SORIN ROSCA STANESCU: "Să fim gata pentru ce poate fi mai rău! Dar fără panică!"

Miscellanea / 24 martie 2020

"Să fim gata pentru ce poate fi mai rău! Dar fără panică!"

Abia acum urgia vine şi în România. Şi e de nestăvilit. Cel puţin pentru moment. Atenţie mare la cele trei numere fatale. Numărul unu: o singură persoană infectată. Fără să ştie. Numărul doi: trec 30 de zile. Numărul trei: 2.500 de contaminaţi. Din paradigma acestor trei numere, nu putem ieşi. Fără testarea în masă a populaţiei. Pe care nu avem încă posibilitatea să o facem, transmite Corectnews.com.

Nu am scos din burtă cifrele de mai sus. Nici domnul Petre Roman, care mi le-a furnizat, nu le-a scos din burta domniei sale. Ele sunt chintesenţa unui studiu ştiinţific de amploare. Făcut de Imperial College London. Cum au procedat savanţii londonezi? Au adunat toate datele cunoscute, din întreaga lume, legate de evoluţia coronavirusului şi le-au introdus în computer. Într-un computer ultraperformant. După care au reieşit câteva informaţii implacabile. Între aceste informaţii este şi cea pe care am furnizat-o mai sus. În medie, o persoană contaminată cu coronavirus şi nedepistată în 30 de zile contamineză 2.500 de alte persoane. Această medie a reieşit din punerea cap la cap a informaţiilor extrase din statisticile furnizate de toate statele lumii, care se confruntă cu pandemia. Singura concluzie raţională, care din nou ne întoarce la tema atât de traumatizantă a izolării, este că, pentru moment cel puţin, singura soluţie de a supravieţui în condiţiile propagării atât de halucinante a virusului este să îi izolăm pe cei sănătoşi de cei bolnavi. Dar, ca să-i putem izola, din nou apare o condiţie sine qua non. Aceea de a-i identifica cu precizie pe toţi cei contaminaţi. Această identificare nu poate fi săvârşită decât prin testarea în masă a cetăţenilor. Şi tot statistica, această ştiinţă care nu minte, decât atunci când este pusă să mintă, ne demonstrează fără echivoc că în statele în care s-a procedat la testarea în masă rezultatele au fost remarcabile. Prin separarea celor sănătoşi de cei bolnavi, o separare făcută ştinţific şi nu după ureche, pot fi reluate într-un timp rezonabil activităţile economice, astfel încât să poată fi evitat colapsul financiar.

România nu a avut posibilitatea să facă o testare în masă. Suntem informaţi din surse oficiale şi publice că, în cursul acestei săptămâni, urmează să sosească în ţară primele 200.000 de testere, importate din Coreea de Sud, stat care a înregistrat şi înregistrează succese remarcabile în lupta împotriva coronavirusului. Tot oficial aflăm că există o comandă finală de două milioane de testere. Nu este încă suficient, dar este bine. Aici însă survin câteva probleme.

O primă problemă este legată de sincronizare. Cum se sincronizează preconizata operaţiune de testare în masă a cetăţenilor cu momentul la care începe operaţiunea? Cât de târziu începe această testare? Nu este cumva prea târziu? Noi în acest moment, cu toată bunăvoinţa şi bunăcredinţa specialiştilor şi autorităţilor, nu ştim câte persoane sunt contaminate. Cifrele raportate zilnic nu pot fi decât greşite, atâta timp cât populaţia nu a fos testată în masă. Ca atare, nu poate fi estimată corect nici dinamica propagării virusului. Şi de aici consecinţa este că ritmul în care se adoptă soluţii, ca de altfel şi natura acestor soluţii, sunt aletorii. A doua problemă este de natură psihologică. Şi pe aceasta ar trebui să o depăşim. În mod cert, fapt recunoscut de toate partidele politice, sistemul nostru sanitar a funcţionat deficitar. Niciun stat nu s-a putut pregăti - şi nici nu era posibil - pentru o pandemie de o asemena anvergură. În schimb, statele civilizate ale lumii au construit până la un punct premizele contracarării unui asemenea fenomen, cel puţin pe prima sută de metri. România a fost descoperită şi din această perspectivă. Consecinţa este că există un pericol cât se poate de real ca sistemul să rămână prea mult în urma fenomenului ca atare şi, în final, să fie depăşit, copleşit şi învins.

Absenţa mijloacelor de testare şi a echipamentelor adecvate de protecţie expun întreg personalul sanitar, care se află în prima linie, contaminării cu coronavirus. Chiar în acest moment, în care redactez această analiză, Spitalul Floreasca semnalează faptul că cel puţin o parte din personalul sanitar a fost contaminat. Dacă, rând pe rând, se închid spitalele, este de rău. Clădirile ca atare, cu chiu cu vai şi în circumstanţe inadecvate, ar putea fi înlocuite. Dar nu şi personalul. Medicii, asistentele şi celelalte persoane care lucrează în unităţile spitaliceşti sunt în acest moment bunul cel mai de preţ pe care-l are România. Colacul nostru de salvare. Numai că nici aceştia nu sunt protejaţi în mod adecvat.

Din toate motivele pe care le-am invocat mai sus, rezultă: 1). Că trebuie să ne aşteptăm la o escaladare a pandemiei în România, a cărei amploare este greu de estimat în acest moment; 2). Că măsurile de protecţie luate de autorităţi şi pe care va trebui să le respectăm cu sfinţenie urmează să devină mult mai dure. Pentru că, în absenţa testării în masă a populaţiei, singura soluţie posibilă este separarea persoanelor, tot în masă. 3). Consecinţele în plan economic însoţesc într-un raport direct proporţional catastrofa sanitară ca atare. Ceea ce înseamnă că e raţional să ne aşteptăm la fenomene extrem de grave, poate fără precedent, în materie economică şi financiară. Din această perspectivă, singura soluţie este ca Guvernul să pompeze minimum 10% din cifra reprezentând produsul intern brut în economie. În scopul salvării a ceea ce mai poate fi salvat. Şi, cu orice sacrificii, trebuie pompaţi bani de astă dată în beneficiul direct al cetăţenilor. Pentru a-i ajuta să supravieţuiască.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. La ora 14 vor anunța că scot armata pe străzi, nu va mai agitați. Toți vom fi infectați, obisnuiti-va cu ideea.

    1. Și dacă nu o vor anunța? Tu tot vei ieși în stradă să te infectezi.

      Pentru ieșitul Armatei în stradă trebuie îndeplinite anumite condiții. Evident, acuma, dacă tu vrei să iasă, la noapte când visezi o să iasă pe TAB urî și tancuri. 

      Lol primu a avut dreptate :))

      vei fi infectat daca te pupi cu toate toantele si daca dai salut

      spala-te pe maini cat mai nes, nespalatule. 

      Tu probabil că nu te pupi cu nimeni... Să știi că fix spălatul pe mâini era problema...

    Armata pe străzi și o dictatura crâncenă cu supraveghere electronică ne paște.

    1. Doar cit tine pandemia.

      Ne paste de Paste.

      Doar cât ține pandemia. Până în 1907 în SUA nu exista impozit pe venit. Când s-a introdus era de vreo 1% și era limitat la anumite categorii sociale. Tot așa s-a promis și atunci. "E ceva temporar". O să țină pandemia cât or să o țină langa trompetele din presă. Deja au început cu povești, că o să avem variații ale virusului, că o să țină doi ani, șamd...Lumea o să rămână fără bani, în câteva săptămâni, și o să iasă în stradă...să văd atunci cum o să mai iubească oamenii armata...Și bineînțeles sforarii sunt de aceeași etnie.

    Sorin Rosca stanescu = puscarias.

    Cu o vasta experienta in a trage clapa acest individ devine cinic. Ne panicam sau nu ? 

    Poate ar fi bine sa urmareasca evolutia virusului pe banii care-i primeste ca spaga si cum da mai departe spaga si cine se imbolnaveste de la banii aia. 

    1. roșcane, nu vrei mătăluță să ne spui ce ai facut cat ai stat la bulău!? hai, nu-ți fie rusine ca stie toata puscaria!!!! tu mai ai tupeu sa scoti capu in lume, bă PENALULE? esti un INFRACTOR PENAL!!

    Exista si voci echilibrate in isteria creata in ultimele saptamani.

    Pentru cei interesati de o abordare echilibrata, venita din partea unei autoritati, recomand clipul de 2 minute de pe Youtube din data de 20.03.2020 postat de ministrul de aparare din Israel, Naftali Bennett. 

    1. Clipul se numeste:

      The most important thing you need to know about Coronovirus 

    Dupa ce spui ,nu e mai spagar ca tine.

    N-avem, n-avem : îi bună șj PUȘCA și curău lată...

    .  

    Traim intr-o tara condusa de tampiti !!!

    Cum drku sa tii in arest la domiciliu persoanele peste 65 de ani? 

    Oamenii aia au nevoi: paine, medicamente, alimente, au facturi de platit, trebuie sa mearga personal la medic, la farmacie, etc. La fel ca restul oamenilor... Oamenii aia au o viata care presupune o minima deplasare pentru SUBZISTENTA.  

    Cine drku se ocupa de acesti oameni ???? 

    1. Sora-mea Geta are grija si de tine crestine.

      Daca nu vine militia sa aiba grija de acesti oameni din cind in cind mai dispar din cauza virusului. Din cauza asta recomanda arest la domiciliu. Capisci ??? 

    Este normal ca acei oameni care sunt cei mai vulnerabili, parintii nostrii si bunicii copiilor nostri sa stea in izolare, insa inainte de a-i obliga, autoritatile trebuia sa se gandeasca la toate necesitatile lor, astfel incat sa nu ii priveze de nimic. Insa vor proceda la fel ca in economie. Au suspendat sectoare intregi fara sa se gandeasca la protectia sociala.

    Asta spune multe despre capacitatea celor care ne conduc..de 30 de ani . 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb