S&P Global: Declinul activităţii economice în zona euro s-a atenuat în decembrie

S.B.
Macroeconomie / 16 decembrie 2024

S&P Global: Declinul activităţii economice în zona euro s-a atenuat în decembrie

Scăderea activităţii economice în zona euro s-a atenuat în decembrie, în urma redresării sectorului serviciilor, care a compensat declinul îndelungat din industrie, arată rezultatele unui sondaj S&P Global publicat luni, informează Agerpres.

Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a ajuns în decembrie la 49,5 puncte, de la 48,3 puncte luna precedentă, dar încă sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei. Indicatorii se aşteptau în decembrie la un nivel de 48,2 puncte.

Indicele privind serviciile, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat luna trecută la 51,4 puncte, de la 49,5 puncte, în timp ce analiştii se aşteptau să nu existe modificări în noiembrie. În schimb, indicatorul privind angajările a scăzut luna aceasta la 50,1 puncte, de la 51 puncte.

"Finalul anului este mai conciliant decât ne aşteptam în general. Sectorului serviciilor a revenit pe creştere şi arată un avans semnificativ, similar cu cel din septembrie şi octombrie", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Indicele privind activitatea fabricilor, care este sub pragul de 50 de puncte de la mijlocul lui 2022, s-a menţinut la 45,2 puncte, în timp ce indicele privind producţia, inclus în indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), a scăzut luna aceasta la 44,5 puncte, de la 45,1 puncte în noiembrie.

"Industria este încă într-o situaţie dificilă. Producţia a înregistrat în decembrie cel mai rapid ritm de creştere din 2024 iar comenzile industriale sunt de asemenea în declin", a adăugat Cyrus de la Rubia.

Cererea pentru bunuri produse în zona euro este în declin iar indicele privind noile comenzi a scăzut luna aceasta la 43 puncte, de la 43,4 puncte în noiembrie. Totuşi, optimismul s-a îmbunătăţit, indicele privind perspectivele viitoare a ajuns la 57,8 puncte în decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

BCE estimează că economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 0,7% în 2024, 1,1% în 2025, 1,4% în 2026 şi 1,3% în 2027. Rata inflaţiei ar urma să se situeze anul acesta la 2,4%, după ce în septembrie BCE estima un nivel de 2,5%. Pentru anul viitor este previzionată o inflaţie de 2,1%, aproape de ţinta de 2%. Pentru 2026, BCE continuă să se aştepte la o inflaţie de 1,9%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb