Coaliţia de guvernare doreşte să finanţeze, anual, cu 10% din PIB investiţii în diferite domenii şi să înceapă în luna iunie - când se va instala la Palatul Victoria noua componenţă a Executivului - o revoluţie a Start-up-urilor, a afirmat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, ieri, în cadrul evenimentului Romania Start-Up Revolution, ediţia a IV-a, desfăşurat la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Investiţiile publice înseamnă nu doar investiţiile făcute de stat în infrastructură, dar şi cele făcute în oameni şi companiile româneşti, în capitalul uman al României, investiţii în oameni tineri şi mai ales în ideile de afaceri pe care le aveţi deja sau care încolţesc în mintea voastră. Dacă am reuşit să investim în 2022, an cu crize suprapuse, aproape 7% din PIB în economia românească şi în firmele antreprenoriale româneşti, în special în IMM-uri, avem ambiţia ca de acum înainte să forţăm investiţii anuale de 10% din PIB. Şi mai avem o prioritate a guvernării care începe în iunie, o prioritate care vă priveşte în mod direct pe toţi tinerii aflaţi astăzi în sală, ca şi pe cei care ne urmăresc în direct pe Facebook. Vrem să demarăm în România o Revoluţie a Start-up-urilor. Să punem o miză de miliarde de euro din fonduri naţionale şi mai ales din bani europeni pe potenţialul vostru extraordinar. Să vă provocăm să fiţi creativi şi îndrăzneţi. Să construim un întreg ecosistem în care tinerii antreprenori şi noile tehnologii să producă un uriaş salt calitativ al economiei noastre care să pună o presiune uriaşă şi pe stat: să-l oblige să alerge mai repede, să se digitalizeze mai rapid, să răspundă mai alert nevoilor societăţii", le-a transmis Marcel Ciolacu viitorilor economişti.
El a menţionat că ţara noastră poate fi un model european în materie de noi programe şi de volum al finanţărilor în sprijinul afacerilor de tip start-up şi că multe dintre ideile bune legate de IMM-uri care s-au adoptat şi aplicat în România, inclusiv în ultimul an şi jumătate de guvernare, sunt în mare măsură meritul lui Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
La rândul său, Florin Jianu a spus că este vorba despre un nou concept, al revoluţiei antreprenoriale în rândul tinerilor şi, în special, al studenţilor.
"România viitorului trebuie să fie una integrată în Europa. Sper ca programele propuse de noi să se regăsească în viitorul program de guvernare şi să fie implementate. Acest concept, România Start-up Revolution, e o colecţie de proiecte şi idei menite să creeze prima strategie privind start-up-urile la nivel european. România poate să fie un exemplu de bune practici, să seteze şi să dea tonul la nivel european în ce înseamnă inovarea, start-up-ul şi iniţiativele în rândul tinerilor. Nu există nicăieri, în nicio ţară a Uniunii Europene o astfel de strategie pentru start-up-uri. La nivelul Comisiei Europene şi la nivel european se vorbeşte despre necesitatea de a impulsiona, după o perioadă de crize suprapuse. spiritul antreprenorial, despre nevoia de sânge proaspăt în economie, de tineri în antreprenoriat. Acest concept e o colecţie de proiecte şi idei. Prima e aceea de a moderniza sistemul în care înregistrăm o firmă, printr-o aplicaţie, care ar fi în pas cu abordările pe care tinerii şi noua generaţie le au. În acest fel, nu vor mai fi multe interacţiuni şi nici statul la cozi. Acum ia foarte mult timp să certifici activităţile economice şi de aceea credem că introducerea unei autocertificări pe o perioadă limitată de timp ar împinge lucrurile în direcţia corectă. La fel şi în cazul înregistrării drepturilor de proprietate intelectuală, înregistrare care ar trebui să se facă digital digital şi să nu dureze 2-3 ani ca acum. Am mai propus să fie coborâtă la 16 ani vârsta la care să poţi face o firmă, după modelul ţărilor nordice, cu cifra de afaceri maximă de 10.000 euro. Apoi trebuie regândite finanţările, ca să nu mai asistăm la polarizarea proiectelor - aşa cum a fost pe Start-up Nation -, şi banii să merga predefinit în fiecare judeţ, pentru câte 500 de noi start-up-uri. Fiecare nouă companie va beneficia de o finanţare de 50.000 euro, cu o perioadă de mentorat. Mai consider că este necesar un fond pentru studenţi - Start-up Student, pentru a inversa procesul de plecare a tinerilor în străinătate. În ceea ce înseamnă suportul din perspectiva instrumentală a antreprenoriatului, e nevoie în fiecare judeţ de minim un hub, sub umbrela România-hub, care să susţină tinerii să creeze network în jurul lor. În România, ar trebui să avem minim un eveniment naţional major în susţinerea antreprenoriatului", a spus Florin Jianu. Preşedintele CNIPMMR a mai spus că, în perspectiva educaţiei, propune transformarea colegiilor economice în colegii de antreprenoriat, care ar putea impulsiona mindsetul tinerilor şi perspectiva pe care aceştia o vor avea.
Domnul Jianu s-a referit şi la procesul de internaţionalizare a companiilor şi a propus ca ţara noastră să aibă prezenţă economică în zonele puternic dezvoltate sau în statele în curs de dezvoltare. "Nu e posibil să nu avem prezenţă economică în Silicon Valley şi să avem prezenţă economică în alte zone care nu sunt atractive din punct de vedere economic", a precizat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Evenimentul desfăşurat ieri la Bucureşti este al treilea, după ce programul respectiv a fost prezentat de preşedintele CNIPMMR studenţilor din Oradea şi Suceava.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2023, 14:59)
Asta-i o initiativa f buna. Daca se va implementa. Imi amintesc cand am terminat scoala aveam tot felul de idei in cap, dar nici un ban, si m-am angajat numai sa-mi adun bani sa fac ceva pe cont propriu. Pana la urma am reusit dar a durat ani. Asa niste proiecte ar fi fost un vis prea frumos pt generatia noastra.