"SOV Invest" cere CNVM deblocarea conturilor de acţiuni ale FNI

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2004

Parchetul a ridicat, prin ordonanţă, sechestrul asigurător asupra acţiunilor din portofoliul fondului

"SOV Invest" vrea să vîndă acţiunile care aparţin FNI, atunci cînd apare vreo oportunitate pe piaţă - cum ar fi oferta publică de preluare a unei societăţi

În cei patru ani de cînd are conturile blocate, FNI a pierdut peste 30 de miliarde de lei din cauza falimentelor unor societăţi aflate în portofoliu

"SOV Invest" a obţinut deblocarea conturilor bancare existente în

zeci de sucursale aparţinînd mai multor bănci. Sumele au fost transferate într-un singur cont la BCR, valoarea totală a acestuia ridicîndu-se la 6,56 miliarde de lei. Dobînda negociată de reprezentanţii "SOV Invest" se situează peste media bancară. Contul bancar nu poate fi accesat, acesta fiind blocat de Parchet.

Societatea "SOV Invest", care a administrat "Fondul Naţional de Investiţii", a solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să ridice restricţiile asupra acţiunilor aflate în portofoliul fondului, titluri care se găsesc la diferite Registre Independente.

Solicitarea "SOV Invest" vine după ce Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, prin Ordonanţa nr 108/P/2003, ridicarea sechestrului asigurător asupra acţiunilor aflate în portofoliul FNI, în vederea lichidizării acestuia. Sumele obţinute ar urma să fie depuse într-un cont deschis la BCR, care, însă, rămîne blocat. Conturile FNI au fost blocate în iunie 2000, după prăbuşirea fondului, iar după cum susţin administratorii "SOV Invest", în perioada scursă de atunci, s-a pierdut o parte din acţiuni, ca urmare a intrării unor bănci şi societăţi comerciale în faliment ("Banca Internaţională a Religiilor" - 26,78 miliarde de lei, "Şantierul Naval" Giurgiu - 1,53 miliarde de lei, "Ferom" Tulcea - 1,05 miliarde de lei, "Laminorul" Focşani - 750,42 milioane de lei, "Melana" Piatra Neamţ - 2,16 miliarde de lei). În alte cazuri, societăţile comerciale au intrat în procedura de privatizare, iar potrivit spuselor administratorilor "SOV Invest", achizitorii vor lansa oferte publice de cumpărare a restului de acţiuni şi vor delista societăţile. În acest fel, FNI îşi va pierde oportunităţile de vînzare a acţiunilor, riscînd să nu le mai poată valorifica decît sub preţul lor de piaţă.

Este cazul societăţilor "Electroputere" Craiova, la care FNI deţine acţiuni în valoare de 1,96 miliarde de lei, "Victoria" Floreşti - 1,49 miliarde de lei, "Tepro" Iaşi - 296 milioane de lei şi "Siderurgica" Hunedoara - 1,79 miliarde de lei.

În perioada iunie 2000-martie 2004, o parte din societăţile emitente aflate în portofoliul FNI au fost supuse procedurii de delistare, printre acestea numărîndu-se : "Elcond" Zalău, "Rafo" Oneşti, "Rulmenţi" Bîrlad, "Uztel" Ploieşti.

Pînă acum, CNVM a ridicat restricţia asupra acţiunilor "Sidex" Galaţi (pe care FNI le-a vîndut în cadrul ofertei publice derulate anul trecut, încasînd 6,5 miliarde de lei, cu un cîştig de 4,1 miliarde de lei) şi a titlurilor "Fibrex Nylon" Săvineşti (pentru care FNI a obţinut 2,06 miliarde de lei, cu un cîştig de 1,20 miliarde de lei).

CNVM susţine, în răspunsul pe care l-a adresat reprezentanţilor "SOV Invest", că ordonanţa emisă de Parchet în ianuarie anul acesta, prin care s-a ridicat sechestrul asupra portofoliului de acţiuni, reprezintă o măsură dispusă de o structură a autorităţii judecătoreşti, a cărei punere în aplicare nu este condiţionată de poziţia CNVM. Mai mult, Comisia nu recunoaşte societatea "SOV Invest" ca adminstrator al FNI, întrucît i-a retras autorizaţia de funcţionare ca societate de administrare a investiţiilor. Deşi legea în vigoare a valorilor mobiliare nu mai prevede existenţa unui Consiliu de Încredere, CNVM l-a menţinut pe cel al FNI ca o măsură de responsabilitate tranzitorie pentru încheierea unui contract de administrare a activelor FNI cu o societate de administrare a investiţiilor. În prezent, se desfăşoară demersurile necesare pentru încheierea unui nou contract de administrare a fondului.

FNI scoate la licitaţie cele 1.430 de acţiuni pe care le deţine la "Registrul Român al Acţionarilor". Preţul de pornire al licitaţiei este de 1,98 miliarde de lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb