SORIN CONSTANTINESCU, EXPERT ÎN COMBATEREA CRIMINALITĂŢII ECONOMICO-FINANCIARĂ ÎN DOMENIUL JOCURILOR DE NOROC: "Loteria investeşte 7 milioane de euro în echipamente care există, deja, în agenţiile companiei"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 3 iulie 2017

"Loteria investeşte 7 milioane de euro în echipamente care există, deja, în agenţiile companiei"

Loteria Română: "Terminalele existente deja în o parte din agenţiile Loteriei Române sunt de tip POS şi nu terminale loteristice"

Sorin Constatinescu: "Pentru 2.181 de terminale loteristice, preţul ar fi 2,18 milioane de euro, nu şapte milioane de euro"

Loteria Română susţine că, la baza estimării valorii în cadrul procesului de achiziţie a terminalelor loteristice, au stat oferte de preţ estimativ de la producători de terminale loteristice

Echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat, la începutul acestui an, în cadrul unei licitaţii, au acelaşi funcţii ca echipamentele deja existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic în cadrul contractului pentru aparatele VLT, ne-a declarat domnul Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române.

Asocierea formată din S&T România (lider) şi Safran Identity&Security (Franţa) - asociat - a depus singura ofertă pentru furnizarea către Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a unui număr maxim de 2.181 de terminale loteristice, inclusiv instalare, configurare şi punere în funcţiune. Licitaţia nu a fost adjudecată, încă.

Contractul are o valoare de circa 8 milioane de euro (27,1 milioane de lei), pentru următorii patru ani.

Sorin Constantinescu ne-a declarat: "Reprezentanţii IGT, cel mai mare furnizor de echipamente loteristice din lume, şi-au exprimat intenţia să depună o ofertă, dar au trimis ulterior o scrisoare în care au anunţat Loteria că nu mai depun ofertă întrucât li se par ciudate procedurile de licitaţie şi, în consecinţă, se retrag din proces. Ideea este că aceştia şi-au dat seama că echipamentele pe care le licitează acum Loteria Română există deja în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic în cadrul contractului pentru aparatele VLT.

La momentul în care Loteria şi-a exprimat intenţia să lanseze o licitaţie pentru echipamente loteristice, Novomatic a transmis către companie două echipamente de tip POS pentru a fi verificată compatibilitatea lor cu softul Loteriei.

În momentul în care au aflat că Loteria ar vrea să cumpere echipamente de acelaşi fel, oficialii Novomatic au transmis conducerii companiei că terminalele instalate în agenţii suportă peste 100 de tipuri de jocuri, inclusiv 6 din 49, lozuri, etc, care pot fi puse la dispoziţie ori gratuit, ori pentru un comision modic, de maxim 5 euro pe lună/terminal. Se pare că Loteria a declinat oferta Novomatic, preferând să facă investiţii de peste 7 milioane de euro în echipamente care există deja în agenţiile Loteriei. Mai mult, agenţiile Loteriei Române sunt mici şi nu poţi să pui două echipamente identice unul lângă altul, care să facă acelaşi lucru.

Toată această licitaţie nu are nici o logică, decât că există cineva care vrea să pună mâna pe nişte bani ai Loteriei, din nou.

Din moment ce Novomatic a oferit serviciul gratuit sau pentru o sumă foarte mică, de ce Loteria preferă să facă investiţii de 7 milioane de euro?"

Domnul Sorin Constantinescu crede că nici un reprezentant al Loteriei care se pricepe cât de cât nu ar avea curajul să spună că aceste terminale nu sunt compatibile: "Actualul director general al Loteriei spune că procedurile acestei licitaţii erau începute în momentul instalării lui. Având în vedere că este un profesionist, ar trebui să spună de ce mai e nevoie de această achiziţie sau cum se justifică 7 milioane de euro pentru 2.180 de terminale loteristice".

Întrebaţi dacă terminalele POS instalate deja în agenţiile Loteriei Române de Novomatic sunt capabile să ţină jocurile 6 din 49, reprezentanţii Loteriei Române ne-au transmis: "Portofoliul actual de jocuri al CN «Loteria Română» SA este format atât din jocuri de tip loteristic (Loto 6/49 şi Noroc, Loto 5/40 şi Super Noroc, Joker şi Noroc Plus), dar şi jocuri de tip pariuri mutuale (Pronosport şi Pronosport Special). Operarea acestor jocuri presupune existenţa unui sistem informatic format, din punct de vedere hardware, atât din terminale loteristice, cât şi din echipamente pentru sistemul central. La începutul anului 2015, conducerea CN «Loteria Română» SA a luat decizia dezvoltării unui nou sistem informatic loteristic «in-house», prin resurse proprii, care să fie în proprietatea exclusivă a Loteriei Române şi care să înlocuiască actualul sistem care are o vechime de peste 20 de ani. Acest lucru reprezintă o necesitate pentru dezvoltarea portofoliului de produse şi, nu în ultimul rând, pentru introducerea jocurilor on-line.

Echipamentele hardware care se achiziţionează prin procedura de achiziţie publică sunt cele pentru sistemul Central şi terminalele loteristice pentru noul sistem loterisic.

În ceea ce priveşte terminalele existente deja în o parte din agenţiile Loteriei Române, aşa cum şi dumneavostră aţi afirmat, acestea sunt terminale de tip POS (Point of Sale) şi nu terminale loteristice, ele făcând parte dintr-un sistem informatic care gestionează echipamentele tip VLT (videoloterie), sistem aflat în proprietatea NOVOMATIC. Una din diferenţele majore între aceste echipamente este dată de existenţa posibilităţii de scanare a biletelor cu marcaje completate direct de către participant, terminalul de tip POS neavând o astfel de opţiune. De menţionat că terminalele sistemului loteristic actual, cu o vechime de peste 20 de ani, dispun de această facilitate de scanare a biletelor".

Reprezentanţii Loteriei Române ne-au mai transmis că echipa de dezvoltare software pentru noul sistem informatic loteristic a folosit limbajul JAVA pentru implementarea jocurilor aflate în acest moment în portofoliul Loteriei Române, tehnologie care permite şi dezvoltarea şi implementarea ulterioară şi a altor jocuri, în funcţie de direcţiile de dezvoltare ale companiei, specificaţiile tehnice stabilite pentru teminalele loteristice asigurând achiziţionarea unei platforme hardware care să susţină acest lucru.

Loteria Română: "Toate cererile de preţ au fost postate şi pe site-ul Loteriei Române"

Sorin Constantinescu spune că, chiar dacă echipamentele Novomatic nu ar fi fost compatibile, iar Loteria ar fi trebuit să achiziţioneze echipamentele, preţurile din acest contract sunt foarte mari: "Un terminal din caietul de sarcini al acestei licitaţii, pe piaţa internaţională, costă în jur de 1000 de dolari sau euro. Pentru 2.181 de terminale loteristice, preţul ar fi 2,18 milioane de euro, nu şapte milioane de euro.

Toate achiziţiile de la Loteria Română nu se aprobă decât în Consiliul de Administraţie al companiei sau în Adunarea Generală a Acţionarilor. Având în vedere că Ministerul Finanţelor este acţionarul Loteriei Române, doar reprezentanţii acestei instituţii pot să ne lămurească de ce au decis să facă această licitaţie.

Când am fost consilierul şefului de la Loterie, am stopat contractele păguboase cu grecii, am dat în vileag toate hoţiile de acolo, dar văd că ei nu se opresc. Echipamentele deja instalate suportă jocul 6 din 49, iar în agenţii nu e loc pentru încă un echipament!"

Oficialii Loteriei Române ne-au transmis: "Pentru achiziţia de terminale loteristice, CN «Loteria Română» SA a început efectuarea studiului de piaţă încă din anul 2015 şi s-a adresat, de la început, companiilor producătoare de terminale loteristice, companii identificate în baza cererilor adresate către organismele internaţionale de profil (World Lottery Association şi European Lotteries), al căror membru este şi Loteria Română. Astfel, s-a efectuat un studiu de piaţă ce a constat în adresarea de cereri de preţ estimativ în mai multe rânduri direct producătorilor de terminale loteristice, oferte care au stat la baza estimării valorii în cadrul procesului de achiziţie a terminalelor loteristice. Pentru asigurarea deplinei transparenţe, toate aceste cereri de preţ au fost postate şi pe site-ul Loteriei Române.

Atât etapele premergătoare acestei achiziţii, cât şi procesul de achiziţie, s-au derulat în mod transparent, cu respectarea prevederilor HG 395/2016, Loteria Română aplicând procedura de licitaţie deschisă prin mijloace electronice. În acest sens, instituţia noastră a publicat întreaga documentaţie de atribuire (inclusiv caietul de sarcini) în SEAP (www.e-licitaţie.ro), conform anunţ de participare nr.172998/ 10.02.2017 şi aceasta a putut fi accesată şi descărcată, gratuit, de către toţi operatorii economici interesaţi. Pe site-ul instituţiei www.loto.ro , a fost publicată, de asemenea, o comunicare privind anunţul de participare nr.172998/10.02.2017".

IGT: "CNLR riscă să primească doar oferte de la furnizori cu experienţă limitată în domeniu şi acreditări îndoielnice"

Compania IGT Global Solutions Corporations a refuzat să depună o ofertă în cadrul procedurii organizate de Loteria Română pentru furnizarea de terminale loteristice. IGT a precizat într-o scrisoare către Loteria Română: "Deşi aşteptam cu nerăbdare oportunitatea de a prezenta tehnologia noastră Loteriei Române, din păcate termenii documentaţiei de atribuire şi al acordului cadru impun furnizorului un nivel de risc, prin stabilirea de penalităţi fără prag şi de termene de livrare scurte care nu reprezintă standard de piaţă. Mai exact, livrarea include instalare şi acceptare, doi factori asupra cărora nu avem control complet. Aceşti factori supun IGT la riscuri cu mult mai mari decât recompensele posibile. De asemenea, intervalele de timp pentru viitoarele livrări de terminale nu sunt conforme cu standardul industrial, unde terminalele sunt făcute la comandă, în funcţie de nevoile individuale de afaceri ale unui client şi nu sunt ţinute pentru vânzare. În mod corespunzător, termenele necesare producţiei sunt în general mai lungi, nefiind compatibile cu sistemul de penalităţi. În plus, având în vedere că nu există nicio posibilitate de a negocia termenii care prevăd aceste riscuri inacceptabile, IGT a lua decizia dificilă de a nu participa la procedura de atribuire. Am dori să subliniem faptul că, în prezenţa unor clauze contractuale neobişnuit de stricte, CNLR riscă să primească doar oferte de la furnizori cu experienţă limitată în domeniu şi acreditări îndoielnice, care creează în viitor potenţiale ricuri pentru activitatea CNLR".

Loteria Română a încasat, anul trecut, mai puţin de 10 milioane de euro, în condiţiile în care ungurii înregistrează 200 de milioane de euro pe an, ne-a spus, recent, Sorin Constantinescu, adăugând că Ungaria are 10 milioane de locuitori, nu are jucători şi nici măcar păcănele, cele 200 de milioane de euro încasându-se doar pe produsele loteristice.

Anul trecut, Loteria Română a avut o cifră de afaceri de 821 milioane de lei, faţă de 756 milioane de lei, în 2015, datorii de 109 milioane de lei, faţă de 135 milioane de lei în anul precedent, un profit net de 75 milioane de lei, faţă de 18 milioane de lei, în 2015, şi 2478 de salariaţi. Cel mai mare procent al veniturilor Loteriei Române pentru 2016 este obţinut, potrivit domnului Constantinescu, prin colaborarea cu firma Novomatic.

Surse din piaţa jocurilor de noroc ne-au spus că există o investigaţie din partea Poliţiei Române într-un un dosar de fraudă la Loteria Română de peste 300 de milioane euro.

Sorin Constantinescu ne-a declarat: "Precizez că la POS-urile pe care Loteria Română le are deja în agenţii se poate ataşa un cititor de cod de bare, o imprimantă termică sau un scaner, deci nu este adevărat când oficialii Loteriei afirmă că nu pot să desfăşoare jocurile loto pe aceste POS-uri. De altfel, şi pe site-ul Novomatic dedicat echipamentelor loteristice se precizează acest lucru. În imaginea alăturată, puteţi vedea un POS precum cele din agenţii la care s-au ataşat un cititor de cod de bare şi o imprimantă termică care, la preţul pieţei, ar costa maxim 200 de euro. Dacă înmulţim preţul acesta cu 2000 de agenţii suma va fi 400.000 de euro, nu 7 milioane de euro".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb