Sorin Grindeanu, noua propunere PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru

Andrei Stan
Politică / 28 decembrie 2016

Sorin Grindeanu (Sursa foto: Facebook)

Sorin Grindeanu (Sursa foto: Facebook)



Actualizare 19:45 Raluca Turcan: "Propunerea lui Grindeanu - o soluţie de avarie"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, consideră că desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier reprezintă "o soluţie de avarie", temporară, pentru PSD.

Raluca Turcan a scris, pe pagina sa de Facebook: "Propunerea PSD de prim-ministru marchează înfrângerea lui Liviu Dragnea în interiorul partidului. După încercarea lui Liviu Dragnea de a guverna România pe persoană fizică, prin interpuşi, partidul a trebuit să improvizeze o formulă pentru a mai salva din eşecul major înregistrat în ultimele zile. PSD a optat astfel pentru o soluţie de avarie, temporară, după respingerea dură a soluţiei inventate de Liviu Dragnea pentru a beneficia de control total asupra primului-ministru".

Potrivit liderului PNL, la baza acestei noi propuneri stau jocurile interne din PSD şi nu interesul public.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:39 Tăriceanu: "O a doua respingere a propunerii de premier ar fi un gest suicidal al preşedintelui Iohannis"

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintelele ALDE l-a avertizat astăzi pe şeful statului că va face un gest "suicidal" dacă va respinge şi propunerea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier.

Tăriceanu a subliniat că, dacă Iohannis va refuza nominalizarea lui Grindeanu, singura soluţie va fi suspendarea din funcţie a şefului statului.

Copreşedintele ALDE a afirmat astăzi, într-o conferinţă de presă: "Apreciez foarte clar şi fără niciun fel de echivoc că un al doilea răspuns (negativ, n.r.) ar fi un gest suicidal al preşedintelui. Atunci, singura soluţie care ne rămâne la îndemână, este, desigur, declanşarea procedurii de suspendare. Nu vreau să ajungem în această situaţie, vreau să fiu foarte clar. Încălcarea Constituţiei nu poate fi tolerată, atitudinea de dispreţ faţă de votul cetăţenilor nu poate fi tolerată aşa încât la un moment dat trebuie întreprins ceva. Sper să n-ajungem în această situaţie".

El a precizat că nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier reprezintă "răspunsul politic" pe care majoritatea PSD-ALDE l-a dat ca urmare a "crizei politice" declanşate de "refuzul nemotivat" al şefului statului de a o desemna pe Sevil Shhaideh să formeze un cabinet.

"Dacă preşedintele refuză şi a doua oară, e clar că ceea ce urmăreşte nu e altceva decât un joc de putere şi amplificarea unei crize politice care i s-ar părea că îi aduce avantaje. Atunci, sigur că nu avem la dispoziţie alte soluţii politice inovatoare", a mai spus Tăriceanu astăzi.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:58 Sorin Grindeanu: "Nu voi face mişcări în Guvern şi mişcări politice fără colegii mei"

Sorin Grindeanu, a doua propunere a PSD pentru postul de premier, a afirmat astăzi că nu va face "mişcări în Guvern şi mişcări politice" fără a-i consulta pe colegii săi din partid.

Sorin Grindeanu a ţinut să precizeze, în conferinţa de presă de la sediul PSD: "Ei (colegii de partid, n.r.) trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. Este o relaţie de subordonare, domnul Dragnea este preşedintele PSD, e simplu".

Grindeanu a mai declarat: "E o mare responsabilitate şi simt în spate această responsabilitate, nu doar a votului pe care l-am primit azi din partea colegilor mei, ci a votului românilor pentru un program de guvernare pe care trebuie să îl punem în practică. Am avut o rugăminte în faţa colegilor din Comitetul Executiv, dar în primul rând o rugăminte faţă de preşedintele partidului, faţă de domnul Liviu Dragnea, de a-mi fi alături fiind cel care a coordonat echipa, cel care a făcut acest programul de guvernare pentru a ajuta la implementarea acestuia".

Întrebat de ce s-a răzgândit, în contextul în care anunţase că nu doreşte să fie ministru sau prim-ministru, acesta a spus: "Declaraţia mea a fost că nu îmi doresc să intru în guvern la acel moment. Dar eu înţeleg momentul şi sunt de 20 de ani membru PSD. Tot timpul trebuie să simţi şi responsabilitatea oamenilor care cred în tine".

Grindeanu a mai fost întrebat dacă are legături cu preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că s-a întâlnit o singură dată cu şeful statului.

"l-am văzut o singură dată pe domnul preşedinte Klaus Iohannis, când a venit în vizită la Timişoara, în urmă cu o lună şi jumătate, o vizită oficială", a menţionat şeful Consiliului Judeţean Timiş.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:15 Sorin Grindeanu, actualul şef al CJ Timiş, a fost ministru şi parlamentar; este membru PDSR/PSD din 1996

Sorin Grindeanu, al doilea premier propus de PSD, este membru al partidului din 1996 şi a ocupat mai multe funcţii în partid, însă a ajuns în prima scenă în timpul guvernului Ponta, când a ocupat, pentru aproape un an, funcţia de ministru al Comunicaţiilor, intrând ulterior în echipa lui Liviu Dragnea.

Între 2008 şi 2016 a fost senator, însă a demisionat după ce a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, potrivit News.ro.

Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeş, este căsătorit şi are doi copii. În anul 1992 a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeş, iar în anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Şi-a început activitatea profesională în anul 1998 când pentru doi ani a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În perioada 2000 - 2001 a fost asistent la aceeaşi facultate.

În luna noiembrie 2001, până în 2014 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport a judeţului Timiş. Din anul 2005, timp de trei ani a muncit în domeniul privat, iar în anul 2008, până în 2012 a devenit viceprimar al municipiului Timişoara. În anul 2012, la alegerile parlamentare a fost ales deputat, însă a demisionat din Parlament în 29 iunie 2016 când a câştigat alegerile locale şi a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, funcţie pe care o ocupă în prezent.

În perioada decembrie 2014-noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat funcţia de ministru pentru Societatea Informaţională.

În anul 1996 s-a înscris în PDSR care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcţii. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreşedinte la organizaţia de tineret a PSD Timiş, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv judeţean al PSD Timiş şi membru în Consiliul Naţional al TSD. În anul 2003 a fost ales preşedinte executiv al PSD Timiş, iar în 2005 a fost ales preşedinte al PSD Timişoara şi primvicepreşedinte al PSD Timiş.

În anul 2015 el a fost ales preşedintele PSD Timiş, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Sorin Grindeanu are împreună cu soţia sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005 de 503 mp şi altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timişoara. Soţia lui Grindeanu mai deţine un teren intravilan de 2,8 ha în comuna Banloc din judeţul Timiş.

Familia Grindeanu mai deţine şi o casă în comuna Giroc din juudeţul Timiş, potrivit celei mai recente declaraţii de avere postată pe site-ul Consiliului Judeţean Timiş. Locuinţa a fost construită în anul 2007.

La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declaraţia de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009.

În luna martie a acestui an, actualul lider al PSD Timiş a vândut un apartament cu suma de 30.000 de euro.

Sorin Grindeanu a acordat si doua împrumuturi, unul de 83.000 de lei şi altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soţia sa este acţionar. El are si un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro.

La vanituri, Grindeanu a trecut indemnizaţia de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul ca ministru şi 8 lei venituri şi dobânzi. Pe lângă veniturile soţiei, în declaraţia de avere a social-democratului apare şi o donaţie de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu.

(S.B.)

----------

Actualizare 17:55

Noua propunere a PSD şi ALDE pentru postul de premier este Sorin Grindeanu, preşedintele CJ Timiş, a anunţat astăzi Liviu Dragnea, liderul PSD, într-o conferinţă de presă.

Dragnea a declarat: "Am avut o discuţie adâncă, profundă în Comitetul Executiv Naţional, în care i-am rugat pe colegi să îşi spună părerea bazată şi pe discuţiile cu oamenii din judeţ. Sigur că a fost un curent în ultimele zile, şi ieri, şi azi-noapte, şi azi dimineaţă, mii de mesaje în care ne cereau să trecem la suspendarea preşedintelui. Într-adevăr, avem o armă foarte puternică reprezentată de majoritatea în Parlament, pentru că e puterea dată de popor. În acelaşi timp, nu sunt iresponsabil să folosim această armă în a face rău ţării".

Liderul PSD a afirmat că social-democraţii renunţă la o nouă propunere a lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier: "Am avut în minte varianta cu Sevil Shhaideh până azi-noapte, când am avut o discuţie cu ea. Sevil Shhaideh mi-a spus, şi sper să meargă la un post de televiziune să spună aceste lucruri, că după anunţul preşedintelui Iohannis a început să primească foarte multe mesaje de ameninţare cu moartea, ea şi familia ei. Le este frică să mai iasă din casă. Mi-a spus că nu mai poate merge înainte în acest război pe care nu-l poate duce. Tot ce a apărut în presă sunt numai invenţii, dar faptul că demnitatea unui om a fost călcată în picioare în acest mod şi siguranţa unei familii este pusă în mare pericol. Cei care au declanşat şi întreţinut această campanie trebuie să dea socoteală şi vor da socoteală. În aceste condiţii, nu mai putem menţine propunerea iniţială, deşi îmi pare rău".

El a spus că, într-un asemenea context, a trebuit să facă o altă propunere pentru funcţia de premier.

Preşedintele PSD a mai declarat: "Am ales să nu aruncăm ţara într-o criză politică. Am propus colegilor mei, după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu şi susţine această propunere, ca propunerea noastră să fie domnul Sorin Grindeanu. Nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, că a omorît pe cineva... Sper că această propunere să fie luată în serios".

Dragnea l-a caracterizat pe Grindeanu drept "un coleg care este loial în primul rând programului de guvernare al PSD şi partidului" şi care "are capacitatea să înţeleagă ca acel program este îndreptat către români".

Dragnea a menţionat că el a făcut propunerea în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:40 A început şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în care se decide fie o nouă propunere de premier, fie suspendarea preşedintelui

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început astăzi, la ora 16.00, la sediul din Kiseleff, liderii social-democraţi, în frunte cu Liviu Dragnea, urmând să decidă fie o nouă propunere de premier, fie suspendarea preşedintelui Iohannis.

Printre liderii social-democraţi care au venit la şedinţa care are loc la sediul PSD se numără Gabriela Firea, Rovana Plumb, Marcel Ciolacu, Marian Neacşu, Mihai Tudose, Ionuţ Vulpescu, Paul Stănescu, Doina Pană şi Eugen Nicolicea.

Liviu Dragnea a afirmat astăzi că, după şedinţa conducerii partidului, Iohannis va primi răspunsul la solicitarea sa privind nominalizarea unui alt premier, care va fi "într-un fel sau altul".

(S.A.)

----------

Actualizare 14:48 Dragnea: "După şedinţa conducerii PSD de astăzi, Iohannis va primi răspunsul la solicitarea sa, care va fi într-un fel sau altul"

Liviu Dragnea, liderul PSD, a afirmat astăzi că social-democraţii îi vor oferi preşedintelui Klaus Iohannis, după şedinţa Comitetului Executiv din această seară, un răspuns la solicitarea privind nominalizarea unui alt prim-ministru, răspuns care poate fi "într-un fel sau în altul".

Dragnea a declarat, la Palatul Parlamentului: "Astăzi, după Comitetul Executiv Naţional, preşedintele o să primească răspunsul la solicitarea dumnealui. Care va fi într-un fel sau în altul".

"Am ieşit din logica discuţiei civilizate, suntem la loz în plic", a adăugat Dragnea când a fost întrebat dacă se aşteaptă ca un guvern format din PSD şi ALDE să fie instalat până la finele acestui an.

Liderul PSD a precizat că se va decide dacă răspunsul oferit preşedintelui va fi dat public sau instituţional.

Dragnea a mai spus că nu a mai avut alte discuţii cu şeful statului în aceste zile. Dragnea nu a vrut să comenteze informaţiile apărute în presă privind motivele care l-au determinat pe preşedintele Iohannis să refuze nomimalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier.

"Dacă vreo instituţie a statului român, în mod oficial, îşi asumă nişte informaţii pe care le-ar fi dat preşedintelui, aşa ceva comentez, altfel, nu", a mai afirmat liderul PSD.

Conducere PSD se va întâlni astăzi, de la ora 16.00, în Comitetul Executiv Naţional, pentru a decide dacă partidul va face o nouă propunere pentru postul de prim-ministru sau dacă va alege să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:25 Tăriceanu: "Nu împărtăşesc poziţia lui Kelemen Hunor, dar ea nu schimbă cu nimic decizia privind suspendarea"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a luat act de poziţia exprimată de liderul UDMR Kelemen Hunor, care se împotriveşte suspendării preşedintelui Klaus Iohannis, însă afirmă că ea "nu schimbă cu nimic" decizia pe care o va lua PSD-ALDE.

"Ne vom consulta (cu PSD, n.r.), astfel încât decizia să fie una comună. (...) Suspendarea preşedintelui României este evident un element al unei crize politice. (...) Vom face tot posibilul pentru evitarea unei crize politice, însă vreau să fiu foarte clar: preşedintele nu poate să desconsidere votul şi Constituţia. Preşedintele trebuie să ştie că în atare condiţii suspendarea este o acţiune posibilă", a declarat Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a adăugat că poziţia UDMR "nu schimbă cu nimic" decizia care va fi luată cu privire la suspendare.

(M.I.)

---------

Actualizare 11:58 Prim-vicepreşedintele PNL: "Dragnea şi apropiaţii săi inventează o conspiraţie împotriva PSD"

Prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi afirmă, pe pagina sa de Facebook, că social-democraţii şi apropiaţi acestora inventează o conspiraţie împotriva lor.

"Disperaţi că se văd nevoiţi să renunţe la o propunere nepotrivită, Liviu Dragnea şi apropiaţii săi inventează o conspiraţie împotriva PSD. Primul pas l-a făcut Călin Popescu-Tăriceanu, prin aşa-zisele dezvăluiri de la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Apoi, doamna Vasilescu inventează o conversaţie pe care ar fi avut-o cu mine despre desemnarea premierului. Nu am purtat niciun dialog cu doamna Vasilescu în timpul campaniei, altul decât în timpul unei dezbateri la Antena 3, în faţa a sute de mii de telespectatori, şi în pauză, în prezenţa tuturor celor din platou. Am spus public ceea ce domnul preşedinte Iohannis anunţase deja: că nu va numi o persoană cu condamnări penale, căreia oricum legea îi interzicea să fie membru al Guvernului", a scris Buşoi.

El subliniază că orice altă afirmaţie despre spusele sale reprezintă o minciună şi o dezinformare cu bună ştiinţă din partea PSD.

"Social-democraţii pozează acum în victimă politică. Nu are nimeni nimic cu ideea ca PSD să guverneze, dacă respectă legea. Atât şi nimic mai mult", conchide liberalul.

(M.I.)

---------

Actualizare 11:31 Preşedintele UDMR: "Suspendarea lui Iohannis nu este fezabilă şi UDMR nu o susţine"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea nu va susţine suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.

"Nu există niciun articol constituţional pe care se poate construi o iniţiativă de suspendare a preşedintelui. Eu nu văd acel articol care ar fi fost încălcat de preşedintele Iohannis, deci suspendarea, din punctul nostru de vedere, nu este fezabilă şi nici nu am susţine un astfel de demers, fiindcă nu a încălcat Constituţia. Ne place sau nu ne place decizia preşedintelui, dar nu poţi să mergi pe suspendare dacă nu ai argumente constituţionale", a spus preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că acordul de colaborare parlamentară încheiat cu PSD şi ALDE rămâne în vigoare, dar el se referă la susţinere parlamentară şi nu neapărat şi la votul de învestitură al unui nou Guvern, astfel încât Uniunea va aştepta să vadă noua propunere de premier înainte de a se pronunţa.

"Noi, când am spus că aşteptăm nominalizarea, am spus acest lucru în sensul de a susţine şi votul de învestitură. Votul de învestitură şi coagularea parlamentară sunt două lucruri, nu spun total diferite, dar totuşi pot fi foarte bine separate, şi nimeni nu dă un cec în alb nimănui în politică. În momentul în care vom afla cine este nominalizarea coaliţiei PSD-ALDE, vom putea spune dacă susţinem învestirea Guvernului", a spus el.

Kelemen a adăugat că PSD şi ALDE "oricum au majoritate şi fără" UDMR, deci Uniunea îşi rezervă dreptul de a nu susţine un anumit premier. "S-ar putea să vină cu o persoană cu care greu putem să fim de acord, din varii motive", a precizat el.

Kelemen Hunor a respins şi varianta vehiculată în PSD, încă de dinainte de nominalizarea lui Sevil Shhaideh, ca Parlamentul să voteze pentru o propunere de premier, care apoi să fie înaintă preşedintelui Klaus Iohannis.

"Nu există o astfel de procedură constituţională. Nu putem inventa nou dincolo de Constituţie", a mai spus liderul UDMR.

(M.I.)

---------

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat marţi că, în următoarele două zile, PSD şi ALDE vor lua o decizie cu privire la ce vor face în legătură cu refuzul şefului statului de a desemna premierul propus de cele două formaţiuni - Sevil Shhaideh -, iar dacă vor ajunge la concluzia că suspendarea din funcţie a lui Klaus Iohannis este bună pentru ţară, atunci nu o să aibă nicio ezitare, relatează Agerpres.

Dragnea a afirmat, la Palatul Parlamentului: "Am vorbit cu domnul Tăriceanu, cu domnul Constantin, cu o parte dintre colegii mei din partid şi mâine, sau cel mai târziu poimâine, probabil că până mâine seară, o să trebuiască să luăm o decizie. Parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12.00, vreau să cumpănesc foarte bine, dar de data asta nu să cumpănesc între un interes personal sau de grup, ci între ceea ce e bine şi rău pentru România. Nu va fi o decizie uşoară. Nici nu are rost să ne ascundem după deget, este o avalanşă de mesaje pe care le-am primit în ultimele ore de la oameni care se simt jigniţi, au folosit şi alte cuvinte, şi care cu fermitate cer suspendarea preşedintelui. Nu este o decizie foarte uşoară. Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia că pentru ţară e bine să îl suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare. De asemenea, ne gândim serios la posibilitatea constituirii unei comisii, care este prevăzută de proceduri, care să analizeze rapid, că poate noi suntem nervoşi şi nu suntem specialişti, dacă gestul preşedintelui este constituţional sau neconstituţional, aşa cum spune deja decizia Curţii Constituţionale".

El a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis nu vrea "sub nicio formă" să respecte votul din 11 decembrie şi că acesta este speriat de posibilitatea ca programul de guvernare al PSD să fie pus în practică, iar românii să înceapă să trăiască mai bine.

Dragnea a spus că nu are nicio garanţie că o altă propunere pentru funcţia de premier, pe care ar face-o, ar fi aprobată de şeful statului.

Liderul PSD a declarat: "O altă propunere este foarte posibil să fie târâtă prin presă şi prezentată ca un agent KGB sau mai ştiu ce alt serviciu, sau nu semi-terorist, ci terorist de-a binelea, sau coruptul corupţilor. Am ascultat ce a spus domnul Tăriceanu şi anume discuţia de marţi, după alegeri, când nu se vorbea de niciun candidat din partea PSD, şi din start a spus (Klaus Iohannis - n.r.) că nu vrea să dea guvernul PSD, că nu îl interesează votul din 11 decembrie şi că este pregătit pentru război total cu PSD. Ce garanţii am avea noi că trimitem o altă propunere şi nu va fi tăvălită prin nu ştiu ce site-uri, că a făcut nu ştiu ce când era mic. De asta trebuie să ne gândim foarte bine, pentru că iresponsabilităţii prezentate astăzi la ora 12,00 vreau să opunem responsabilitatea noastră. Trebuie să ne gândim bine dacă acceptăm această invitaţie, dacă îi facem acest cadou. În opinia mea, preşedintele vrea suspendare şi vrea suspendare pentru că se gândeşte, după părerea mea greşit, că se poate reinventa. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm ţara în această criză politică. Acum, sigur că putem lua o decizie la o emoţie negativă destul de ridicată, dar vreau să cumpănim foarte bine. (...) Exclud posibilitatea să ne aruncăm cu capul în gard acum, să aruncăm ţara în criză pur şi simplu hormonal".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că nu acceptă propunerea făcută de preşedintele PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru şi a cerut acestei coaliţii să facă o nouă nominalizare.

Dragnea: "Am încercat să îl sun pe preşedinte; ori mi-a scos telefonul din memorie, ori l-a blocat"

Liderul PSD a mai declarat, marţi, că nu mai crede într-un dialog cu preşedintele Klaus Iohannis, arătând că acesta nu l-a sunat înainte de a anunţa decizia de a respinge propunerea de prim-ministru, iar el a încercat să-l sune pe şeful statului de sărbători, dar avea telefonul închis.

Dragnea a afirmat: "Nu mai cred în acest dialog pentru că putea, chiar dacă mi-a şters numărul din memorie, cred că avea unde să sune ca să-l afle, deci putea să sune în toate aceste zile. Nu cred în acest dialog. Toate acţiunile, toate gesturile preşedintelui de la alegeri încoace au fost anti-dialog, deci este străveziu că nu vrea dialog. (...) O să vă spun un secret. Sâmbătă, am încercat să-l sun pe dl. preşedinte doar să-i urez 'Crăciun fericit'. Ori mi-a scos telefonul din memorie, ori l-a blocat, ori a avut telefonul închis, ori l-a schimbat. Eu am făcut acest gest, dar suna închis. Porumbei călători nu am vrut să trimit, ca să mă duc la dumnealui, nu cred că puteam să trec de SPP. Eu am făcut acest gest sâmbătă, nu pentru altceva, doar pentru a-i ura 'Crăciun fericit' şi pentru a-l face să înţeleagă că noi nu venim pentru a genera un război politic în România, noi vrem să guvernăm această ţară. Se pare că dumnealui nu vrea asta".

El a susţinut că preşedintele Iohannis nu l-a mai sunat de la consultările de la Cotroceni pe tema Brexit-ului.

"Nu am primit adresă la partid nici de la Cotroceni, nici de la servicii, nici eu personal, nici pe WhatsApp, nici pe telegraf. Apropo, am şi WhatsApp şi telegraf şi gmail. Nu am primit nimic să-mi spună: Domnule, vezi că ai înnebunit, vine aici nu ştiu ce structură teroristă", a adăugat Dragnea, întrebat dacă a primit vreo adresă în legătură cu propunerea de prim-ministru.

Liderul PSD a precizat că nu crede că vreun serviciu de informaţii a influenţat decizia şefului statului de a nu o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier.

Dragnea a mai afirmat: "Nu sunt sigur, dar nu cred că vreun serviciu, sau cel puţin nu cred că SRI, de exemplu, a influenţat această decizie. Aşa cred eu, poate am o părere greşită. Nu am decât evaluări. Pentru că SRI a dat aviz pozitiv şi când a fost numită secretar de stat şi când a fost numită ministru şi era căsătorită cu acelaşi om. La ce s-a ajuns, să se distrugă o familie, să aud şi să văd lucruri care îmi aduc aminte de Evul Mediu, de xenofobie şi de teorii din astea de desene animate, să ştiţi că îmi arată o foarte mare disperare din partea unora. Eu vreau să le spun ceva: majoritatea în Parlament o avem, îmi pare rău că nu au fost conştienţi de asta. Chiar avem majoritate în Parlament şi Parlamentul, aşa cum am spus când am fost ales preşedintele Camerei, este locul unde se fac legi, dar este şi locul unde se stopează abuzurile generate de anumite legi. Nu mă pot lungi cu Guvernul la nesfârşit până la urmă, dar puterea supremă în acest stat o are Parlamentul".

El a adăugat că nu are ce să îşi reproşeze că a propus-o pentru funcţia de premier pe Sevil Shhaideh.

"Eu vă garantez că orice altă propunere din PSD sau, mă rog, poate cu două - trei excepţii, care au trecut pe la o anumită academie, o făceam era găsit că încă de la grădiniţă avea simpatii Al-Qaeda sau alte reţele", a susţinut liderul social-democraţilor.

Dragnea a menţionat că, deşi şeful statului a invitat-o pe Sevil Shhaideh săptămâna aceasta să discute despre programul de guvernare, nici măcar nu a anunţat-o înainte de a respinge desemnarea ei în funcţia de prim-ministru.

Liderul PSD a spus: "Joi, după consultări, după ce s-au terminat consultările, a sunat-o (preşedintele Iohannis - n.r.) pe doamna Sevil Shhaideh, invitând-o pentru această săptămână să discute despre programul de guvernare, despre deficit, despre echipa guvernamentală, despre viziune, despre dezvoltare. I-a dat câteva teme, spunându-i că o să o numească, dar vrea să aibă această discuţie. Am înţeles că a apărut o informaţie în presă că a sunat-o înainte de a ieşi cu anunţul la Cotroceni. Nu a sunat-o".

Întrebat dacă preşedintele i-a spus lui Sevil Shhaideh că va fi desemnată prim-ministru, Dragnea a răspuns: "Joi a sunat-o. De ce credeţi că o invită luni sau marţi la Cotroceni să discute despre programul de guvernare, despre deficit, despre echilibrul macroeconomic, despre buget, despre viziunea de dezvoltare? Doamna Sevil a întrebat normal dacă este luni pentru că e pregătită, la fel ca şi noi toţi voiam să avem un guvern instalat rapid şi răspunsul a fost: doamnă, nu este nicio grabă, nu ne grăbeşte nimeni. Sigur, doamna a aşteptat un telefon. Nu a mai primit un telefon, a văzut la televizor această decizie".

Potrivit lui Dragnea, Sevil Shhaideh a făcut "greşeala foarte mare" de a-l lua în serios pe Iohannis.

Preşedintele PSD a explicat: "Doamna a făcut o greşeală foarte mare: l-a luat în serios. Se pregătea pentru acea întâlnire. Toate punctele pe care i le-a spus la telefon, începând de vineri, doamna Sevil Shhaideh le-a luat şi le-a umplut de substanţă, ca să meargă la o discuţie serioasă cu şeful statului. Şi astăzi făcea acelaşi lucru când a văzut în direct, împreună cu colegii mei, acest anunţ".

Tăriceanu: "Gestul nemotivat de refuzare a propunerii de premier nu poate fi tradus decât ca un exces de putere al lui Iohannis"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că respingerea nemotivată a propunerii de premier reprezintă un exces de putere al preşedintelui Klaus Iohannis.

Tăriceanu a spus, la Parlament: "Gestul nemotivat al preşedintelui de refuz nu poate fi tradus decât ca un exces de putere pe care vrea să ni-l arate nouă, întregii ţări, şi care este extrem de păgubos, deoarece Constituţia îi dă mai degrabă mandatul să fie factorul de echilibru şi nu cel care declanşează crize politice în ţară pe chestiuni de orgoliu sau de interese politice personale".

În opinia acestuia, "lipsa oricărei motivaţii întăreşte bănuiala că preşedintele se angajează într-o luptă de putere".

Tăriceanu a susţinut că la întrevederea pe care a avut-o la Cotroceni, după anunţarea rezultatelor alegerilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu numi un premier PSD.

"Din păcate, la întrevederea pe care am avut-o a doua zi după anunţarea rezultatelor alegerilor, domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD şi pentru a evita aducerea PSD la guvernare. Aceste afirmaţii nu au fost singurele care pe mine m-au pus pe gânduri, pentru că mai mult decât atât a spus că vrea să declanşeze un război total, lucru care iată astăzi îl vedem prinzând contur. I-am atras atenţia preşedintelui atunci, cu toată consideraţia funcţiei pe care o are, că trebuie să privească la rezultatul alegerilor din 11 decembrie", a precizat el, arătând că la întâlnirea respectivă a participat şi copreşedintele ALDE Daniel Constantin.

Tăriceanu consideră că se doreşte declanşarea unei crize politice majore.

Preşedintele Senatului a susţinut: "Suntem puşi în faţa unei realităţi pe care nu ne-o dorim. Se doreşte declanşarea unei crize politice majore şi de aceea va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua, pentru că nu dorim să băgăm România într-o criză politică. (...) Preşedintele, aşa cum acţionează, forţează declanşarea unei crize politice".

El a subliniat că şeful statului are rolul să găsească soluţii şi să armonizeze punctele de vedere divergente.

Tăriceanu a arătat: "Noi nu avem puncte de vedere opuse, noi ne bazăm pe două lucruri: votul de la alegerile din 11 decembrie, care este clar, concludent şi nu poate fi în niciun fel interpretat de prevederile constituţionale, respectiv decizia Curţii care nu-i dă preşedintelui posibilitatea să facă astfel de jocuri. El trebuie să nominalizeze persoana care este desemnată de coaliţia majoritară, care are majoritatea în Parlament. De aceea se numeşte republică parlamentară şi nu, de exemplu, dictatură sau monarhie autoritară".

Kelemen Hunor: "Nu există motive de suspendare a preşedintelui Iohannis; PSD trebuie să facă altă propunere"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că nu există motive constituţionale pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis şi că formaţiunea sa nu va fi de acord cu un astfel de demers.

Kelemen Hunor a spus: "Eu nu cred în suspendare şi nu cred că există motive constituţionale pentru o suspendare. Nu văd care ar fi acel motiv pentru care se poate declanşa suspendarea, fiindcă, ne place sau nu ne place, preşedintele Iohannis n-a făcut altceva decât ceea ce scrie în Constituţie. A cântărit şi a spus că aşteaptă o altă propunere. A refuzat prima propunere şi probabil că argumentele sunt în zona în care noi nu prea avem acces la mai multe informaţii. Cu asta, basta. Acesta nu este un argument de suspendare a preşedintelui şi eu cred că nimeni nu se gândeşte foarte serios că asta ar fi în acest moment o soluţie. Noi oricum nu am fi de acord cu o suspendare pe acest motiv sau pe aceste considerente".

El a mai spus că PSD trebuie să vină cu o altă propunere de premier.

Kelemen Hunor a conchis: "Au câştigat alegerile, trebuie să vină cu o propunere, trebuie să discute cu preşedintele, cu partenerii, cu ALDE şi trebuie să meargă cu o propunere, că preşedintele nu a cerut propunere nici de la mine, nici de la PNL, nici de la USR, de la Băsescu nu e cazul, ci a cerut de la PSD. Din acest punct de vedere e foarte simplu şi foarte clar".

Raluca Turcan: "Nu există temei constituţional pentru suspendarea preşedintelui Iohannis"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat marţi că nu există temei constituţional pentru suspendarea din funcţie a şefului statului, Klaus Iohannis.

Raluca Turcan a afirmat, la Palatul Parlamentului: "PNL nu ia în calcul, în momentul de faţă, varianta suspendării preşedintelui, întrucât nu există niciun temei constituţional. Decizia domnului preşedinte de astăzi de a refuza propunerea este un temei constituţional, aşa cum este dreptul său constituţional de a desemna primul-ministru. Constituţia nu este încălcată în momentul de faţă. De aceea urmărim cu maximă suprindere această cramponare a domnului Dragnea pentru o persoană care satisface interesul personal şi ameninţarea cu suspendarea, pentru că nu există temei constituţional".

Liderul PNL a susţinut că nu există temei legal pentru ca şeful statului să explice motivele respingerii propunerii de premier.

Raluca Turcan a arătat că PNL solicită PSD să propună o nouă persoană pentru funcţia de premier.

Liderul PNL a mai spus: "Adevărul se vede limpede acum. PSD nu a avut nicio soluţie pentru oameni, pentru cei mulţi. Adevăratul plan al lui Liviu Dragnea a fost să guverneze în interes personal, să blocheze totul până în acest moment pentru a guverna prin interpuşi cu consecinţe nefaste asupra României. PSD a pierdut sprijinul oamenilor din momentul în care a decis că interesul personal este mai presus decât mandatul pe care l-au oferit cetăţenii, cetăţenii au votat ca PSD, ALDE şi alte partide (...) să guverneze în interes public, nu să ameninţe cu suspendarea. (...) Sper ca în aceste zile PSD să se gândească la faptul că a primit un mandat de la cetăţeni, să se gândească la faptul că România poate să fie condusă de un om care să respecte şi PSD şi interesul celor mulţi".

Nicuşor Dan: "Sperăm ca PSD să facă o nouă nominalizare de premier, care să întrunească toate condiţiile"

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, şi-a exprimat speranţa că PSD va face o nouă nominalizare pentru funcţia de premier, care să întrunească "toate condiţiile, profesionale, morale şi legale".

"Suntem convinşi că decizia preşedintelui este bine fundamentată. Remarcăm că acesta se afla în limitele Constituţiei: a recunoscut majoritatea PSD-ALDE şi dreptul acesteia de a nominaliza prim-ministrul. Sperăm ca PSD să se comporte responsabil, să facă o nouă nominalizare care să întrunească toate condiţiile profesionale, morale şi legale şi să să nu arunce ţara într-o criză politică declanşând suspendarea preşedintelui doar pentru că acesta a respins o persoană", a declarat liderul USR, într-un comunicat de presă.

Opinia Cititorului ( 52 )

  1. alegatori psd- alde ce spun acum, dupa campania pe care PSD a făcut-o împotriva străinilor, o campanie centrată pe identitatea naţională şi religioasă. psd-alde ziceau ca au un lider cu experienţă pt postul de prim ministru. dar restul membrilor psd... chiar nu mai are nimeni singe in vene..... toti sunt santajabil penal .....;

    1. Mai nestiutorule, campania antistraini s-a referit la cetatenii straini. Adica, pentru toti redusii mintali liberali, la cetatenii olandezi care vin aici, taie copacii si exporta tot profitul in Olanda. Nu s-a referit la CETATENII ROMANI de alta nationalitate.

      Buna observatie.

      Eu sunt magyar ma iubesti?

      Si atunci toata tevatura cu Julien, pronuntat cu emfaza si cu sila vag disimulata, ce a fost?

      cum ai ajuns la concluzia ca sunt liberal ? eu fac parte din cei 61% care la alegeri nu a gasit pe liste nici un penabil in care sa aiba incredere sa-l trimita in parlament

      Julien nu a facut nimic pentru Romania. Cariera lui este de functionar neales al UE.

      cine scrue ca julien este nimic ptr. rominia are o ura fata de oamenii capabili

      in toata nebunia din campania psd---alde---strainii impotriva carora se indreptau jignirile---erau---KLAUS___ZIS SASUL____CIOLOS__ZIS JULIEN__ si mai dur ---fiul lui SOROS---.TE FACI CA NU AI PRUICEPUT< ???rusine----

      Psd memorie scurta.

      e uite fix din cauza aia am votat toti cu PSD-ul, nu din alte considerente cum ar fi ca de 27 ani alternanta la putere a fost inclinata preponderent spre dreapta cu mai multi ani la guvernare decat stanga; nicidecum nu a constat penibila Gorghiu, sau precupeata Pora, sau cel putin programele viitoare bazate pe sumele transmise de la BNR si Ministerul de finante, Posibil ca dupa ce s-au trezit cu excedentul bugetar de 39 melearde sa le fi venit si ideea furaciunii deja mecanizate in 2008 de catre Basescu si Boc.Nu n-a contat nici legatura celor din USR cu oenjeurile lui SOROS, si nici cumetriile lor (vezi sanatate cu VLad Voiculescu si pretenii lui, sau Ghinea, sau Oana Bazgan care a centrat si a dat cu capul singura in 3 consilii de administratie ale companiilor de stat, sau clothilde cu behtelul si distrigazul "lampant", sau altii si altii si altii). Ne-am saturat sa nu se vada realitatea si votul poate nu a fost pentru Dragnea in mod express poate a fost pentru un partid reformat intr-o proportie mai mare decat "concurenta", iar despre o clasa politica NOUA ca a celor de la USR , care vine deja compromisa, atunci am incredere ca oamenii simpli vad binili tarii. Despre Dragnea penalul electoral (nu consilierul care a facut prapadul in TR, ca faptele alea s-au prescris, cu o absurditate volubila), nu stiu ce sa va zic pentru ca nu face obiectul acuzatiilor sale, adica daca a fost acuzat pentru referendumul cu Basescu, atunci castiga capital de imagine si acum in timp ce voi cititi mesajul meu. Astept cu interes SEMNUL dresorului din strada Doamnei nr 34 pentru a vedea intelegerea dulapului german de la "Corcoceni".

      Faptul ca e functionar neales al UE nu e un motiv suficient de bun sa declanseze sentimente xenofobe. Cel mult sa stai indiferent fata de el.

      Putea sa-l cheme Vasile Popescu. 

      Putea sa il cheme Ion Roata, daca nu a facut nimic pentru Romania ci doar a plimbat hartii la Bruxelles, tot "strain" este. Si la fel de neales. Mai postacilor, campania PSD a fost impotriva guvernarii impuse din afara.

      Asadar tu esti convins ca daca au nume straine, reprezinta guvernarea din afara, in vreme ce daca au nume neaose sunt automat buni romani? Despre asta a fost campania, despre nume, despre simtire romaneasca, nu despre corectitudinea fata de Romania. Au promovat ura fata de tot ce este strain. E o mare iluzie sa-ti imaginezi ca PSD va guverna SPRE BINELE ROMANIEI exclusiv din interior.

      Este o eroare sa crezi ca EU si strainii iti apara interesele.

      Nu ma refer la lipsa ta de coerenta, nici la modul cum generalizezi votul cu psd-ul. Insa pentru o imagine corecta, ar trebui sa iei in calcul si cei 44 de ani de dictatura de stanga, comunista, neintrerupta. Poate de aceea Romania are nevoie inca o vreme de o usoara inclinare spre dreapta.

      In rest, mai vorbim peste exact doi ani despre programul psd de acum. Marcheaza-ti in minte 28 decembrie 2018! 

      Prietene, nu exista dreapta in Romania? Chiar nu iti este evident sau esti analfabet politic? Nu ti-a spus chiar Make ca PSD a avut program mai de dreapta?

      Dar despre Hrebe, marele combinator psdist, ce spui? Apropo de copaci si paduri?

      Vinde padurea cu totul... Un fel de Bastos al vremurilor noastre.

      Daca ne plangem de straini, trebuie sa ne uitam in curtile romanesti intai. 

      Este o eroare sa crezi ca PSD iti apara interesele. Cu exceptia situatiei in care esti unul dintre privilegiatii lor. Altfel, isi apara propriile interese, de grup mafiot. Nu spun ca alte partide sunt diferite, insa deocamdata imi pun o speranta in partidele noi, care nu au un istoric masiv al comportamentului mafiot.

      E o speranta, nu o certitudine, insa e ca la loterie: daca joci, poti sa pierzi sau sa castigi, dar daca nu joci, sigur nu castigi. Banuiesc ca nu trebuie sa explic analogia. 

      Program de dreapta nu e echivalent cu partid de dreapta. Programul acesta e punctual si deocamdata nu stim daca va fi aplicat, sau pentru cat timp. Sau daca e fezabil. Sau daca nu cumva e impotriva naturii. Si in plus, de ce ai nevoie de Make sa te sprijine? Nu te descurci cu propriile-ti cuvinte?

    Domnule Dragnea, ati facut o greseala: ati spus ca vreti sa cumpaniti foarte bine, fara sa observati ca dumneavoastra nu mai aveti loc nici sa clampaniti mediocru. Ati facut-o de oaie, domnule Dragnea!

    1. Eu cred ca Eugen Teodorovici de la PSD , care a fost un ministru de finante bun in timpul lui Ponta, ar putea putea fi un bun prim-ministru PSD.

      Dar daca, totusi , Dragnea nu are "incredere totala" , cum se exprima el, in nici un parlamentar PSD atunci sa caute un prim-ministru la ALDE si sa rezolvam odata conflictul asta.  

      Mai, copii, cum adica "sa rezolve odata conflictul asta"?! Lasati-o cum a cazut, mai copii, nu mai dregeti busuiocul, ca aici nu exista niciun conflict cu institutia Presedintelui. Aici este o banala cazatura cu julitura, in incercarea lui Dragnea de a nu pierde controlul asupra PSD si a nu se duca pe tobogan. Dragnea se va duce oricum pe tobogan, iar pentru asta va fi ajutat chiar de catre coledzii din PSD. Sa auzim de bine!

      Iliescu e potrivit!

    hai, incercati ce n-ati reusit cu basescu , poate va iese

    Reprezinti 50% din Parlament cu o coalitie Alde si 20%!!! din votantii din tara !

    Cumnata daca a picat alt om de incredere nu mai este ? 

    Recomand sa il numeasca pe Tariceanu si sa isi aminteasca colaborarea Basescu-Tariceanu.

    Coalitia scartaie cu Dragnea penal ? 

    Fotografia se dorește a fi o formă de manipulare? Sau nu mai sunt fotografii color???

    1. Haha de ce amanunt te legi.

      Esti primul care observa detaliul, desi practica aceasta dureaza la BURSA de mai bine de un an: nu este vorba despre Dragnea, in mod special, ci, de aproape un an, in ziarul BURSA, toate fotografiile personalitatilor cu probleme penale sint publicate alb-negru.

      Nimeni nu a mai sesizat-o, pina acum.

      Bravo! 

      DRAGNEA,pentru "poporul" P.S.D ESTE UN EROU.in lupta cu un monstru numit Basescu.As fi surprins sa aiba curajul(P.S.D-ul) sa-l suspende pe Iohannis(Chiar daca nu i-am votat,voi vota pentru demiterea presedintelui.Daca a fost cutremur de pamant de ce n-ar fi si unul politic.Poate ne-am clarifica)

      In viziunea ta Iliescu e un erou?

      Dragnea are probleme penale intr-un stat mafiot securist.

      La doua case pierdute in instanta ce culoare are poza?

      La 4,9% plagiat ce culoare are poza?

      Pierdute in instanta civila. Nu e penal!

      Dragnea trebuie propus la fotografie color cum laudae?

      Astept propuneri cromatice.

      Cucuveaua MOV

    Dragnea a greșit! A început sa semene cu Ponta! E nevoie sa crească cursul și sa scadă BVB cu un 15% și se duce dracului toată susținerea populara! Dacă o anunța pe aia premier înainte nu ar fi strâns atâtea voturi. A fost fraier Moliceanu trebuia sa accepte oferta neamțului. Asa ca mai lungeste-o mult Dragnea!

    1. Ce are BVB cu popularitatea?!

      N-am inteles ideea. 

      Ce rost are un astfel de raspuns la o astfel da opinie. Mache vrei sa pari om serios? Incurajarea prostiei are acelasi simbol ca si prostia.

      Dragutule, ma confunzi, eu nu am nevoie sa par in vreun fel; pe mine nu ma alegi, eu nu ma uit la fetele oamenilor si trebuie sa te resemnezi cu faptul ca, pentru un timp, convietuim.

      Nu stiu ce ai gasit nepotrivit in replica mea, dar 3000 de conturi active la BVB permit Bursei sa se rostogoleasca 100%, lasind absolut neclintita sustinerea populara. 

      Care este simbolul pentru nimicul BVB?

      Mda..., simbolul prostiei ti se pare nimerit? 

    bai dragnea, despre demisia ta nimic nimic? nici o concluzie?

    1. Asta e solutia pentru Psd.

      O voce nu indrazneste sa rosteasca acest cuvant dar acolo o sa se ajunga.

      Tic-Tac Dragnea. 

      Baieti, sunteti in eroare. Dragnea are MAJORITATEA in Parlament si face exact ce vrea cu locatrul de la Cotroceni-Sibiu.

      Daca isi pune nepotul credincios da, altfel nu, sau sotia.

    Udmr e cu picioarele in doua barci restul nu au spus nimic.

    Tariceanule cum de te-a lovit memoria cea din urma? Dupa razboi multi eroi se arata?!? 

    Din pacate Bursa a devenit o platforma a cetateanului Politic Mache. Numai ca la Mache pacatul se numeste altfel.

    1. Deranjeaza putin coafura psd? Taft nu tine psd?

      Prietene, sint pensionar.

      Ca om politic, as fi membru al organizatiei de bloc, dar eu locuiesc la casa cu curte si nu m-au primit la organizatia de strada.

      MAKE se scrie cum se vede. 

    Cum de te-ai razgandit Dragnea?

    Nici un mitic nu ti-e la suflet?

    Daca tot ai venit spre Ardeal cum de nu l-ai propus pe Rus din Cluj? 

    1. Rus este expirat si este securist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb