Numărul investitorilor care aşteaptă ca zona euro să piardă cel puţin un stat membru în lunile ce urmează a crescut, potrivit unui sondaj realizat de compania germană de cercetare Sentix, care anticipează că riscul de contagiune este mai mare acum decât în perioada de vârf a crizei datoriilor (2012-2013).
Indicele lunar al Sentix privind "dezmembrarea euro", calculat pe un eşantion de circa 1.000 de investitori instituţionali şi retail, a ajuns la 25,2% în februarie, de la 21,3% în ianuarie. Astfel, unul din patru investitori crede că cel puţin o ţară din zona euro va părăsi uniunea monetară în următoarele 12 luni.
Un alt indice, care măsoară riscul de contagiune, a trecut de 45%, atingând astfel un nivel care nu a mai fost văzut din 2012-2013.
"După doi ani de absenţă, criza din zona euro a revenit în atenţie", a afirmat Manfred Hubner, cercetător la Sentix, adăugând: "Acum însă, vremurile sunt diferite. Protagoniştii sunt mai mulţi. Franţa şi Italia se pot alătura Greciei ca şi candidaţi potenţiali la ieşirea din zona euro".
Un sub-indice care priveşte Grecia arată că unul din cinci investitori aşteaptă ca această ţară îndatorată să părăsească uniunea monetară, în vreme ce riscul ca Italia să iasă din zona euro s-a redus, fiind de circa 14%.
Sub-indicele privind Franţa a ajuns la 8,4% - cel mai ridicat nivel din istorie, conform Sentix.
Hubner atribuie creştera probabilităţilor de ieşire din zona euro incertitudinilor din rândul investitorilor cu privire la capacitatea instituţiilor de sondare de a prevedea cu acurateţe rezultatul alegerilor care vor avea loc anul acesta în regiune.
"Investitorii se tem că instituţiile de sondare ar putea să greşească, date fiind previziunile lansate de acestea anul trecut", a spus Hubner, referindu-se la faptul că sondajele de opinie nu l-au dat învingător pe Donald Trump în alegerile din SUA şi nici nu au anticipat Brexit-ul (ieşirea Marii Britanii din UE).