SSIF "Broker" - investitor pe termen lung

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iunie 2005

Societatea de servicii de investiţii financiare "Broker" este prima companie de acest gen listată la Bursa de Valori Bucureşti. SSIF "Broker" deţine un portofoliu diversificat şi totodată important de acţiuni atît pe Bursă cît şi pe Rasdaq. Evoluţia pieţei de capital din ultima perioadă a fost influenţată de anumite evenimentele petrecute în economie care s-au răsfrînt şi asupra emitenţilor listaţi.

Adrian Mănăilă, director de tranzacţionare al "Elda Invest", ne-a declarat: "Prima jumătate a acestui an a fost plină de evenimente care au influenţat piaţa de capital. Începînd cu liberalizarea contului de capital, continuînd cu modificările Codului Fiscal, bîlbîielile din ultima perioadă vis-a-vis de acest subiect şi introducerea leului greu au făcut ca piaţa de capital să fluctueze în funcţie de contextul economic". Domnia sa este de părere că economia în ansamblul ei a avut de suferit, iar influenţele acesteia în piaţă nu au fost atît de grave. Mai exact, preţurile titlurilor de la Bursă au fost susţinute, iar lichiditatea mică înregistrată începînd cu luna martie s-a datorat numărului redus de inves-titori instituţionali. Domnul Mănăilă concluzionează: "Preţurile acţiunilor de la Bursă nu sînt atît de rele pe cît se zvoneşte". Momentul cel mai clar în care vom asista la creşteri ale cotaţiilor va fi atunci cînd se vor anunţa rezultatele financiare ale companiilor la şase luni, susţine domnul Mănăilă.

În acest moment, investitorii stau în expectativă, aşteptînd cîte un semnal pozitiv. Brokerii observă o oarecare dinamică a cotaţiilor la anumiţi emitenţi, cum ar fi "Petrom" Bucureşti, "Banca Transilvania" şi alţii care au început o evoluţie promiţătoare pe Bursă, realizînd concentrarea interesului investitorilor. Astfel, acţiunile lor au cunoscut creşteri ale cotaţiilor, volume mari de tranzactionare şi lichiditate crescută. Deocamdată nu sînt semnale clare în piaţă de creştere, situaţia fiind încă incertă.

În contextul actual, SSIF "Broker" deţine un portofoliu diversificat de acţiuni, iar fluctuaţia preţurilor acestora a influenţat situaţia economică a societăţii. Societatea este, în opinia brokerilor, una care merge o dată cu piaţa.

Petru Prunea, directorul SSIF "Broker", ne-a declarat: "Profiturile companiei sporesc, însă pasul de creştere este ceva mai mic începînd cu luna martie. SSIF < Broker > cumulează profit efectiv".

Comunicatele de la BVB, care prezintă poziţiile deschise ale "Broker" pe diferite companii şi a căror pierdere potenţială depăşeşte 3 miliarde de lei, reprezintă o informare periodică asupra portofoliului.

Domnul Prunea susţine: "Sînt nişte pachete de acţiuni ale căror preţuri de achiziţie sînt sub preţurile pieţei. În lunile ianuarie şi februarie, nu am mobilizat întregul capital în titluri, fapt care ne-a facilitat ca în lunile martie şi aprilie să achiziţionăm acţiuni la diferite societăţi la preţuri scăzute. Convenţia de raportare a fost una între societate şi BVB pentru o transparenţă ridicată a operaţiunilor, însă unele dintre poziţii se pot închide. Aces-tea nu reprezintă pierderi efective ale companiei".

Domnia sa este de părere că lichiditatea redusă din ultima perioadă nu a permis SSIF "Broker" să utilizeze întregul capital. În momentul în care economia va funcţiona bine şi odată cu ea şi piaţa, situaţia SSIF va fi favorizată, susţine directorul societăţii. Domnia sa afirmă că, în prezent, investitorii încep să îşi facă prezentă apariţia în piaţă, solicitînd analize pentru diferiţi emitenţi, fapt care este încurajator pentru piaţa de capital.

După demutualizarea Bursei, se va realiza şi fuziunea dintre SSIF "Broker" şi "Elda Invest", lucru preconizat cu ceva timp înainte.

Directorul "Elda Invest", Adrian Mănăilă, ne-a declarat: "Referitor la SSIF < Broker >, este destul de greu, pentru compania care se află în situaţia cînd preţul acţiunilor scad şi sînt foarte mulţi bani băgaţi în titluri, să-şi lichideze poziţia. Practic, în asemenea situaţii SSIF Broker rămîne, ca şi SIF-urile - blocat". Situaţia se remediază ulterior, iar compania nu poate fi decît favorizată în momentul unei creşteri a cotaţiilor.

SSIF "Broker" investeşte în companii cu o situaţie financiară bună şi cu perspective de creştere viitoare. Cazul concret este cel al "Biofarm", societate care îşi va majora capitalul social cu peste 82,15 miliarde de lei prin încorporarea rezervelor constituite din profitul realizat anul trecut. Acţionarilor "Biofarm" înregistraţi la data de înregistrare de 14 iunie li se vor atribui gratuit 29,65 acţiuni gratuite la 100 deţinute. Ca urmare, SSIF "Broker" urmăreşte evoluţiile companiilor într-o anumită perioadă. Societatea nu investeşte pentru speculare,ci pe termen lung, în vederea realizării unui profit substanţial.

Petru Prunea, directorul SSIF "Broker", ne-a declarat: "Profiturile companiei sporesc, însă pasul de creştere este ceva mai mic începînd cu luna martie. SSIF < Broker > cumulează profit efectiv".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb