SORIN BURTEA: "TVR dă 30.000 de euro pe ediţie pentru noua emisiune a Andreei Marin"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 18 octombrie 2013

"TVR dă 30.000 de euro pe ediţie pentru noua emisiune a Andreei Marin"

Televiziunea Publică mai are de plătit salarii compensatorii până la primăvară

Sorin Roşca Stănescu intenţionează să interzică publicitatea la TVR

Televiziunea Română a aprobat acordarea unei sume de aproximativ 30.000 de euro pentru fiecare ediţie a noii emisiuni care va fi realizată de Andreea Marin, după cum ne-a spus Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie al instituţiei din partea salariaţilor.

Potrivit domniei sale, suma solicitată iniţial depăşea 40.000 de euro: "Sunt emisiuni în noua grilă pentru care TVR nu avea bani. Una dintre acestea, cu care eu nu am fost de acord, este emisiunea ce va fi realizată de Andreea Marin şi pentru care a fost aprobat un buget de 30.000 de euro pe ediţie, urmând să fie realizate 24 de ediţii. În aceşti bani au fost incluşi şi 4.000 de euro pe lună pentru promovare. Contractul pe care l-a avut înainte cu TVR prevedea 100.000 de dolari pe lună, deci 1,2 milioane de dolari pe an, pentru promovarea ei şi a postului în cadrul unor diverse evenimente sau emisiuni".

Potrivit lui Sorin Burtea, printre cheltuielile pe care le are, în prezent, televiziunea publică se numără plata salariilor compensatorii pentru cei peste 600 de foşti angajaţi care au fost concediaţi colectiv.

Postul public de televiziune s-a angajat să acorde între trei şi zece salarii compensatorii pentru fiecare persoană disponibilizată, aceste plăţi urmând să continue până în luna februarie-martie 2014.

"E nebunie în televiziune. Încă avem de făcut plăţi compensatorii, nu am început emisiunile pe noua grilă. O ducem rău, oricum", ne-a mai spus Sorin Burtea.

Comisia pentru Cultură şi Media din Senat a cerut conducerii TVR explicaţii referitoare la cheltuielile din ultima perioadă

Legat de cheltuielile TVR, vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat Marius Paşcan a declarat, ieri, că săptămâna viitoare urmează să fie audiată conducerea TVR, adăugând că este de imputat creşterea "nejustificată" a cheltuielilor pe fondul "prăbuşirii audienţei.

"În această săptămână am adresat o interpelare legată de situaţia TVR, adresată Societăţii Române de Televiziune, domnului preşedinte-director general Elvis Săftoiu, şi i-am solicitat să facă cunoscute acele cheltuieli exorbitante care au fost invocate de mai mulţi jurnalişti din presa centrală, legate de organizarea evenimentelor legate de lansarea grilei de toamnă a TVR", a spus Paşcan, citat de Agerpres.

Sorin Burtea susţine că sumele cheltuite de TVR pentru lansarea noii grile "nu au fost atât de mari, întrucât nu au fost închiriaţi sateliţi, au fost plătite doar drumul şi cazarea, iar acestea s-au limitat la sume minime".

Senatorul PDL Marius Paşcan a afirmat că, deşi TVR este într-un proces de reeşalonare a datoriilor, iar Parlamentul României i-a întins o mână de ajutor prin aprobarea reeşalonării datoriilor, garantându-i-se un credit pe 7 ani, acum Consiliul de Administraţie al TVR află din presă despre sumele cheltuite de televiziunea publică pentru lansarea grilei de toamnă şi despre audienţa pe care a avut-o.

"Aflăm de sute de mii de euro care au fost cheltuiţi de TVR cu lansarea grilei de toamnă, «România fără frontiere», cu câteva zeci sau sute de angajaţi ai televiziunii deplasaţi în Las Vegas, Los Angeles, Londra, Paris, SUA, mai te miri unde. Şi rezultatul acestor călătorii de lux, estimat de media la 300.000 de euro, a fost o audienţă de 320.000 de spectatori", a declarat senatorul.

Marius Paşcan susţine că CA al TVR nu ar fi fost informat nici despre plafonul maxim prevăzut pentru achiziţionarea celor 140 de maşini şi nici care este procedura pentru cumpărarea acestora: "Pe de altă parte, aflăm cu stupoare că TVR urmează să îşi reînnoiască parcul auto, că din nou nu e informat Consiliul de Administraţie. CA a solicitat să se comunice plafonul maxim pentru cele 140 de autoturisme, nu se ştie cum a fost stabilit, membri ai CA mi-au comunicat că suma se ridică la cinci milioane de euro. Este absolut incredibil şi este şi motivul pentru care am făcut această interpelare".

Senatorul a cerut conducerii TVR să explice dacă era necesară reînnoirea parcului auto în condiţiile în care instituţia se află într-o situaţie precară din punct de vedere financiar, care este destinaţia celor 140 de maşini şi cum vor fi plătite, întrucât această achiziţie nu apare în bugetul SRTv, şi de ce a fost necesară disponibilizarea a peste 700 de angajaţi dacă, totuşi, TVR avea bani.

Burtea: "BBC are o taxă de 252 de lire pe an, în timp ce taxa noastră TV este de 4 lei pe lună, adică circa 11 euro pe an"

O parte din Comisia de cultură din Senat intenţionează să iniţieze, până la sfârşitul anului, o propunere legislativă de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune, prin care televiziunii publice să i se interzică să difuzeze publicitate, potrivit lui Sorin Roşca Stănescu.

Senatorul PNL a precizat: "Vă anunţ că foarte curând vom interzice televiziunii publice să mai primească publicitate. Mai mulţi colegi, cred că toţi, din Comisia pentru cultură din Senat, intenţionăm să facem un act normativ astfel încât televiziunea publică să nu mai poată beneficia de publicitate, după modelul BBC. E o televiziune publică, emisiunile nu trebuie întrerupte prin publicitate", subliniind că TVR primeşte bani din taxa radio-TV.

"În acest moment, televiziunea publică încasează circa opt milioane de euro pe an (n.r. - din publicitate). Nu este o valoare foarte mare, dar este o sumă extrem de necesară dacă ne gândim că ea poate fi redirecţionată în piaţă, către televiziunile comerciale, care au mult de suferit în această perioadă de criză sub aspect financiar", a adăugat senatorul liberal.

Cristina Trepcea, membru CNA, consideră că este necesară o reglementare care să oblige televiziunea publică să fie "diferită de televiziunile comerciale", acestea fiind "întreprinderi care trebuie să facă profit": "Televiziunea publică nu are voie decât la opt minute de publicitate pe oră şi nu are voie, chipurile, să rupă emisiunile cu publicitate, dar a făcut tot felul de alte invenţii. Nu se deosebeşte cu nimic (n.r. - de televiziunile comerciale). Televiziunea publică merge la masa de publicitate de pe piaţă şi concurează cu televiziunile comerciale şi sunt o grămadă de nenorociri care decurg din această atitudine".

Sorin Burtea consideră că nu este prima dată când se încearcă promovarea unei astfel de iniţiative, opinând că nu va fi aprobată.

Domnia sa ne-a declarat: "În ţara în care există o astfel de iniţiativă, diferenţa pierdută din publicitate este acoperită de către stat. În plus, BBC are o taxă de 252 de lire pe an, în timp ce taxa noastră TV este de 4 lei pe lună, adică circa 11 euro pe an".

Potrivit domniei sale, veniturile din publicitate au scăzut foarte mult în ultimii ani, de la 23-24 de milioane de euro anual, în urmă cu câţiva ani, la aproximativ 6-7 milioane de euro pe an, în prezent.

Având în vedere situaţia dificilă de la TVR, Consiliul de Administraţie al televiziunii publice a adoptat un Program de redresare economică, la cererea Executivului, în baza căruia, printre altele, a făcut disponibilizări colective, a eşalonat datoriile pe o perioadă de şapte ani şi a desfiinţat unele dintre programele sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb