Serviciul Român de Informaţii (SRI) a reafirmat ieri, într-un comunicat, că are obligaţia să pună la dispoziţia organelor de urmărire penală informaţii ce privesc săvîrşirea de infracţiuni, însă sarcina probaţiunii revine organelor judiciare. SRI a ţinut să facă unele precizări ca urmare a afirmaţiilor lansate recent de procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), Daniel Morar, portivit cărora sesizările serviciilor de informaţii nu sînt folositoare, pentru că redau o stare de fapt fără să indice date esenţiale, iar aceste informaţii se regăsesc şi în presă. Astfel, reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii declară că, în temeiul legii şi în condiţiile stipulate prin Protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul Naţional Anticorupţie, a fost consecvent în îndeplinirea obligaţiei asumate în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia PNA a datelor şi informaţiilor în legătură cu săvîrşirea infracţiunilor privitoare la corupţie.
SRI menţionează că, anul trecut, a transmis PNA 163 de sesizări privind stări de fapt potenţial infracţionale, din care 11 reveniri, în 35 de situaţii autorităţile au emis răspuns cu documentar probatoriu.
Faţă de cele menţionate, SRI consideră că procurorul general al PNA nu putea avea în vedere SRI atunci cînd a afirmat: "Avem doar o poveste. De multe ori, regăsim în aceste sesizări ale serviciilor de informaţii datele care apar, în acelaşi timp, în presă".
Pe de altă parte, comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a evaluat cooperarea dintre cele două instituţii, prilej cu care a fost examinată baza legală, conţinutul, structura şi calitatea sesizărilor. A fost apreciată atît capacitatea de cuprindere a fenomenului de corupţie, cît şi susţinerea activă a cooperării cu PNA.