Sondajul FACIAS: 94 % dintre cetăţeni se declară abuzaţi de instituţiile statului

T.B.
Companii / 27 iulie 2023

Sondajul FACIAS: 94 % dintre cetăţeni se declară abuzaţi de instituţiile statului

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) prezintă rezultatele unui sondaj care arată percepţia cetăţenilor români asupra drepturilor cetăţeneşti care sunt încălcate cel mai frecvent de statul român şi proporţia în care aceştia au fost supuşi abuzurilor. Sondajul face parte dintr-un studiu intitulat "Drepturile cetăţenilor în România". FACIAS pune la dispoziţia cetăţenilor un ghid de bune practici pentru conştientizarea şi evitarea eventualelor abuzuri.

Rezultatele sondajului arată o realitate cruntă: 94% dintre cetăţeni declară că au fost abuzaţi de o instituţie a statului. Unii foarte rar (1-3 abuzuri) - 31.9 %, unii rar (4-6 abuzuri) - 24.7 %, destul de des (7-10 abuzuri) - 22.3 %, iar 15.1% din respondenţi au declarat că au fost abuzaţi foarte des de către instituţiile statului, de peste 11 ori fiecare. De asemenea, 80% dintre respondenţi au identificat "nivelul de trai" ca fiind dreptul cetăţenesc cel mai frecvent încălcat de statul român. Alte drepturi cetăţeneşti percepute ca fiind încălcate frecvent includ "dreptul la ocrotirea sănătăţii" (73%), "dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică" (70%) şi "accesul la justiţie" (50%). În contrast, "dreptul la vot" a primit cele mai puţine răspunsuri, cu doar 8% dintre respondenţi identificându-l ca fiind încălcat. Totodată, sondajul a relevat categoria cetăţenilor cu vârsta 50+ drept cea care consideră că îşi cunoaşte cel mai bine drepturile în relaţia cu instituţiile publice. La polul opus, cetăţenii cu vârsta între 20 şi 39 de ani spun că îşi cunosc drepturile într-o măsură mai mică decât tinerii cu vârste sub 20 de ani.

Rezultatele sondajului FACIAS subliniază importanţa de a înţelege şi a aborda percepţiile cetăţenilor asupra abuzurilor. Aceste percepţii ne oferă o imagine clară asupra domeniilor în care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a îmbunătăţi respectarea drepturilor cetăţeneşti.

În lumina acestor rezultate, conform comunicatului, FACIAS a publicat un studiu cuprinzător care serveşte ca ghid esenţial pentru români, şi oferă instrumentele necesare pentru identificarea corectă a drepturilor, prevenirea abuzurilor. In cadrul aceluiaşi raport FACIAS arată care sunt măsurile ce trebuie luate atunci când sunt încălcate drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Ghidul acoperă o gamă largă de subiecte, de la drepturile cetăţeneşti la nerespectarea acestora şi la procedurile în caz de abuz.

Studiul "Drepturile cetăţenilor în România" şi rezultatete sondajului pot fi consultate pe www.facias.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. bineinteles, in primul rind de japca facuta de Anaf prin decizii de impunere false si apoi de magistratii-politicieni care ti resping procesele contra statului, tu fiind cu dreptatea in mina. Statul corupt.

    Ca antreprenor ce mi-am platit taxele corect in cadrul unei inspectii fiscale daca nu mi-au gasit nimic s-a luat de un punct de lucru nedeclarat si mi s-a cerut o suma colosala ca sa inchida ochii. Evident ca nu am dat si m-am inconjurat de avocati si i-am dovedit. Din pacate coruptia in anaf e mare in unele judete din tara si are de suferit omu cinstit ce isi plateste taxele. Nu cerem decat respect si respectarea legii pentru toata lumea! E prea mult?

    O da se fac abuzuri: la fiecare control de la finante tre sa platesti ceva pt ca "dc nu gasim nimic, peste o luna vin altii". deci un fel de taxa de protectie.

    la fel , un judecator corupt ne-a furat cca 25.000 lei, marfa livrata cu acte in regula contract, avans factura si proces verbal de predare primire, el da dreptate hotului care nu a platit marfa(la a doua judecata ca prima am castigat-o, pn au ajuns la judecatorul care trebuie). noaptea mintii ce e in Romania 

    alta teapa made in justittia romana: vine unul cu cec fals ia marfa, verific cecul ok e fals sunam la politie in aceeasi zi. si na il prind. hotul "vanduse" marfa altuia(i-am vazut cum au venit impreuna in magazin cu 2 zile inainte, ceea ce am declarat si la tribunal), e vb de vreo 12 coltare pt un club deci totul dimensiuni la comanda. si ii da iar dreptate hotului ca cica e "cumparator de buna credinta". cel cu ceul fals era cautat pe romania daduse mai multe tepe inclusiv petrom. si degeaba l-au prin s ca paguba e nerecuperata.

    una mai noua, fac actele pt intabulare prin posesiune la un teren, ce l-am luat cu acte de mana ca altfel nu s-a putut(fostul proprietar l-a luat pe vremea lui ceasca tot fara acte). primaria vietii din satul vietii nu-mi da adeverinta de posesiune desi platesc impozit la ei de 12 an pe terenul respectiv. si n-ai ce sa faci. legea e ca ai nevoie de acea hartie. dc un pitiponc de primarie nu vrea nu-ti da.poate astepta spaga, m-a zis topograful. 

    1. Oricum 94% e enorm sa se considere abuzati. enorm. pun pariu ca mai la vest e cam invers, poate 6% se considera abuzati.

      si cand te gandesti ca avem cele mai mari cheltuieli cu bugetarii /pib din Europa 

      Dragule, ce n-ai înțeles? Cu cât mai mulți bugetari, cu atât mai multe abuzuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb