Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei lansea-ză "Apelul pentru proiecte" pentru e-Creştere, un program de finanţări nerambursabile, destinate sectorului IMM-urilor din România. Programul de Finanţare Nerambursabilă, în valoare de 20.070.000 lei (9.000.000 USD), este o sub-componentă a proiectului "Economia Bazată pe Cunoaştere" - finanţat de către Banca Mondială şi Guvernul României, iar apelul este des-chis până pe 24 noiembrie 2008.
Károly Borbély, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, a declarat: "Ne îndreptăm vertiginos spre o societate în care vechea paradigmă
Programul e-Creştere este administrat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, prin Unitatea de Management a Proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere (UMP).
"Valorificarea oportunităţilor de finanţare de către întreprinzători depinde de accesul rapid la informaţie al acestora, precum şi de gradul în care cos-turile eligibile la finanţare pot acoperi trebuinţele de dezvoltare sustenabilă a afacerii. Aceste două repere, împreună cu flexibilitatea de a achiziţiona utilaje de producţie moderne alături de sisteme informatice, au fost principalele criterii în structurarea schemei de finanţare. Ca o facilitate în plus, asigurăm accesul la documentaţia programului e-Creştere şi promovarea sa la nivel local, inclusiv prin cele 255 de comunităţi înscrise în proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere", a afirmat Diana Voicu, Director al Proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere.
"e-Creştere" se adresează următoarelor grupuri ţintă din toată România: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, microîntreprinderi, IMM-uri, asociaţii care activează în domeniul agriculturii, societăţi cooperative, cooperative agricole, grupuri de producători.
Programul e-Creştere finanţează proiecte având ca scop îmbunătăţirea competitivităţii firmelor româneşti pe piaţa internă şi pe pieţele externe, prin adoptarea de tehnologii inovatoare şi soluţii informatice de tip e-business. Astfel, proiectele trebuie să includă propuneri de finanţare privind: achiziţionarea utilajelor de producţie care să conţină elemente inovatoare sau tehnologii moderne, precum şi echipamente TIC (una din aceste categorii sau o combinaţie a acestora); achiziţionarea drepturilor de exploatare a unei invenţii brevetate (prin contract de cesiune sau licenţă), precum şi licenţe software şi sisteme TIC (una din aceste categorii sau o combinaţie a acestora); achiziţionarea de soluţii software care pot include următoarele - analiza proceselor, dezvoltarea, implementarea şi testarea aplicaţiei; achiziţionarea de servicii de consultanţă pentru planuri de afaceri pentru dezvoltarea soluţiilor de tip e-business, studii de piaţă, pregătirea documentaţiei proiectului, implementarea proiectului (una din aceste categorii sau o combinaţie a acestora); achiziţionarea de servicii de instruire (numai taxele pentru cursuri); participarea la expoziţii şi târguri naţionale şi internaţionale (numai taxa de participare) şi servicii pentru marketing online (una din aceste categorii sau o combinaţie a acestora); costuri pentru audit.
Valoarea finanţărilor oferite variază de la 33.450 lei pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderi familiale, 223.000 lei pentru IMM-uri şi poate ajunge până la 446.000 lei pentru parteneriatele formate dintr-un IMM (beneficiar) şi o unitate de drept public sau privat (partener) ates-tată în a desfăşura activităţi de cercetare - dezvoltare.
UMP a organizat în perioada 17 iunie-3 iulie a.c., şase seminarii de informare privind e-Creştere în Iaşi, Bacău, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.