SORIN CONSTANTINESCU, DE LA INDUSTRIA DE GAMBLING LA PRODUCĂTOR DE SPECTACOLE: "Nu avem o sală modernă, la standarde internaţionale, pentru organizarea de spectacole"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 ianuarie 2018

"Nu avem o sală modernă, la standarde internaţionale, pentru organizarea de spectacole"

(Interviu cu preşedintele AOCR Sorin Constantinescu, producătorul spectacolului "Cornelia şi Lupu Rednic - 25 de ani de carieră artistică")

"Am fost la câteva spectacole de care am rămas foarte dezamăgit - haos total, sute de oameni la coadă la apă plată, spectatorii nu îşi găseau locurile, iar toate acestea se întâmplă la spectacole cu artişti de seamă"

Cea mai mare problemă cu care se confruntă organizatorii de spectacole este lipsa unei săli moderne care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente, este de părere Sorin Constantinescu, preşedintele AOCR. Domnia sa spune că după ce Sala Palatului va intra în renovare, această problemă se va acutiza.

În noua sa calitate, de producător al Spectacolului de Gală "Cornelia şi Lupu Rednic - 25 de ani de carieră artistică", Sorin Constantinescu ne-a vorbit, într-un interviu, şi despre alte provocări pe care le implică meseria de organizator de evenimente, dar şi despre spectacolul la care lucrează şi care este programat să se desfăşoare duminică, 25 martie, începând cu ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală.

La 25 de ani de carieră artistică, Cornelia şi Lupu Rednic lansează albumul DVD "Maramureş, tărâm de basm", ce cuprinde videoclipuri cu piese muzicale originale, interpretate de duetul Rednic în tradiţie maramureşeană, album considerat de cei doi artişti drept actul lor de maturitate artistică deplină.

Reporter: De ani de zile activaţi în industria de gambling. Prin ce împrejurări aţi ajuns producătorul unui spectacol folcloric?

Sorin Constantinescu: Având în vedere că lucrez într-o industrie care se bazează pe show-uri şi pe industria cazinourilor, având în vedere că am o experienţă destul de vastă, stând în Vegas şi făcând şcoala acolo, una din activităţile mele frecvente este organizarea de evenimente. În cazul cazinourilor se fac evenimente foarte luxoase pentru clienţii VIP. Făcând practica la Belaggio şi făcând parte din grupul MGM, am avut ocazia să particip la foarte multe concerte. De exemplu, când a cântat Barbra Streisand la MGM Arena, în faţa a 50.000 de oameni, a fost un show extraordinar şi chiar m-am simţit foarte special făcând parte din echipa de organizare de 300 şi ceva de persoane, pentru că reprezentam o rotiţă la tot angrenajul necesar pentru realizarea unui astfel de eveniment.

Am organizat şi aici, în România, o serie de evenimente pentru clienţii cazinourilor de la Marriot, Radisson, Novotel etc. De exemplu, la deschiderea cazinoului de la Novotel, am avut un eveniment de 500.000 de euro, la Palatul Parlamentului, am avut pentru prima dată în România fetele de la Moulin Rouge din Paris, am adus tenori şi soprane de la opera din Londra, a fost un spectacol grandios, cu mulţi invitaţi străini, chiar a fost un succes.

În aceste condiţii, fiind foarte bun prieten cu Cornelia şi cu Lupu Rednic şi auzindu-i că vor să sărbătorească 25 de ani de activitate, m-am gândit că pot să folosesc experienţa mea de ani de zile ca să îmi ajut şi prietenii şi să fac ceva deosebit, aşa cum am făcut întotdeauna.

Îmi aduc aminte că atunci când eram director la Sofitel aveam în fiecare weekend câte o cursă charter de evrei şi tot aduceam diverşi cântăreţi români, iar la un moment dat nu ştiam ce să mai aduc nou. Am vorbit cu Brânduşa Novac de la circ şi am adus elefanţi, i-am băgat prin spate în World Trade Center, au intrat printre mese, luau fructele de pe masă cu trompa, iar clienţii au rămas extrem de surprinşi. Bineînţeles că erau cu dresorii pe lângă ei şi nu puteau să facă un mare dezastru, însă a fost o experienţă şocantă. Întotdeauna mi-a plăcut să organizez petreceri, evenimente, show-uri despre care să vorbească lumea ani de zile. Aşa va fi şi acest eveniment, din 25 martie, în care m-am implicat foarte mult.

Reporter: Bănuiesc că aveţi o întreagă echipă în spate...

Sorin Constantinescu: Am o echipă de tineri foarte talentaţi - regizori buni, scenarişti buni, directori tehnici buni. Pe o parte din membrii echipei îi cunoşteam, pentru că am mai lucrat împreună la alte evenimente, pe alţii i-am selecţionat. Este primul eveniment folcloric în care am calitatea de producător şi sunt sigur că o să fie un succes. Mi-am luat o echipă foarte bună şi cred că o să facem un spectacol care nu a mai fost în România - un alt fel de show, o altfel de gală folclorică. Nu va fi acel gen de spectacol clasic, în care vine prezentatorul şi anunţă cine o să cânte, lumea aplaudă şi pleacă acasă.

Reporter: Concret, ce va avea special acest spectacol?

Sorin Constantinescu: Va fi un show de la început. O să avem covor roşu, în foaierul Sălii Palatului vor fi tot felul de manifestări - expoziţii de fotografie din Maramureş, standuri cu diferite produse -, vom încerca să punem lumini arhitecturale pe Sala Palatului. Vom lucra cu tot felul de echipamente care nu au mai fost folosite la un spectacol folcloric, toată scena şi toată sala vor fi acoperite de ecrane uriaşe pe care se vor difuza clipuri din viaţa artiştilor, din Maramureş, text şi aşa mai departe. Va fi ceva grandios de care să se vorbească mult timp de acum înainte. Săptămâna trecută am pus biletele în vânzare şi deja se vând foarte bine. Cred că într-o lună nu va mai fi niciun bilet.

Reporter: Veţi continua să organizaţi astfel de spectacole?

Sorin Constantinescu: Da, chiar m-am gândit că ar trebui să fructific această experienţă şi să organizăm câte un eveniment anual de acest gen, cu echipa cu care lucrez acum. Chiar se simte nevoia unui organizator de evenimente pe piaţa românească. Am fost la câteva spectacole de care am rămas foarte dezamăgit - haos total, sute de oameni la coadă la apă plată, spectatorii nu îşi găseau locurile, iar toate acestea se întâmplă la spectacole cu artişti de seamă. Nu putem să ne batem joc de artişti importanţi la nivel internaţional.

Reporter: Ce buget presupune organizarea unui spectacol precum cel din 25 martie?

Sorin Constantinescu: Depinde unde vrei să ajungi - vorbim de bugete mai mari de 100.000 de euro dacă vrem să organizăm un spectacol ca la carte. Însă când vrei să faci ceva pentru oameni din suflet, atunci bugetul nu mai contează. Acest eveniment nu îl face nimeni pentru profit. Foarte mulţi dintre artiştii care vor cânta nu cred că vor cere vreun ban, pentru că sunt prieteni cu Cornelia şi cu Lupu. Ceea ce costă foarte mult este partea de entertainment, de lumini, sunete, filmare etc. O parte din cheltuieli vor fi acoperite din banii încasaţi pe bilete, iar pentru cealaltă parte vom încerca să atragem sponsori. Evenimentul va fi foarte mediatizat, avem deja parteneriate cu patru televiziuni, avem o serie de panouri luminoase închiriate în diferite părţi ale Bucureştiului, în locaţii cu vad foarte mare, în staţii de metrou, la Unirii, pe Calea Victoriei, pe Magheru, pe clădirea COCOR, un banner instalat în zona Sălii Palatului şi, în acest mod, cred că vom găsi suficienţi sponsori care să vrea să participe la eveniment.

Reporter: Ce îi recomandă pe Cornelia şi Lupu Rednic, ca artişti de seamă care-şi păstrează publicul?

Sorin Constantinescu: Cuplul Rednic este alcătuit din doi oameni deosebiţi, foarte calzi, prietenoşi cu toată lumea. Au lăsat uşa deschisă şi loc de bună ziua peste tot şi cântă din suflet. Este foarte important să cânţi din suflet. Au încercat să fugă de genul de spectacol comercial. Eu am participat la foarte multe spectacole de-ale lor şi nu ştiu să fi făcut vreodată playback, tot timpul cântă live, din suflet, şi când faci ceva cu dăruire, atunci îţi iese bine. Lor chiar le iese bine şi, în ultima vreme, sunt foarte solicitaţi. Au refuzat o serie de evenimente private, pentru că nu mai fac faţă. În ultima perioadă au tot mers în turnee internaţionale. Au fugit de imitaţie şi cântă o muzică autentică. Pe noul lor album, pe care îl lansează în 25 martie, cu excepţia a două melodii, toate cântecele sunt autentice, nu le mai găsim la alţi solişti. Lumea îi simte, când eşti la un eveniment privat, imediat simţi artistul dacă este cald, dacă trăieşte momentul, dacă zâmbeşte din suflet. Cred că aceasta este cheia succesului lor.

Reporter: Ce fel de public aşteptaţi la spectacolul din martie?

Sorin Constantinescu: Aşteptăm public de toate felurile, în general oameni care apreciază muzica autentică românească. Având în vedere că sărbătorim 100 de ani de România, aştept români adevăraţi, care trăiesc româneşte. Va fi un spectacol românesc, organizat de români, cu români care vor cânta din suflet. Va fi o seară românească.

Reporter: Care sunt provocările pe care le întâmpinaţi în organizarea acestui eveniment?

Sorin Constantinescu: O să avem implicaţi în acest eveniment aproximativ 70 de oameni, ca staff. Vor fi peste 4.000 de spectatori în sală, televiziuni, apar tot felul de probleme iminente, însă, deşi nu este uşor să coordonezi o astfel de acţiune, m-am mai confruntat cu asemenea lucruri, iar oamenii care au mai lucrat cu mine îmi cunosc stilul, ştiu că sunt un tip foarte dur, nu fac compromisuri, nu accept întârzieri sau jumătăţi de măsură. Este obligatorie această atitudine, pentru că altfel nu aş fi putut coordona cu succes peste 1.000 de angajaţi pe care îi am. Sunt foarte generos cu angajaţii, dar sunt şi foarte dur - angajaţii mei ştiu că nu acord nimănui a doua şansă. Altfel, nu poţi face afaceri.

În afara ţării aşa este - toată lumea ştie ce are de făcut şi nu se fac abateri. Reporter: Când aţi început să lucraţi la acest eveniment?

Sorin Constantinescu: Organizarea spectacolului am început-o la sfârşitul lui noiembrie-începutul lui decembrie şi vom munci intens, în fiecare zi, până în martie. Un spectacol de genul acesta necesită cel puţin patru luni de muncă zilnică, intensă, ca să iasă totul perfect. Avem o distribuţie foarte puternică şi pe partea de rezervare şi vânzare a biletelor.

Reporter: Cât costă biletele?

Sorin Constantinescu: Costul biletelor variază între 85 de lei şi 175 de lei la VIP.

Reporter: Cum vedeţi piaţa organizării de spectacole?

Sorin Constantinescu: Cred că sunt foarte mulţi intermediari când vine un cântăreţ de afară şi atunci se ridică foarte mult costurile, iar biletele sunt foarte scumpe. Locaţiile sunt foarte, foarte puţine. Nu avem o sală de spectacole, exceptând Sala Palatului - care ar fi trebuit să intre în renovare de doi ani, dar se tot schimbă guvernele şi, recent, au mutat-o de la SGG la Ministerul Culturii. Noi nu avem o sală modernă, nou construită, la standarde internaţionale, unde să putem organiza spectacole. Nici Sala Polivalentă nu este aşa cum trebuie, nici Teatrul Naţional. Avem nevoie urgentă de o sală unde să fie organizate doar evenimente.

De asemenea, sunt tot timpul probleme cu distribuirea de produse alimentare, se adună gunoaie după spectacolele organizate în pieţe, în parcuri, totul este un dezastru.

Din păcate, suntem o ţară cu potenţial foarte mare, dar ne batem joc pe zi ce trece mai mult şi, începând de la conducătorii noştri în jos, până la mediul privat, avem aceeaşi mentalitate. Cred că am avut prea mulţi ani de comunism şi nu mai putem reveni la normal. Păcat că sunt foarte mulţi oameni valoroşi care au plecat în alte ţări, scârbiţi, dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă la noi, specialişti în diverse domenii, care nu mai pot lucra în ţară.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb