Spre Lumea a Treia

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 28 noiembrie 2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Planul socialiştilor era transparent. Măreau salariile în "admistraţia publică", împărţeau nişte mititei şi închideau gura ziariştilor. După care schimbau legile Justiţiei pentru ca "Grupul Infracţional Organizat" să îşi poată vedea în continuare de sifonarea banilor publici.

S-a ales praful. Preţurile au crescut exploziv. Acum o eventuală creştere, pe hârtie, a unor salarii, nu va face decât să agraveze inflaţia. Investiţiile s-au prăbuşit. Instituţiile nu mai funcţionează.

S-a ajuns într-un punct critic. Regimul socialist este pe cale să plaseze România între ţările Lumii a Treia.

Să vedem cifrele. România este pe locul... 104 (da, aţi citit bine) în funcţie de procentele din buget cheltuite pentru Educaţie. Sub Togo (94), Mali (91), Ruanda (85) sau Mozambic (79). În clasamentul PIB-ului nominal elaborat de FMI (2016), România este pe locul 64, cu 9465 de dolari. Practic la nivelul Venezuelei (9258 dolari), unde a dispărut hârtia ingienică din magazine şi unde au mâncat animalele de la grădina zoologică. În acelaşi clasament, România este cu mult sub Trinidad-Tobago (15.342 dolari) sau Turcia (10.743).

Pentru a înţelege unde suntem, de fapt, priviţi cu atenţie la următoarele cifre. Să considerăm, mai întâi, Letonia (14.060 dolari) - una dintre cele mai sărace ţări din Europa de Est. După care alegem câteva state ajunse la fundul sacului. Libia (5193 dolari), un stat eşuat, unde imigranţii au ajuns să fie vânduţi la licitaţie, ca sclavi. Surinam (6333), unde jumătate din populaţie trăieşte ca în epoca de piatră. Jamaica (4931), unde bandele de traficanţi de droguri poartă războaie pe străzi. Şi acum faceţi o socoteală matematică. România este mai aproape de aceste din urmă state decât de Letonia.

Iar lucrurile se agravează pe zi ce trece. Statisticile acestea nu cuprind declinul înregistrat de când Guvernul este dirijat de L.N. Dragnea, un infractor care este acum acuzat în alte două dosare penale. Mai grav, statisticile nu surprind efectele pe termen lung al unora dintre măsurile introduse de socialişti.

Iată una dintre cele mai devastatoare. Socialiştii se pregătesc să desfiinţeze bacalaureatul. Sigur, pe hârtie îl vor menţine. Însă şi-au anunţat deja intenţia de a organiza sesiuni suplimentare de bacalaureat. Cu alte cuvinte, elevii vor da bacalaureatul până ce îl vor lua. (Sau până ce se vor plictisi).

Aceasta este o adevărată revoluţie. Civilizarea Europei, din secolele XVIII-XIX încoace, s-a făcut mai ales prin creşterea gradului de educaţie. Acum avem un guvern, cel de la Bucureşti, care este decis să facă paşi înapoi. Dezalfabetizarea cetăţenilor, acesta este scopul său.

România este una dintre ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. 14,4 litri pe an. Aproape cât Rusia (15,1) şi mai mult decât Ucraina (13,9). Fumăm pe rupte: 1619 ţigarete (cifra este raportată la populaţia peste 15 ani). Mai mult decât legendarul turc (care nu stinge decât 1580). În Indexul Libertăţii Economice, suntem sub Botswana, Bulgaria sau Armenia.

Regimul devine, pe zi ce trece, tot mai represiv. În seara aceasta(n.r. dumincă), când scriu acest editorial, au scos jandarmii călare. Un gest gândit doar să îi intimideze pe cei care manifestau, în stradă, împotriva masacrării legii Justiţiei. În acest timp, parlamentarii socialişti se pregătesc să adopte legi pentru a pune botniţă ONG-urilor critice.

România a ajuns mai izolată ca niciodată în ultimii 27 de ani. Consultaţi agenda celui care pretinde că ar fi Primul-Ministru. Trebuie să vedeţi pentru a crede... Începem pe 15 Noiembrie, când omul a fost la congresul CNSRL Frăţia. 16 Noiembrie, nimic. 17 Noiembrie, nimic. 18 Noiembrie, nimic. 19 Noiembrie, nimic. 20 Noiembrie, întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Editorilor din România. 21 Noimebrie, cu reprezentanţii Arcelor-Mittal. 21-22 Noiembrie, şedinţe de Guvern (?). 23 Noiembrie, nimic. 24 Noiembrie, nimic. 25 Noiembrie, nimic.

Semnele declinului sunt peste tot. Multe magazine au obloanele trase. Şantierele sunt, majoritatea, părăsite. Multe semafoare nu merg. La televizor rulează, în premieră, o reclamă la un magazin care vinde... haine la mâna a doua.

Economia devine tot mai puţin competitivă. În clasamentul din 2016 al competitivităţii, statelor, România este pe locul 49. Sub Filipine (42), Kazahstan (47) sau India (41). Pe cap de locuitor, România exportă mărfuri de 3178 de dolari. Mai puţin decât Botswana (3525), Belarus (3989) sau Gabon (4661).

Inegalitatea a devenit extremă. În clasamentul IHDI, România este pe un loc mai prost decât Rusia sau Muntenegru. Unele judeţe nu mai au nici o librărie demnă de acest nume. La nivelul întregii Românii, mai sunt doar 82 de cinematografe. Cifra le include şi pe cele private, din mall-uri (acestea sunt, de fapt, cele mai multe).

Ce urmează? Să se stingă, la propriu, luminile. Probabil că suntem mai aproape de acest moment decât credem. Zilele trecute conduceam pe un bulevard din Bucureşti când am observat că era luminat doar pe jumătate.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb