Cele 28 de state membre UE, reprezentate prin miniştrii de Transporturi, au semnat miercuri la Valletta, capitala Maltei, o declaraţie comună pentru siguranţa rutieră, un angajament ca toate statele Uniunii să lucreze pentru atingerea ţintei de a înjumătăţii numărul morţilor pe şosele până în 2020 comparativ cu 2010. Declaraţia de la Valleta vizează şi perioada 2020-2030 cu aceeaşi ţintă: înjumătăţirea numărului de victime şi a numărului de răniţi în accidentele rutiere.
"Aproape 26.000 de oameni şi-au pierdut viaţa pe şoselele europene în 2016. Este inacceptabil", a declarat comisarul european pentru Transport Violeta Bulc, lansând un apel ţărilor participante la întrunirea din Malta să-şi intensifice eforturile în domeniul siguranţei rutiere.
"Dacă la fiecare două zile s-ar prăbuşi câte un avion în Europa, ne-am îngrijora cu toţii. Ei bine, asta se întampla pe şosele. În fiecare zi îşi pierd viaţa circa 70 de persoane. Siguranţa rutieră trebuie să primească o atenţie sporita", a declarat Antonio Avenoso, director executiv al European Transport Safety Council, citat de Hotnews.ro.
Pentru urmatorii ani, conform discuţiilor avute în Malta, ţările europene se vor concentra atât pe noi măsuri administrative (schimbări de norme, reducerea unor limite de viteze pe sectoare cu risc ridicat, cerinţe tehnice actualizate pentru autovehicule), cât şi pe dezvoltarea de infrastructuri sigure, atât auto, cât şi pietonale şi pentru biciclete.
România a fost reprezentată la întrunirea din Malta de către secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Mihai Tamaian, care a enumerat planurile autorităţilor în domeniul siguranţei rutiere: măsuri administrative sporite, audit de siguranţă rutieră pentru autostrăzi şi drumuri naţionale, construcţia de drumuri mai sigure, traininguri şi sporirea educaţiei în domeniu, sisteme inteligente de trafic.
Reprezentantul Croaţiei, cel mai nou stat membru UE, care a luat cuvântul după delegaţia României a declarat că ţara sa, înainte de a insista pe măsuri complementare, s-a focalizat foarte mult pe construcţia de proiecte noi de infrastructură rutieră, drumuri care din start reprezintă un plus de siguranţă pentru şoferi. "În prezent în Croaţia avem peste 1.500 de km de autostradă în folosinţă şi în execuţie", a detaliat reprezentantul croat.