Sportul autohton are o mare problemă cu finanţarea. Indiferent că este vorba de fotbal sau de sporturi olimpice, problema este aceeaşi: găsirea surselor de venit care să menţină continuarea activităţii la un nivel onorabil. Săptămâna trecută a avut loc o întrevedere între premierul Victor Ponta şi reprezentanţii federaţiilor sportive pentru a se încerca identificarea soluţiilor care să salveze mişcarea sportivă. Faptul că nu toată lumea a venit cu lecţiile făcute reiese şi dintr-o cerere a premierului dar şi din unele concluzii trase după întrevedere. Victor Ponta le-a cerut reprezentanţilor de federaţii sportive să se grăbească cu redactarea legilor privind sprijinirea sportului, amintindu-le că le-a propus să elaboreze aceste legi încă de anul trecut: "V-am spus că nu pot eu să fac pachetul legislativ privind promovarea sportului, care să includă o strategie pentru următorii 15-20 ani. Haideţi să începem odată, veniţi cu pachetul legis-lativ, sunteţi în întârziere. Dacă vă aştept prea mult, nu o să mă mai găsiţi în funcţie, dacă nu vă mişcaţi suficient de repede. Sigur, nu vorbesc de o zi sau de o lună, dar a trecut aproape un an de când am avut aceeaşi discuţie".
Dincolo de pachetul legislativ au apărut şi câteva propuneri concrete. Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat că piaţa pariurilor online din ţara noastră rulează anual între trei şi patru miliarde de euro şi a propus impozitarea acestora cu 10 la sută, precizând că suma care ar reveni sportului din astfel de taxe ar fi de 100-120 de milioane de euro. Propunerea poate părea interesantă dar este foarte greu de pus în aplicare. În cadrul Conferinţei Româ-ne de Gambling chiar operatorii din domeniu s-au plâns că de fapt marea majoritate a banilor sunt rulaţi pe piaţa neagră a acestei indus-trii, piaţă care, logic, nu este impozitată în niciun fel. Mai fin cunoscător al domeniului, preşedintele AFAN, Dumitru Costin, propune ca ţara noastră să preia modelul italian de impozitare a caselor de pariuri online. "Impozitarea pariurilor online ţine de un cadru de reglementare, de norme precise şi de un mecanism care poate să colecteze venituri importante pentru sportul românesc. În Italia, niciun operator de pariuri sportive online nu operează decât sub incidenţa unei legi. Casele online iau banii din România şi sunt sponsori în alte părţi". Un lucru este cert, Ministerul Sportului şi Ministerul Culturii vor avea reprezentanţi în board-ul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, înfiinţat prin reorganizarea Loteriei, deoarece jocurile de noroc reprezintă, în alte state europene, o sursă importantă de finanţare pentru sport.
O altă sursă de finanţare pentru sport este, în opinia lui Octavian Morariu, taxa percepută din sumele încasate din vânzarea biletelor la meciurile de fotbal: "COSR a pierdut foarte mulţi bani în 2012 pentru că nu a încasat timbrul olimpic, care este de 20 la sută din tichetele de acces la meciuri. Calculaţi doar câte meciuri s-au dis-putat pe Arena Naţională, iar COSR nu a încasat banii, bani care nu au ajuns la federaţii. Eu promit că din timbrul olimpic jumătate îi trimit la federaţii, iar jumătate se vor întoarce la Federaţia Română de Fotbal, pentru sectorul de copii şi juniori. Sportul şi fotbalul sunt în pericol, pentru că legea sponsorizării sportului din partea Loteriei se încheie în acest an. Dacă nu suntem atenţi, riscăm să rămânem pe dinafară. O altă problemă ar fi pariurile online. Am aflat dintr-un raport că românii rulează anual între trei şi patru miliarde de euro, bani pentru care nu plătesc niciun fel de impozite. Dacă s-ar reglementa acest segment şi s-ar impozita cu zece la sută, la sport tot s-ar întoarce măcar 100-120 de milioane de euro". Dar şi aici opoziţia va fi una serioasă, pentru că niciodată investitorii din fotbal nu vor fi de acord să cedeze din veniturile obţinute din vânzarea de bilete. De alt-fel, preşedintele COSR a afirmat că Uniunea Europeană este dispusă să dea bani pentru proiecte privind centrele de copii şi juniori, însă nu şi pentru construirea de stadioane care să fie folosite de cluburile profesioniste de fotbal.
Concluzia este simplă, cererile sunt multiple dar nimeni nu se înhamă să vină şi cu proiecte legis-lative palpabile, majoritatea celor implicaţi în fenomen visând la o cotă parte din impozitarea pieii ursului din pădure, care deocamdată este vânat de autorităţi, dar încă nu a fost prins.