceştia intenţionează să integreze GenAI în platformele tehnologice ale companiilor lor în următorii trei ani.
În ceea ce priveşte evoluţia afacerilor, 38% dintre CEO-uri sunt optimişti cu privire la creşterea veniturilor propriei companii în următoarele 12 luni. De asemenea, 42% dintre aceştia se aşteaptă să crească numărul de angajaţi cu 5% sau mai mult, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de anul trecut.
PwC a intervievat 4.701 directori executivi din 109 ţări şi teritorii, inclusiv din România, în perioada octombrie-noiembrie 2024.