START LA AUDIERI PRIVIND CREDITUL ACORDAT IOANEI BĂSESCU Chiţoiu vrea sistem dualist de conducere la CEC Bank

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2013

Chiţoiu vrea sistem dualist de conducere la CEC Bank

George Mucibabici şi Dan Sandu, numele vehiculate pentru înlocuirea lui Radu Gheţea

Activitatea managerială a CEC Bank nu a adus impulsul dorit, a declarat ieri Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, adăugând că a propus încă din vară o conducere dualistă, formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere. Domnia sa a declarat, după audierile privind creditul acordat de CEC Bank Ioanei Băsescu: "Încă din vară am propus să se modifice sistemul de management la CEC Bank, respectiv să introduc un sistem dualist, format din Directorat şi Consiliu de Supraveghere, sistem practicat de 21 de bănci din România în prezent, faţă de 7 bănci care au sistem unitar. Noi suntem, în prezent, în proces de modificare a statutului privind implementarea sistemului dualist de management". Ministrul a mai spus că Directoratul ar avea cinci membri, iar Consiliul de Supraveghere şapte membri.

Întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe preşedintele CEC, Radu Gheţea, Chiţoiu a spus: "La momentul la care vom adopta noul Statut, cu modificările cu sistem dualist de management, atunci suntem obligaţi să prezentăm o conducere executivă formată din Directorat şi Consiliu de Supraveghere".

Daniel Chiţoiu a arătat că introducerea acestui sistem a fost motivul pentru care a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu. Vicepremierul a precizat: "Eu am solicitat CEC Bank propuneri privind noul statut şi, în momentul respectiv, preşedintele m-a sunat şi mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC Bank. I-am spus că nici nu pot să pun politruci la conducerea CEC Bank, pentru că cei care vor fi propuşi pentru Directorat şi Consiliul de Supraveghere trebuie să aibă avizul BNR". Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că MFP efectuează o analiză a indicatorilor şi a prevederilor din contractul de mandat, iar noul statut al CEC va fi finalizat până la finele anului.

Ziarul BURSA a scris recent că persoana care ar urma să preia conducerea CEC Bank, în locul lui Radu Gheţea, este George Mucibabici, preşedintele Deloitte România, potrivit unor persoane apropiate discuţiilor. George Mucibabici a lucrat timp de peste 15 ani în instituţii bancare şi financiare din ţara noastră şi din străinătate, ocupând funcţiile de prim vicepreşedinte, preşedinte şi director general al Băncii Comerciale Ţiriac, director general în cadrul Departamentului de Operaţiuni Valutare şi de Credit al Băncii Naţionale a României, unde a mai fost şi membru al Comitetului de Politică Monetară şi reprezentant în Comitetul Comun de Coordonare din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Deloitte România. De asemenea, a activat timp doi ani în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), fiind membru al Consiliului Director, şi consilier al Directorului Executiv pentru Olanda, Ucraina, România, Israel, Macedonia, Republica Moldova, Cipru, Armenia şi Georgia. Între 2003 şi 2004, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Biroului Român de Credite, arată sursa citată.

Un alt nume vehiculat în mediul bancar pentru preluarea funcţiei de preşedinte al CEC Bank este cel al lui Dan Sandu, preşedintele executiv al Nextebank (fosta MKB Romexterra Bank). Domnia sa este şi membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Dan Sandu are, la rândul său, o experienţă de peste 20 de ani în sistemul bancar, perioadă în care a lucrat la BNR, ca arbitrajist şef şi directorul Direcţiei de Administrare a Rezervelor Internaţionale şi Operaţiuni de Piaţă, Citibank România, ca chief dealer, trezorier, director al Departamentului de Commercial Banking şi membru în Consiliul de Administraţie (CA), Millennium Bank, unde a fost director general adjunct şi membru în CA, şi la Bank Handlowy w Warszavie din Polonia, unde a ocupat funcţia de director al diviziei de Consumer Banking, potrivit CV-ului postat pe pagina de internet a Transelectrica. BNR nu ar vedea cu ochi buni această nominalizare, oficialii Băncii Centrale reproşându-i lui Dan Sandu faptul că nu a reuşit să readucă Nextebank pe profit de la preluarea conducerii în octombrie 2009, ne-au precizat surse bancare.

Radu Gheţea: "Voi reveni miercuri pentru prezentarea unor date statistice"

Audierile în cazul creditului de 1 milion de euro acordat de CEC Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, au început ieri dimineaţă. Primul chemat în faţa Comisiei pentru Buget, Finanţe, Activitate bancară şi Piaţă de capital a fost preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, iar domniei sale i-au urmat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), şi vicepremierul Daniel Chiţoiu, Ministrul Finanţelor Publice (MFP).

Vasile Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, din cadrul Senatului, a declarat ieri, la debutul audierilor: "Comisia de anchetă are în vedere clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii băncii şi regulile procedurale prevăzute în statutul şi reglementările băncii. Mai sunt vizate respectarea regulilor de supraveghere şi prudenţialitate ale băncii".

Cu toate că a fost supus audierilor preţ de aproape două ore, Radu Gheţea a invocat, în marea parte a timpului, secretul bancar, declarând că nu poate furniza detalii cu privire la creditul respectiv. Preşedintele CEC Bank urmează să revină mâine în faţa Comisiei, pentru a oferi date statistice. Domnia sa a declarat: "După cum ştiţi, a avut loc prima audiere la Comisia Buget Finanţe Bănci din Camera Senatului, iar, cu această ocazie, am fost invitat să dau informaţii, să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări cu privire la prezentarea de către bancă, în zilele următoare, a unor date cu caracter statistic".

Iulian Dumitrescu, PNL: "Această anchetă nu ţine de experienţa bancară a membrilor comisiei, ci de cea juridică"

Ancheta desfăşurată de către Senat pare să se transforme din ce în ce mai mult într-o luptă politică şi nu una bancară, având în vedere că niciunul din membrii Comisiei pentru Buget, Finanţe, Activitate bancară şi Piaţă de capital nu are experienţă în domeniul bancar. "Această anchetă nu ţine de experienţa bancară, ci de cea juridică", a declarat ieri senatorul PNL Iulian Dumitrescu, vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe. Mai mult, domnia sa a precizat că membrii Comisiei nu cunosc detalii privind legea secretului bancar, motiv pentru care au decis aprofundarea legislaţiei şi rechemarea lui Radu Gheţea la audieri. Senatorul liberal a precizat: "În deschidere, domnul Gheţea a invocat legea 217 privind secretul bancar. Comisia a comunicat domnului Gheţea că urmează să studieze acest aspect. Nu putem nici noi să dăm un raport competent fără să avem toate informaţiile necesare. Urmează să cerem un punct de vedere Băncii Naţionale pentru acest subiect şi CEC să ceară acceptul Ministerului Finanţelor Publice şi BNR pentru a oferi mai multe informaţii. Discuţia s-a desfăşurat, în continuare, în limita a ce a putut domnul Gheţea să spună din punct de vedere al secretului bancar. Colegii mei au pus o serie de întrebări. La ce a putut răspunde domnul Gheţea, a răspuns, iar la ce nu a putut, a rămas să o facă miercuri, la ora 10:00. Sincer, nu ştiu la această oră dacă vom putea avea acces la anumite informaţii, dată fiind legea secretului bancar. Noi ştim ce vrem să anchetăm, dar domnul Gheţea a invocat secretul bancar cu privire la anumite lucruri pe care nu le poate spune. Noi i-am transmis că, potrivit articolului 11 din Constituţie o poate face".

Nicolae Cinteză, BNR: "Acest credit s-a acordat în condiţii de respectare a normelor CEC şi BNR"

Concluziile raportului în urma controlului de conformitate la CEC Bank, efectuat de BNR, au fost expuse într-un raport, dar şi în faţa comisiei de la Senat, potrivit domnului Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR. La finalul audierii domniei sale, Nicolae Cinteză a declarat: "Vreau să vă spun de la început un lucru, fiindcă înainte de a veni aici am auzit diverse vorbe legate de aşteptările unuia sau altuia. N-am venit aici ca, prin răspunsul meu, să satisfac aşteptările nimănui, ci ca să spun adevărul, iar dacă cineva crede că, sub semnătura guvernatorului BNR, putem spune altceva decât adevărul, se înşală. Comisia a fost interesată, în general, de activitatea desfăşurată de CEC în perioada de după 2011. A fost interesată şi de concluziile raportului de supraveghere, care azi de dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă) a fost depus la BNR, iar concluzia respectivă a fost comunicată acţionarului băncii (n.r. MFP), urmând ca în următoarele 2-3 zile să furnizăm comisiei, în măsura în care legislaţia ne-o va permite, aspecte legate de concluziile la care a ajuns Banca Naţională în controalele care s-au făcut la CEC în ultimii 2 ani. Concluzia este că acest credit s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale CEC-ului şi a normelor de prudenţă ale BNR. Nu putem discuta de niciun abuz în serviciu. Nu noi suntem cei care îi permitem domnului Radu Gheţea să încalce sau să nu încalce secretul bancar. Legea bancară stipulează foarte clar condiţiile în care informaţiile pot fi puse la dispoziţia unui terţ".

Oficialul BNR a mai spus că durata medie de acordare a unui credit către o persoană fizică, la CEC Bank, este de 8-9 zile. Domnia sa a adăugat: "Între noi fie vorba, în criza aceasta de clienţi, chiar credeţi că îşi permit să lungească la nesfârşit acordarea unui credit? În general, toţi se luptă pentru clienţi de calitate bună şi toţi sunt interesaţi să îşi crească portofoliul de credite".

Nicolae Cinteză a mai spus că Banca Centrală nu a primit niciun telefon din partea familiei prezidenţiale în această perioadă. Domnia sa a continuat: "Să fim serioşi. Chiar credeţi că astfel de lucruri se întâmplă? Nici nu aş sta de vorbă, nici nu aş răspunde la un apel telefonic de acest fel".

Cinteză: "Nu am cerut CEC să provizioneze acest credit"

Directorul Supravegherii a mai declarat că, în opinia domniei sale, creditul acordat Ioanei Băsescu este unul solvabil. Totodată, domnia sa a precizat: "Nu am cerut CEC să provizioneze acest credit, pentru că ratele sunt plătite la timp. Aş fi cerut să provizioneze, în condiţiile în care am fi identificat că acest credit s-ar fi dat fără respectarea normelor de prudenţă ale BNR, în speţă ale regulamentului 17. Sunt 323 de credite acordate de băncile autohtone, care depăşesc 1 milion de euro. În toate cazurile în care nu s-a respectat norma de prudenţă a BNR, băncile au fost obligate să provizioneze creditele, fără deducerea de colateral, iar aspectele respective au fost invocate în măsurile pe care le-am luat de înlocuire a unor conducători de bancă".

Cosmin Nicula: "I-am solicitat lui Radu Gheţea lista comparativă a creditelor acordate administraţiilor locale, în special Cluj-Napoca şi Braşov"

La finalul audierilor de ieri, Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, din cadrul Senatului, a declarat că i-a solicitat preşedintelui CEC Bank lista comparativă a creditelor acordate administraţiilor locale, în special Cluj-Napoca şi Braşov. Domnia sa a declarat: "Am convenit ca miercuri să lămurim şi acele întrebări la care nu a putut răspunde, cu privire la activitatea managerială a CEC Bank, creditele neperformante, măsurile pe care le-au luat cu privire la aceste credite neperformante".

Nicula a precizat că parlamentarii au cerut o listă comparativă cu creditele care s-au dat unor autorităţi publice locale şi în special o listă comparativă cu acele credite date primăriilor din Cluj-Napoca şi Braşov.

Domnia sa a declarat: "Vreau să văd dacă acele credite au respectat normativele băncii şi cele solicitate şi impuse de BNR. Vrem să vedem dacă şi alte primării au primit astfel de credite. Din câte am înţeles, acest credit dat Primăriei Cluj, şi publicat şi pe SEAP, a fost în în valoare de 40 de milioane de euro, pe o perioadă de 30 de ani, cu o perioadă de graţie de 7 ani".

Reprezentantul Comisiei de buget-finanţe a mai arătat că astăzi, începând cu ora 13:00, va avea loc audierea prim-vicepreşedintelui CEC, Andrei Stamatian, precum şi a membrilor Consiliului de Administraţie al instituţiei de credit.

Despre informaţiile aflate sub incidenţa legii privind secretul bancar, Nicula a spus că membrii comisiei nu au acces la aceste informaţii cu caracter secret, dar că amănuntele pe care le-au cerut lui Radu Gheţea nu erau secrete şi din acest motiv a fost chemat din nou, miercuri, la comisie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...vad ca dl Chitoiu se reface bine dupa probabila meningita din copilarie, tripla lobotomie si scoala ajutatoare...

    mai ales pentru declaratia din 15 noiembrie 2012 de pe site-ul hotnews "Bancile nu-si doresc o mediatizare atat de ampla chiar daca subiectele sunt calde, la zi si se doresc informatii. La aceste discutii au participat principalele banci creditoare, BCR, CEC si Banca Transilvania, bancile care au expunerea cea mai mare pe Oltchim. De asemenea, au participat si principalii furnizori de materii prime care sunt si principalii creditori ai Oltchim, sa gasim solutii pentru a nu bloca total activitatea Oltchim si a o executa silit, ci sa incheiem un acord astfel incat sa ii asiguram finantarea, sa-i reluam activitatea, sa o restructuram si sa o pregatim pentru o noua privatizare. " Daca pentru one milion euroni este nevoie de comisie parlamentare la cele 70 pe care le avea BCR si au fost preluate de CEC probabil ca o comisie interstelara a aprobat ,altfel domnul avocat Piperea nu ar fi fost atat de siderat ""BCR s-a retras din Comitetul Creditorilor. Pana la urma este decizia lor, dar ne creeaza noua probleme. Acum trebuie sa intrunim inca odata Comitetul Creditorilor. Va avea loc in 9 mai. Nu imi este in niciun fel explicabil gestul. Nu au motivat. Niciodata nu am vazut ca BCR sa se retraga, de obicei este presedinte al Comitetului Creditorilor, dar asta este", a afirmat Gheorghe Piperea."-ziare.com 27 apr.2013, mediere.net-24 mai 2013 "Planul administratorilor privind reorganizarea Oltchim si aceasta schema de finantare urmeaza sa fie supuse aprobarii comitetului creditorilor saptamâna viitoare.

    BCR a refuzat sa mai faca parte din comitet, iar în locul sau a fost ales, recent, CEC Bank, sustin sursele citate." 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb