Spania plăteşte scump nebunia "verde" din ultima decadă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 noiembrie 2013

Spania plăteşte scump nebunia "verde" din ultima decadă

Un alt cerc al politicilor economice iresponsabile s-a închis zilele trecute în Spania. "Guvernul este gata să aplice amenzi uriaşe celor care nu plătesc noua taxă pentru energia solară generată în propria gospodărie", scria recent cotidianul online The Local.

Conform noii legi a energiei, inspectorii guvernamentali, numiţi "poliţie solară" în articolul din The Local, pot intra pe proprietăţile private ale cetăţenilor fără mandat, pentru a evalua consumul de energie, inclusiv prin confiscarea oricăror documente justificative.

Până în urmă cu câţiva ani, Spania raporta creşteri record ale suprafeţelor "plantate" cu panouri solare. Guvernul garanta preţuri de până la zece ori mai mari pentru energia produsă din surse verzi faţă de cele convenţionale, dar a luat măsuri pentru ca populaţia să nu simtă "revoluţia verde". Diferenţele între preţul plătit de populaţie şi cel promis companiilor producătoare s-au acumulat sub forma unor datorii, care au ajuns până la 26 de miliarde de euro.

Acum a venit vremea scadenţei, iar guvernul de la Madrid încearcă să găsească noi mijloace pentru plata acestor datorii. De la încurajarea producţiei de energie solară s-a trecut la taxarea acesteia, inclusiv la nivelul gospodăriilor care au sperat la independenţa energetică.

Avocaţii consultaţi de cotidianul online VozPopuli şi-au exprimat rezervările cu privire la constituţionalitatea măsurilor adoptate de guvern, însă nu trebuie să ne facem iluzii. Criza a devenit justificarea supremă pentru orice încălcare a legii de către guvernele europene.

Dovada? Îngrijorarea exprimată de autorităţile de la Bruxelles faţă de măsurile adoptate în Spania. Nu, nu este vorba de încălcarea flagrantă a dreptului de proprietate, ci de temerile privind neîndeplinirea ţintelor pentru producţia de energie verde.

În septembrie 2013, cotidianul spaniol El Economista scria că autorităţile europene au cerut Spaniei şi Italiei explicaţii privind includerea ţintelor de energie verde în politicile energetice naţionale, lipsa unor răspunsuri adecvate până la sfârşitul acestei luni implicând transferarea cazului către Curtea Europeană de Justiţie. Sursele citate de El Economista arată că taxa de 7% aplicată în Spania energiei electrice, indiferent de sursă, reprezintă o încălcare a legilor Uniunii Europene.

Dar cine mai ţine cont de legile europene, când tot mai multe companii importante intră în faliment, Madridul a devenit "capitala gunoiului", conform unui articol din Frankfurter Allgemeine Zeitung, iar mamele din Spania sunt nevoite să descopere, în număr tot mai mare, "beneficiile" carierei de prostituată în Elveţia?

Din păcate, cercul politicilor economice iresponsabile nu se închide doar în Spania. Subiectul unui articol recent din Financial Times este "avertismentul lansat de industria germană cu privire la reducerea subvenţiilor pentru energia verde".

Ce s-a întâmplat? Promovarea energiei verzi a condus la creşterea costurilor pentru electricitate, cu efecte deosebit de negative asupra competitivităţii firmelor din Germania.

Acestea au obţinut, în urma unei intense activităţi de lobby, exceptarea de la plata costurilor suplimentare, dar măsura nu este pe placul autorităţilor europene, iar noul guvern de la Berlin trebuie să ia măsuri, chiar dacă mari companii, cum este BASF, ameninţă cu transferarea producţiei în alte ţări. "Costurile totale au crescut mai rapid decât aşteptările", se arată într-un document de lucru citat de FT.

Dincolo de Ocean, "legile energiei verzi au efecte devastatoare pentru mediu", conform unui studiu prezentat de Associated Press.

Preeria din Nebraska şi Dakota de Nord şi Sud este arată pentru a face loc culturilor de porumb din care se obţine etanolul. "Dioxidul de carbon este eliberat din aceste soluri şi contribuie la accentuarea încălzirii globale", se arată în articolul de la AP, efectul fiind însoţit şi de alte consecinţe negative, rezultate în urma folosirii îngrăşămintelor chimice şi a eroziunii solului.

"Oamenii de ştiinţă au avertizat că transformarea porumbului în etanol, ca mijloc de oprire a încălzirii globale, va eşua, dacă fermierii vor ara pe scară largă terenurile neutilizate anterior", mai precizează AP, dar "administraţia Obama a spus că nu se va întâmpla aşa ceva". Ei bine, s-a întâmplat! Şi se pare că, indiferent de ce parte a Atlanticului se află, autorităţile nu vor să-şi recunoască greşeala şi să renunţe la o politică dezastruoasă pentru dezvoltare.

Despre prăbuşirea "visului verde" din Spania am scris încă din 2010 (n.a. vezi articolul "Calea spre dezastrul economic este pavată cu subvenţii", BURSA, 28.10.2010). Au urmat şi alte articole în care arătam că "nu este prea târziu să renunţăm la drumul servituţii energetice".

O vorbă veche spune că "înţeleptul învaţă din greşelile altora, deşteptul învaţă din greşelile proprii, iar prostul nu învaţă niciodată". Experienţa "verde" a Europei ne-a oferit destul avertismente, cu mult înainte să adopte şi guvernul nostru planul de subvenţionare al energiilor regenerabile.

Nu am învăţat din greşelile altora şi am urmat nişte directive europene nesăbuite, deşi structura producţiei de energie din ţara noastră ne plasează, din punct de vedere al energiei regenerabile, pe un loc fruntaş în Europa.

Oare chiar doresc autorităţile noastre să ne demonstreze că nu pot învăţa niciodată sau sumele "vehiculate" în jurul energiei verzi sunt aşa de mari, încât nimănui nu îi mai pasă de condamnarea la sărăcie a cetăţenilor?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Respectos va trezesc atentia propunandu-va sa va informati mai temeinic despre jocurile cu energia pe planeta.

    Aparent afirmatiile din articol sunt pertinente;dar numai aparent.

    Nu ati luat in calcul toate informatiile din acest domeniu;sau poate nu ati avut acces la ele. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb