Start pentru listarea a câte 15% din "Transgaz" şi "Transelectrica"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 august 2010

Start pentru listarea a câte 15% din "Transgaz" şi "Transelectrica"

Hotărârile de Guvern prin care se aprobă vânzarea de acţiuni deţinute de stat la cele două companii au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial

Statul şi-a rezervat dreptul să aprobe prin HG preţul la care vor fi vândute pachetele

Hotărârile de Guvern prin care a fost aprobată vânzarea unor pachete de câte 15% din "Trans-gaz" şi "Transelectrica" au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial, dând astfel startul demersurilor pentru aducerea la Bursă a unor pachete suplimentare din cele două companii strategice pentru economia naţională. Vânzarea celor două pachete este aşteptată cu sufletul la gură şi de o parte din comunitatea brokerilor care speră astfel că aducerea pe Bursă a circa 150 de milioane de euro va reuşi să impulsioneze lichiditatea tranzacţiilor şi să sporească numărul investitorilor.

"Faptul că Hotărârile au fost publicate în Monitorul Oficial reprezintă un punct de start pentru întregul demers de vânzare din acţiunile deţinute de stat la cele două companii. Teoretic, dacă le-ar avea pregătite dinainte, Guvernul ar putea lansa chiar de mâine (n.r. azi) anunţurile pentru selecţia intermediarilor care se vor ocupa de vânzarea pachetelor", a spus, pentru ziarul BURSA, Narcisa Oprea, partener la casa de avocatură "Schoenherr şi Asociaţii".

Deocamdată, nu se ştie modalitatea prin care va fi determinat preţul de vânzare a celor două pachete

Un pachet de 10% din "Transelectrica" a fost adus la Bursa de Valori Bucureşti în august 2006, în timp ce un pachet similar din "Transgaz" a fost listat doi ani mai târziu, în ianuarie 2008. Faptul că cele două societăţi sunt cotate la Bursă, existând deja o cotaţie oficială, ridică semne de întrebare asupra modalităţii prin care va fi stabilit preţul la care ar putea fi scoase la vânzare cele două pachete suplimentare. De altfel, Guvernul, precaut, şi-a rezervat dreptul să aprobe, prin Hotărâre de Guvern, preţul la care vor fi vândute cele două pachete, după ce acesta va fi determinat şi recomandat de intermediarul care se va ocupa de vânzare.

Adrian Simionescu, preşedintele-director general la casei de brokeraj "Vienna Investment Trust", consideră că în stabilirea preţului celor două pachete ar trebui să fie luată în considerare evoluţia acţiunilor TEL şi TGN pe o perioadă mai lungă de timp. Simionescu nu exclude posibilitatea ca preţul la care vor fi scoase la vân-zare pachetele suplimentare să îl depăşească pe cel de pe Bursă, având în vedere că majorarea free-floatului ar putea să sporească interesul unor investitori de talie mare.

"Ar trebui luat în considerare preţul mediu ponderat al titlurilor TGN şi TEL pe ultimul an sau pentru ultima jumătate de an, având în vedere că există deja o piaţă pe care sunt cotate cele două acţiuni", a precizat Adrian Simionescu, adăugând: "În prezent, la BVB, free-floatul acţiunilor Translectrica şi Transgaz este redus, situaţie care are un anumit impact asupra celor două cotaţii. Dacă va creşte free-floatul, este de aşteptat să crească şi interesul investitorilor pentru aceste companii şi prin urmare şi preţul acţiunilor".

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", este de părere că preţul acţiunilor TEL şi TGN scoase la vânzare va fi determinat în funcţie de preţul la care acestea se tranzacţionează deja la Bursă, dar şi de preţul rezultat în urma unei analize fundamentale temeinice.

"Şi la Transelectrica şi la Transgaz avem deja un preţ format pe piaţă, acţiunile sunt destul de lichide, deşi free-floatul este mic. Prin urmare, preţul la care cele două pachete vor fi oferite publicului nu poate să nu ţină cont de preţul existent deja, probabil că acesta va fi destul de apropiat de preţul la care se tranzacţionează cele două acţiuni pe Bursă".

Cele două pachete din "Transelectrica" şi Transgaz" vor fi oferite investitorilor pintr-o ofertă publică de vânzare, derulată prin intermediul unui intermediar care va fi selectat în urma unei licitaţii, potrivit Hotărârilor de Guvern publicate, ieri, în MO

Acţiunile TEL au pierdut 24% de la listare, iar titlurile TGN s-au dus în jos cu 11,8%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La Transgaz as mai calcula odata evolutia pretului de la listare pana azi.

    INDICIU: pretul de oferta a fost 191,92. Ieri pretul era 239.  

    Intr-o lume financiara in care toate rezultatele sunt manipulate contabil, Guvernu' Boc nu a fost atat de abil sa puna TEL pe profit (contabil bine-nteles) pentru a atrage masa de mici investitori si speculatori. Ar fi putut obtine linistit un 25 roni pe actiune..

    In aceste conditii insa, nici cel mai prost speculator de la BVB nu o sa dea nici 17 roni pt ca a vazut ca TEL poate cobori usor sub 10 roni.

    O lectie in + pt un Guvern care nu va mai sta mult la putere.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb