"Specialiştii din piaţa forţei de muncă sunt mai puţini decât nevoile angajatorilor"

A CONSEMNAT ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii / 29 noiembrie 2023

"Specialiştii din piaţa forţei de muncă sunt mai puţini decât nevoile angajatorilor"

English Version

(Interviu cu Claudiu Câmpan, Directorul de Resurse Umane al Pehart Grup)

"Migraţia şi, implicit, accesul liber la o piaţă de muncă europeană au impact asupra numărului de specialişti"

"O specialitate specifică industriei noastre, respectiv «Producţia hârtiei şi celulozei», nu mai există în şcolile/universităţile din România"

Specialiştii din piaţa forţei de muncă, atât cei proveniţi din şcolile profesionale cât şi cei din mediul universitar, sunt mai puţini decât nevoile angajatorilor, spune Claudiu Câmpan, Directorul de Resurse Umane al Pehart Grup, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA.

Conform domniei sale, producătorul de hârtie îşi sprijină demersurile de recrutare a personalului pe trei pilon: campanii proprii desfăşurate fizic şi prin social media; recomandările interne primite de la angajaţii proprii şi dezvoltarea unei "pepiniere" proprii, printr-o strânsă legătură cu mediul şcolar, respectiv învăţământul dual.

"Planurile Pehart pentru următorii cinci ani sunt de creştere susţinută şi consolidare a poziţiei în piaţa locală, prin construirea de faclităţi de producţie noi, moderne, eficiente energetic, creşterea capacităţii de procesare şi diversificarea portofoliului cu produse de calitate superioară, care răspund principiilor de sustenabilitate", spune Claudiu Câmpan.

Reporter: Traversăm o perioadă cu inflaţie ridicată, dobânzi în creştere şi un război la graniţă. Ce impact au toate aceste lucruri asupra activităţii Pehart?

Claudiu Câmpan: Scena geopolitică este într-adevăr marcată de multiple crize, care, însă, nu au avut un impact negativ direct în business-ul nostru, nici din punct de vedere al lanţului logistic, nici al consumatorului final. 2023 a fost un an destul de volatil, dar cred că mediul de afaceri a fost mai bine pregătit şi a învăţat să funcţioneze în acest contex marcat de imprevizibil. Pehart Grup a putut aşadar să îşi continue planurile de investiţii prognozate pentru 2023, să deruleze proiecte de diversificare a portofoliului şi chiar să abordăm pieţe internaţionale noi.

Reporter: Conform informaţiilor disponibile pe site-ul companiei, Pehart are astăzi 600 de angajaţi. De unde vă recrutaţi resursa umană şi cum reuşiţi să o reţineţi?

Claudiu Câmpan: Împărţim acelaşi bazin al forţei de muncă disponibile cu celelalte companii de pe piaţă. Am reuşit până în prezent să angajăm şi să ne adresăm exclusiv candidaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, fără a apela la importul forţei de muncă din afară, cu toate că există o mare tentaţie, iar mai nou firmele de recrutare mizează aproape exlusiv pe astfel de alternative. Astfel, sunt trei piloni pe care ne sprijinim demersurile de recrutare:

Campaniile proprii de recrutare desfăşurate (fizic în comunităţiile unde ne desfăsurăm activitatea, dar şi prin social media);

Recomandările interne primite de la angajaţii proprii (canal aflat pe locul #2 în privinţa volumului de CV-uri primite);

Şi #3, dezvoltarea unei "pepiniere" proprii, dar cu bătaie pe termen lung, printr-o strânsă legătură cu mediul şcolar, respectiv învăţământul dual.

Reporter: Cum aţi caracteriza sistemul de învăţământ din ţara noastră? Răspunde nevoilor de specialişti din piaţa muncii?

Claudiu Câmpan: În momentul de faţă, specialiştii pe piaţa forţei de muncă sunt mai puţini decât nevoile angajatorilor şi aici mă refer atât la cei proveniţi din şcolile profesionale cât şi la mediul universitar. Dar acest lucru nu poate fi imputat doar şcolilor şi calităţii învăţământului din România. Migraţia şi, implicit, accesul liber la o piaţă de muncă europeană au impact asupra numărului de specialişti.

În ceea ce priveşte şcolile, punctual în anumite zone implicarea cadrelor didactice face diferenţa şi interacţiunea cu mediul industrial există, astfel încât procesul de formare al noilor generaţii este aliniat cu cerinţele de cunoştinţe şi abilităţi din piaţă. Însă acest lucru nu e o caracteristică generală a învăţământului din România, din păcate.

Reporter: În cazul Pehart, vă oferă sistemul de învăţământ din România persoane cu o minimă pregătire în domeniu sau specialiştii sunt pregătiţi de la zero de companie?

Claudiu Câmpan: În acest moment, o specialitate specifică industriei noastre, respectiv "Producţia hârtiei şi celulozei", nu mai există în şcolile/universităţile din România; la fel, şi tehnolgia de astăzi e diferită de tehnologia utilizată când aceste specialităţi existau. Prin urmare, pregătirea specialiştilor cu care operăm astăzi cade în sarcina angajatorului. Totuşi, nu aş indica către zero pragul de acceptare în industrie, deoarece există specialităţi "învecinate", care astfel asigură un nivel de la care putem intra într-un dialog cu viitorii colegi: Industria chimică, Tehnologia construcţiilor de maşini, Mecanică şi Electrică Aplicată.

Reporter: Unul dintre elementele pe care se pune accentul în ultimii ani se referă la ESG (Environmental, Social and Governance). Cum se poziţionează Pehart din acest punct de vedere? Puteţi detalia?

Claudiu Câmpan: Desigur şi Pehart operează cu aceşti piloni necesari în oricare business modern. Responsabilitatea faţă de mediu, implicarea în comunitatea în care îţi desfăşori activitatea împreună cu respectarea standardelor, prevederilor şi reglementărilor în vigoare fac parte din priorităţile Pehart şi ale acţionarului nostru, Abris Capital Partners. Astfel, acordăm în ultimii ani o atenţie sporită principiilor de business sustenabil, prin investiţii care reduc amprenta de carbon şi eficientizare energetică în procesul de producţie.

În acelaşi timp, acordăm atenţie programelor de Incluziune şi Diversitate la locul de muncă, cu accent pe diversitatea de vârstă şi diversitatea de gen. Continuăm programul nostru de dezvoltare profesională a angajaţilor, precum şi implicarea în proiectele comunităţii: susţinerea sportului local, a spitalelor locale şi, nu în ultimul rând, a altor acţiuni iniţiate de terţi jucători prin sponsorizări directe.

Reporter: Ce tendinţe se manifestă în industria hârtiei? Cum vă adaptaţi?

Claudiu Câmpan: Hârtia este un bun de larg consum cu o piaţă stabilă. Ne aşteptăm ca pe termen mediu-lung această piaţă să crească datorită consumului actual redus al consumatorilor din România în comparaţie cu alte ţări. Cu toate acestea, urmărim constant comportamentul consumatorilor şi evoluţia pieţei şi inovăm pentru a răspunde tendinţelor: am introdus hartie igienică umedă în portofoliul nostru, produse mai economice şi mai prietenoase cu mediul.

Reporter: Ce obiective are Pehart pentru următorii trei - cinci ani şi care este rolul resurselor umane în atingerea lor?

Claudiu Câmpan: Echipa de HR se poziţionează ca un partener în cadrul Pehart. În activitatea nostră pornim de la înţelegerea business-ului şi pieţei în care activăm, înţelegerea organizaţiei şi, în primul rând, înţelegerea oamenilor şi a nevoilor lor. Ne asigurăm de contribuţia nostră la dezvoltarea leadership-ului organziaţional prin agilitate, comunicare internă, precum şi sprijin în direcţia întăririi culturii organziaţionale dorite.

Planurile Pehart pentru următorii cinci ani sunt de creştere susţinută şi consolidare a poziţiei în piaţa locală, prin construirea de faclităţi de producţie noi, moderne, eficiente energetic, creşterea capacităţii de procesare şi diversificarea portofoliului cu produse de calitate superioară, care răspund principiilor de sustenabilitate. Anul acesta am intrat pe o piaţă nouă pentru noi, aceea de Away-from-Home (piaţa de hârtie consumată în afara gospodăriilor), care va contribui la planirile noastre de creştere. De asemenea, o a treia direcţie importantă pe agenda Pehart rămâne exportul, creşterea prezenţei produselor noastre pe piaţa internaţională.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Atunci aduceti imigranti sau mutati-va afacerile.

    Din experienta, va spun ca in general ca este invers , nu este nevoie de specialisti ci de roboti umani .

    1. si robotii de mentenanta si cost capital suplimentar .. iar cand devine depasit … e ca un angajat..

      s c c r e t 

    dati salarii corecte, europene si o sa aveti si specialisti

    asta nu au inteles INCA toat companiile din Romania 

    preturile sunt ca in Vest SAU MAI SUS si salariile... vai mamica lor!  

    Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb