SORIN ROŞCA STĂNESCU, DESPRE RESURSELE DIN MAREA NEAGRĂ: "Ar putea fi cea mai mare escorcherie a tuturor timpurilor, cu un prejudiciu de aproape 1500 de miliarde de euro"

V.D
Companii #Energie / 7 martie 2018

"Ar putea fi cea mai mare escorcherie a tuturor timpurilor, cu un prejudiciu de aproape 1500 de miliarde de euro"

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, a readactat pe blogul personal o circumstaţă plauzibilă despre situaţia actuală a gazelor, dar şi a petrolului din Marea Neagră, intitulată "Corupţia invizibilă".

Acesta este de părere că, în situaţia în care Exxon Mobil, OMV şi Lukoil vor exploata presupusele 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale aflate în perimetrul Neptun Deep, poate duce la cea mai mare escorcherie a tuturor timpurilor, care eventual să-i prejudicieze pe români cu o sumă astronomică, de aproape 1500 de miliarde de euro.

"Dacă procurorii noştri, în loc să se ţină de bilanţuri, ar sta cu ochii pe butelie, nu s-ar detona nici cea mai mare escorcherie a tuturor timpurilor, care poate să-i prejudicieze pe români cu o sumă astronomică, de aproape 1500 de miliarde de euro. Am semnalat acest pericol în urmă cu câteva zile, după ce avocatul Dan Chitic a luat urma unui proiect de act normativ susţinut de Guvern pe vremea premierului Mihai Tudose. Este vorba de perimetrul Neptun Deep, estimat la nu mai puţin de 48 de miliarde de metri cubi de petrol şi care, sub presiunile ambasadorului Hans Klemm şi ale reprezentanţilor OMV, urmează a fi exploatat de către Exxon Mobil, OMV şi Lukoil. În condiţiile în care statul român nu va primi niciun procent sub formă de cotă parte din produsul extras şi aproape nimic din redevenţe, în urma unor jonglerii legislative, care au trecut nesancţionate prin Senat şi, acum, intră pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor."

Pe de altă parte, jurnalistul aduce în evidenţă şi încălcarea Constituţiei: "Conform Constituţiei, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranţa naţională este maxim."

Sorin Roşca Stănescu avertizeză că ţara noastră este pe cale să fie deposedată de resursele din Marea Neagră prin-un "simplu truc legislativ":

"Operaţiunea de deposedare a României de cele 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale este pusă la cale printr-un simplu truc legislativ. În urma unor întâlniri care au avut loc la Guvern, la sfârşitul anului trecut. Între fostul premier Mihai Tudose şi reprezentanţii OMV Petrom şi, separat, cu ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, dar şi a demersurilor făcute în acest an la nivel parlamentar, a fost emisă de Tudose mai întâi o Hotărâre de Guvern şi apoi a fost elaborat un proiect de act legislativ care, atenţie, a fost deja adopta în Senat, urmând să fie propus spre aprobare şi în Camera Deputaţilor. După care, preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea fără să clipească. În esenţă, sunt prevăzute mai multe clauze derogatorii de la dreptul comun de natură să facă mai uşor accesibile resursele noastre din platforma continentală companiilor care fac exploatarea şi, de asemenea, să reducă pe căi ocolite valoarea taxelor şi redevenţelor."

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Nemernicii astia care zic ca conduc tara in loc sa faca congrese inutile, pentru ce?, comisii parlamentare inutile, pentru ce?, programe de dezvoltare a tarii bazate pe nimic, indicat ar fi sa ne spuna cu aroximatie macar cu cit vor contribui anual la prosperitatea tarii si a poporului ei exploatarea acestor resurse naturale.

    1. Mai bine sa nu facem nimic atunci. Daca e asa de buna afacerea omv de ce nu cumpara mega formatorul asta de opine actiuni Petrom care sunt gratis la Bursa din cauza comunistilor

      X, intrebarea mai interesanta este , de ce oare nu cumpara OMW actiuni Petrom si se multumeste cu cei 51% pe care ii are ? Puteau sa cumpere foarte simplu si in oferta de vanzare SNP facuta de FP acum un an.

      Bravo! Asta spuneam si eu. Sunt gratis din cauza formatorilor de opine needucati. Probabil pentru domnu care scrie articolul actiunile definite de omv sunt ale poporului. Din pacate de asta suntem tot mai saraci. Singura resursa exploatata e suptul prin Europa. Si nu am vazut pe cineva sa critice ca nu luam si noi ceva taxe pe asta.

    Discursul lui Octavian Goga a devenit viral Una dintre secvenţele filmului „Triunghiul morţii“ recreează scena faimosului moment din Răcăciuni, unde Regele Ferdinand rosteşte discursul în care se anunţa reforma agrară. Tot aici, scenariştii au avut inspiraţia de a insera un fragment din jurnalul lui Octavian Goga, uşor modificat şi rostit în dialog cu generalul Averescu: „Vorbiţi de clasa noastră politică…Ei, bine, ea confirmă că am ajuns o ţară plină de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi moralişti, miniştrii ce s-au vândut o viaţă întreagă, parlamentari contrabandişti…Nu ne prăbuşim, domnule general, nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, există o epidemie înfricoşătoare de meningită morală, iar ţara trebuia să ajungă aici, târâtă pe marginea prăpastiei de unii conducători care sunt hoţi la drumul mare“.  

    Cat de actual este Goga. 

    1. un cuplu perfect cu ofiterul starii civile domnul Seele

    Daca acest lucru se va intampla, toti cei implicati sa raspunda penal( cu pedeapsa maxima)si cu confiscarea averilor pana la grd 4 de rudenie . . Asta demonstreaza ca sunt incompetenti, corupti si au ajuns acolo "Pe usa din dos ".Este un act de tradare; stramosii nostri au murit aparand aceasta tara , aparand bogatiile iar niste idioti le pierd ca si cum le-ar fi jucat la barbut.

    1. Tu de ce crezi că apără Klemm justiția? Cu îndârjire?

    Asta cu plata-neplata redeventelor a fost mereu trecuta in plan secund iar de aici Ro a pierdut muuulti bani. Ar fi putut fi cea mai importanta sursa de bani. Daca tot exploatam aceste resurse, daca tot pleaca din tara de ce sa nu luam bani frumosi...

    Vom vedea cat de grijulii vor mai fi americanii dupa ce ne vor fi stors de resurse si toti ceilalti bineinteles 

    Sunteti un ziar economic respectat si ar trebui sa verificati daca intr-un articol se adauga doi de 0 la o suma rezultand o suma de 1500mld euro respectiv pretul a

    3750mil to de petrol. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb