SRI: Cartele prepay româneşti, folosite în zone de conflict din Siria şi Irak

Andrei Stan
Miscellanea / 28 martie 2016

Actualizare 22:19 Gorghiu: "Nu mi se pare normal să aud de la televiziune că anumite cartele prepay au fost folosite în comiterea de acte teroriste"

Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, consideră că nu i se pare normal să afle de la o televiziune că anumite cartele prepay din România au fost utilizate în comiterea de acte teroriste şi precizează că informaţia e "vitală" în modificarea legislaţiei privind securitatea naţională.

"E nevoie în mod clar de o dezbatere foarte serioasă în societatea românească, dar mai ales în Parlamentul României pentru că nu mi se pare normal să aflu de la o televiziune în urma unui interviu cu un ministru sau un prim ministru, nu mi se pare firesc să aflu acolo că anumite cartele prepay din România au fost folosite de diverse persoane în comiterea unor acte teroriste. Cum nu găsesc firesc ca SRI să răspundă punctual unei televiziuni în acelaşi sens. Normalul şi firescul îl văd aşa: vine o informare către tot Parlamentul României cu privire la situaţia cumpărării acestor cartele şi folosirii lor în acte teroriste, că înţeleg că s-au folosit în Siria, în Irak, că nu se ştie dacă s-au folosit în Belgia sau în alte ţări. Important este să avem această evaluare şi să decidă toţi parlamentarii în cunoştinţă de cauză", a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta insistă pentru realizarea unui proiect care să asigure nevoia de securitate a României, dar, în acelaşi timp, să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

"În acest moment, informaţia e vitală în modificarea legislaţiei care ţine de securitatea naţională. În Parlament nu există un proiect legislativ în acest moment care să pună în concordanţă nevoia de securitate cu decizia Curţii Constituţionale şi cu respectarea dreptului la viaţă privată, dreptului la corespondenţă privată, drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în general. Niciodată PNL nu o să voteze împotriva unui proiect care aliniază dezideratul de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din România cu o decizie constituţională şi cu nevoia de securitate în România. Cred că în loc să avem discuţii care cum, instituţiile separat, disparat, e bine să ne adunăm în Parlament, să generăm un proiect pe care să-l ajustăm la toate aceste rigori despre care am vorbit", a adăugat Gorghiu.

(S.A.)

-----------

Serviciul Român de Informaţii nu poate oferi informaţii, în acest moment, referitoare la faptul că teroriştii care au comis atentate în Europa au utilizat cartele preplătite româneşti, dar precizează că deţine informaţii că sunt folosite cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă în zone de conflict, inclusiv în Siria şi Irak.

SRI a precizat astăzi că identitatea persoanelor care utilizează aceste cartele nu a putut fi stabilită, informează Agerpres.

"Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din SNPCT şi parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria şi Irak. Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români rezidenţi în Siria (sau alte zone de conflict), dar şi de persoane având conexiune cu entităţi teroriste", menţionează SRI.

Premierul Dacian Cioloş a subliniat ieri necesitatea unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay, adăugând că în perioada următoare ministrul Justiţiei şi cel al Internelor vor aduce în atenţia Executivului ''aceste elemente''.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Și dacă știați că acele cartele sunt cumpărate pe numele lui Ion Poplaca din comuna Prosteni, care a aflat că le poate vinde pe OLX cu un preț de 2x mai mare decât creditul de pe ele, cum vă ajuta ancheta?

     

    Vreți cumva să interziceți înstrăinarea lor? Vreți să schimbați regimul juridic al dreptului de acces la mijloacele de comunicare radio? Dreptul de acces la spectrul de comunicare GSM, 3G, 4G este liber, reglementat doar de normative tehnice specifice operatorilor. Cetățenii au acces liber (și asta înseamnă și dreptul la anonimitate).

    1. Dacă totuși vreți o propunere constructivă, vă propun să cereți operatorilor ca să dezactiveze cartelele prepay dacă acestea sunt folosite în roaming. Dacă vreau să vorbesc în străinătate va fi mai facil și ieftin să cumpăr de acolo o cartelă pre-pay și să vorbesc la tarif local.

      Dreptul meu de acces la spectrul radio al României, ca cetățean român, nu se extinde și asupra spectrului radio din Belgia, Irak, Siria. 

      sau mai simplu pot cere operatorilor sa conditioneze activarea roaming-ului de inregistrarea datelor,sau sa nu mai ofere serviciul roaming in tarile vizate,politicieni nostri sunt made in "dimbovita" adica sunt capabili sa reactioneze doar la "comenzi", nici la nivelul gradinita nu se mai vine cu povesti tip bau bau

    Nici mie nu mi se pare normal să fiți bătută în cap. Dar sunteți și trebuie să trăim cu asta. Iar despre apartenența dv la partidul liberal, mergeți și aruncați-vă în primul WC public pe care îl găsiți în București.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb