Sorin Grindeanu propune reducerea numărului de ministere odată cu învestirea noului Guvern

S.B.
Politică / 10 mai 2023

Sorin Grindeanu propune reducerea numărului de ministere odată cu învestirea noului Guvern

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat că, odată cu noul guvern, trebuie să fie mai puţine ministere, nu doar secretari de stat, precizând că ar putea da exemple de cum s-ar putea comasa anumite ministere, dar se vor supăra unii colegi din Guvern, informează news.ro.

Grindeanu a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, dacă Ministerul Transporturilor ar trebui să renunţe la o parte din secretarii de stat.

"Eu cred că odată cu noul guvern trebuie să fie mai puţin ministere, nu doar secretari de stat. Ăsta este un lucru pe care i l-am spus şi lui Marcel Ciolacu, şi lui Nicolae Ciucă, şi lui Kelemen Hunor. Este punctul meu de vedere că sunt prea multe ministere, nu doar secretari de stat. Şi dacă tot vrem să începem să facem ceva, dincolo de reducerea numărului de secretari de stat, trebuie redus şi numărul de ministere. E punctul meu de vedere şi îl spun public, l-am spus şi colegilor mei. Nu cred că sunt singurul care crede acest lucru. Pot să dau exemple, dar s-ar supăra colegi de ai mei din Guvern dacă aş da un exemplu sau altul acuma de cum s-ar putea comasa anumite ministere, dar e absolut necesar, fără niciun fel de discuţii. Şi nu doar secretari de stat. Subliniez, trebuie să se comaseze ministere, să fie mai puţine", a afirmat Sorin Grindeanu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ati putea sa ne spuneți cu ce se ocupa Ministerul Familiei. Mie mi se pare o reeditare a Primăriei București din vremea cucoanei. Ceva pomeni, ceva angajări cu dedicație, ceva fără cap și coada....

    Baaai, voi trebuie sa conduceti o tara, nu sa faceti pe plac colegilor, ca tara asta nu este mosia voastra, desi in asa ceva au transformat-o "ilustrii" vostri inaintasi bolsevici (in gandire si in comportament), de la Ilici pana la Dragnea!! Ati fost o ciuma rosie si inca sunteti (contrar a ceea ce crede Ciolacu) in continuare pana cand veti repara ceea ce a distrus ciuma voastra rosie care inca este printre voi si asteapta "sa nu fie suparata" in continuare.

    Motto:

    "De-a pururi, România la răscruce,  

    Nimic pe-aicea nu se mai produce  

    Si facem linistiti ce ni se cere,  

    Cu oameni mai putini ca ministere."  

    (Adrian Păunescu- Ţara lui Impozit Vodă) 

    România are nevoie de o reducere substanială a cheltuielilor de functionare a statului prin implementarea unui set de reforme structurale precum: 

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania; 

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală; 

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte; 

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare; 

    -Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online. 

    Prin urmare, reducerea numărului de ministere nu poate fi făcută oricum, ci ar trebui să fie însotită de o descentralizare reală prevăzută in celelalte programe de reformă . Astfel reforma administrativ-teritorială are rolul de a satisface simultan doua deziderate descentralizarea si autonomia locală. Astfel o parte din atributiile ministerelor ar pute fi preluate la nivelul regiunilor de dezvoltare. Spre exemplu, infiintarea de regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București, ar reduce mult din atributiile Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, cu rezultate sporite in absorbtia si valorificarea banilor europeni, unde au existat si există mari intârzieri. De asemenea proiectele din Programul National de Dezvoltare Locală ar putea fi elaborate si finantate mult mai operativ direct de la nivelul regiunilor de dezvoltare. Si exemplele ar putea continua. 

    De aceea, reforma administrativă de infiintare a regiunilor cu pastrarea judetelor nu aduce nimic bun, ci dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie cu consecinte negative in circulatia si distorsiunea deciziei de la nivelul central la cel local. De aceea, regionalizarea ar trebui facuta cu desfintarea judetelor si trecere unor prerogative la noile regiuni iar cele mai multe atributii de interes local sa fie preluate de catre primării, fiind mai aproape de cetatean.

    Ar trebui deci aplicat sistemul polonez prin care la 1 ianuarie 1999, prin care cele 49 de voievodate din perioada comunista infiintate in 1971, au fost comasate in doar 16 "mari voievodate" dupa modelul landurilor germane. Asadar, reducerea numărului de ministere este o măsură necesară dar nu suficientă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb