Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, joi, la Palatul Victoria, unde a fost lansat Parteneriatul Global "Opriţi Violenţa Împotriva Copiilor", că, în calitate de tată a doi copii, este îngrijorat că trăieşte într-o societate care e marcată de violenţe, fie că e pe stradă, acasă sau la televizor, invitând, pe această cale, toate instituţiile statului să se implice în combaterea violenţelor la care sunt supuşi copiii, relatează News.ro.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat: "Tăcerea din jurul violenţei împotriva copiilor nu este calea de urmat. Probabil că unii dintre noi nu îşi doresc să vorbească despre asemenea subiecte, dar nu poţi fugi de o realitate care ne marchează în mod profund societatea. Poate nu ne place să acceptăm faptul că există copii în Europa, în România care sunt supuşi unor violenţe fizice, verbale, emoţionale, abuzurilor, traficului şi exploatării. În spatele acestor cuvinte stă ascunsă multă suferinţă. În spatele fiecărui cuvânt există o poveste tristă a unui copil care suferă şi a cărui dezvoltare va fi afectată pe viitor. Depinde de fiecare dintre noi dacă ne dorim să asistăm pasiv la această realitate dură sau suntem dispuşi să face un efort, să luptăm împotriva violenţei la care sunt supuşi copiii".
El a subliniat că violenţa împotriva copiilor trebuie oprită, invitând, pe această cale, toate instituţiile statului să se implice pentru a combate acest fenomen.
Prim-ministrul a declarat: "Ca premier invit instituţiile statului, precum şi autorităţile să participe la acest efort. Vreau să îmbunătăţim legislaţia existentă şi să fim mai atenţi la modul în care aplicăm legea. Sunt convins că atât Guvernul, cât şi coaliţia care susţine acest guvern în Parlament pot face progrese semnificative".
Totodată, Grindeanu a ţinut să puncteze faptul că violenţa împotriva copiilor nu e doar fizică, deşi aceasta este una dintre cele mai vizibile şi mai condamnabile forme.
Şeful Executivului a precizat: "Un copil este victima violenţei şi dacă este supus unor agresiuni în plan emoţional sau psihologic, asta ca să nu vorbim de cazuri în care copiii sunt victimele unui abuz sexual. Violenţa la adresa unui copil reprezintă un cumul de factori. Ea poate însemna şi că e neglijat de părinţi, că este exploatat de familie sau de cei din jurul său. Un rău făcut unui copil este foarte greu de reparat, îi poate marca negativ viaţa".
El a arătat că este foarte importantă prevenţia şi nu e suficientă doar identificarea cazurilor de violenţă sau abuzuri de orice fel, ci trebuie aplicate pedepse.
Premierul a afirmat: "Cred că e la fel de important să descurajăm violenţa şi abuzurile. Ca tată a doi copii, vă mărturisesc faptul că sunt îngrijorat că trăim într-o societate care e marcată de violenţe, fie că e pe stradă, acasă sau la televizor. Ca orice părinte, vreau să-i protejez, să le ofer o educaţie corectă şi să le urmăresc dezvoltarea".
Potrivit prim-ministrului, statisticile trebuie să îngrijoreze, precizând că în 2016 au fost identificaţi mai mulţi copii victime ale violenţei decât în 2015.
"Concret, în fiecare an mii de copii din România cad victime ale formelor de violenţe. Dar statisticile oficiale ascund o realitate şi mai dramatică, pentru că trebuie să fim conştienţi de faptul că în spatele fiecărui caz raportat există multe altele pe care noi nu le cunoaştem. În spatele fiecărei cifre există o poveste cumplită, există suferinţa unui copil", a conchis Grindeanu.