Numărul investitorilor care cred că o ţară va părăsi zona euro în curând a scăzut cu două treimi în ultimul an, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a promis să protejeze moneda unică, potrivit unui sondaj realizat de grupul german de cercetare Sentix.
Sondajul, realizat în iulie, pe un eşantion de 888 de investitori, arată că 23,75% dintre cei chestionaţi au prevăzut că cel puţin un stat din uniunea monetară va părăsi blocul în cursul anului următor. În iulie 2012, acelaşi sondaj nota că 73% dintre cei chestionaţi anticipau dezmembrarea zonei euro.
"Temerile investitorilor, care au fost exprimate într-un procent atât de mare în iulie 2012, l-au determinat pe Draghi (n.r. Mario Draghi, preşedintele BCE) să ia o atitudine ofensivă, astfel că indicele pe care îl măsurăm noi a scăzut în mod semnificativ în lunile ce au urmat anunţului său, astfel încât se poate vedea că acesta a avut un efect real", a declarat Manfred Huebner, director general al Sentix.
Totuşi, Sentix subliniază că presiunile economice din zona euro rămân semnificative, iar riscul de contagiune a ajuns la un nivel record (43,55%) luna aceasta. Criza politică din Portugalia şi temerile legate de eventualele alegeri anticipate din ţară au făcut ca proporţia investitorilor care aşteaptă ca acest stat să iasă din uniunea monetară a urcat de la 2,66% în iunie la 5,38% în iulie.
"Dacă investitorii au fost îngrijoraţi în special de Grecia în iulie 2012, în martie 2013 a intrat în atenţie Ciprul, iar acum - Portugalia. Trei state atârnă în balanţă", conform Sentix.
Amintim că, în 26 iulie 2012, Mario Draghi declara că BCE este gata să facă tot ceea ce este necesar să salveze uniunea monetară. Ulterior, în luna septembrie, banca a anunţat un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni ale ţărilor puternic îndatorate din zona euro care, deşi nu a fost activat, a impulsionat moneda unică.