Spitalul Judeţean Buzău - multe investiţii pe hârtie care întârzie în realitate

Ana Felea
Miscellanea / 9 martie 2021

Spitalul Judeţean Buzău - multe investiţii pe hârtie care întârzie în realitate

Lista investiţiile necesare la Spitalul Judeţean din Buzău, cea mai mare unitate medicale din judeţ, este lungă. Şi la fel de mare este şi numărul priectelor aflate pe lista proiectelor avute în vedere de Consiliul Judeţean, însă piedica cea mare este punerea lor în practică.

Um prim exemplu este reabilitarea blocului operator. Este vorba despre săli de operaţie vechi de zeci de ani, improprii actului medical modern şi care ar fi trebuit să fie deja modernizate încă din anul 2019, conform planurilor de pe hârtie. Însă, în realitate lucrurile au stat complet diferit.

Concret, proiectul de reabilitare a blocului operator a început în 2018. Însă, după câteva luni de la startul proiectului, firma care a câştigat licitaţia la vremea respectivă a cerut mai mulţi bani decât erau prevăzuţi în contract, moivând că este nevoie de lucrări de consolidare a clădirii neprevăzute iniţial.

Acesta fost momentul în care lucrările s-au oprit. A urmat un lung şir de discuţii şpi negocieri între constructor şi Consiliul Judeţean, iar în final , cum nu s-a ajuns la nicio înţelegere, contractul a fost reziliat.

Astfel, după o pauză, la finalul anului anului 2020, întregul proiect a fost reluat. În plus, Consiliul Judeţean a făcut o nouă expertiză prin care a fost găsită o nouă soluţie tehnică astfel ca, în timpul lucrărilor de consolidare suplimentare ce trebuie făcute, să nu fie întreruptă activitatea la ambulatoriul de specialitate. Laurenţiu Gavrilă, secretarul general al Consiliului Judeţean Buzău a anunţat ,luni seară, la Focus News, că se lucrează la noile caiete de sarcini, necesare pentru demararea licitaţiei, care cuprind şi noua soluţie tehnică.

"Este clar că nu am putut fi de acord cu pretenţiile constructorului de majorare a preţului şi am reziliat contractul şi încercăm să demarăm o nouă procedură de licitaţie. În acest moment, avem documentaţia de atribuire a lucrărilor de investiţii aprobată şi suntem în faza finală de întocmire a caietelor de sarcini pentru demararea licitaţiei. Vom adopta şi o nouă soluţie de consolidare, pe exterior şi nu pe interior, soluţie care va permite ambulatoriului de specialitate să funcţioneze pe durata acestor lucrări", a explicat la Focus News, Laurenţiu Gavrilă.

Potrivit proiectului votat la finalul anului 2020 în care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, este vorba despre mai multe lucrări de consolidare la pereţii exteriori dar şi de alte lucrări care impun "remodelarea blocului operator în sensul obţinerii necesarului de spaţiu astfel încât să se obţină circuitele impuse de legislaţia în vigoare..."

"Se propune remodelarea compartimentărilor astfel încât să se obţină necesarul de spaţiu pentru blocul operator sterilizare şi pentru funcţiunile aferente acestuia (compartimente, fluxuri, circulaţii, etc.). Operaţiunea presupune desfiinţarea unor pereţi structurali pentru constituirea unor compartimente cu suprafaţa definită şi dezvoltarea în consola pe o latura (faţada sud-vest) şi parţial pe alta latura alaturata (nord-vest).

Se propune continuarea lucrărilor de încastrare a stâlpilor pasarelei de structura clădirii, lucrări aflate în curs de execuţie.

Totodată, se propune şi o asigurare a rigidităţilor pereţilor exteriori a celor două corpuri prin aplicarea unr plase de armare cu fibre de carbon de înaltă rezistenţă. (...)Şarpanta acoperisului se va reface în totalitate cu redimensionarea elementelor constructive ale acesteia . De asemenea se vor elimina straturile anterioare de hidro şi termoizolaţie de pe terasa pe care s-a construit şarpanta".

Laurenţiu Gavrilă a anunţat că aceste caiete de sarcini ar putea fi gata la finalul acestei luni, astfel ca în aprilie să fie demarată licitaţia.

"Încercăm ca undeva până la finalul lunii să finalizăm elaborarea acestor caiete de sarcini, astfel încât la mijlocul lunii aprilie să putem demara şi licitaţia. În principiu dacă procedura de achiziţie se va derula fără contestaţii, evident că putem discuta despre startul lucrărilor spre finalul verii", a anunţat Gavrilă.

În plus, cu noua licitaţie, Consiliul Judeţean crescut considerabil şi valoarea investiţiei. În proiectul prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, devizul estimat a urcat la 23,8 milioane de lei, de la 13,5 milioane lei cât a fost iniţial.

Termenul de execuţie prevăzut în acelaşi proiect adoptat în decembrie 2020 este de 18 luni ceea ce înseamnă că pacienţii mai au de aşteptat cel puţin doi ani pentru a putea avea săli de operaţie moderne şi sigure.

În schimb, componenta de achiziţie a aparaturii din acelaşi proiect a fost dusă- la bun sfârşit, iar o parte din aceste echipamente medicale sunt deja folosite în Spitalul Judeţean

Ambulatoriul Spitalului, o altă investiţie pe "muchie de cuţit"

Un alt proiect extrem de important pentru judeţul Buzău, mai ales în pandemie când majoritatea locuitorilor vin către aceste cabinete, având accesul îngreunat în spitale, este dotarea, cu fonduri europene, a ambulatoriului.

Proiectul privind dotarea ambulatoriului ar trebui finalizat în doar trei luni, însă, deocamdată, nu a fost achizionat niciun aparat. Mai mult decât atât, licitaţia pentru achiziţia componentelor IT şi electronice nu a fost depusă nicio ofertă.

Proiectul are ca sursă de finanţare fondurile europene atrase prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, accesate încă din octombrie 2018. De atunci a început să curgă şi termenul de implementare care se va încheia în mai 2021. Cu toate acestea, în cele 29 de luni, câte au trecut de atunci, responsabilii proiectului nu au reuşit să finalizeze achiziţia niciunui aparat.

Potrivit unei informări de la Consiliul Judeţean, procedura de achiziţie a echipamentelor a fost împărţită pe 10 loturi, în funcţie de natura şi tipul echipamentelor medicale şi nemedicale. Cu doar trei luni înaintea finalizării proiectului, pentru şapte dintre loturi s-a ajuns în etapa de evaluare a ofertelor, în timp ce pentru trei loturi nu a fost primită nicio ofertă în etapa de licitaţie şi, cel mai probabil, această etapă trebuie reluată.

În ciuda perioadei scurte pe care o mai au la dispoziţie pentru a finaliza acest proiect, responsabilii proiectului susţin că investiţia va fi finalizată.

"În acest moment procedurile se află în faza de evaluare a ofertelor. Suntem încrezători că le vom putea finaliza în timp util, dar, în cazul în care acest lucru nu se întâmpla, vom solicita o prelungire a termenului. Nu se pune problema pierderii finanţării europene", a precizat pentru sansanews.ro, Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Totuşi, întârzierea înregistrată din cauza lipsei ofertelor pentru achiziţia de echipamente electronice şi IT a atras după sine o suplimentare a fondurilor. Asta pentru că între timp, valoarea cursului leu/euro a crescut faţă de cea avută în vedere la momentul semnării contractului de finanţare, astfel că bugetul stabilit iniţial acum nu mai este suficient. În aceste condiţii, diferţa de bani a trebuit acoperită din bugetul Consiliul Judeţean . Proiectul privind alocarea sumei de 26.806,21 de lei a ajuns joi pe masa aleşilor judeţeni.

Concret, valoarea Lotului 2 a crescut de la 29.620,24 de lei, la 39.524,40 de lei, iar cea a Lotului 3, de la 23.253,30 de lei, la 40.155,36 de lei. În final, proietul a primit undă verde din partea consilierilor judeţeni astfel că suma totală alocată de Consiliul Judeţean pentru acest proiect a ajuns la 240.729,64 de lei faţă de 213.923 de lei cât a fost stabilit iniţial.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 10,7 milioane de lei, din care circa 7,5 milioane de lei reprezintă finanţare neramburasabilă , iar circa 3 milioane de lei provin din bugetul naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb